Gdje je nestala čuvena atletičarka Jelena Isinbajeva

Jelena Isinbajeva (41) je jedna od najboljih atletičarki svih vremena. Dvostruka je olimpijska pobjednica (2004. i 2008.), osvajačica bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Sport 26.02.2024 | 17:03
Gdje je nestala čuvena atletičarka Jelena Isinbajeva

Prošle godine se pojavila informacija da proslavljena sportistkinja danas živi na Tenerifima. Udata je za Nikitu Petinova, inače bivšeg ruskog reprezentativca u bacanju koplja, s kojim ima i kćerku Evu i sina Dobrinju. Svjetska rekorderka je bila povjerenik Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 2012. godine. Pet godina kasnije postala je dio tima ruskog predsjednika, zbog čega je često kritikovana od sportskih struktura, prije svih MOK-a.

Isinbajeva je takođe bila instruktor atletike u CSKA i ima čin majora. Ona je 2016. godine došla da podrži rusku vojsku u bazi u Siriji.  Godine 2023. u medijima su se pojavile informacije da Elena Isinbajeva živi na ostrvu Tenerife. Na društvenim mrežama, sportista je rekao da u Rusiji, "kao i u bilo kojoj drugoj zemlji u Evropi, svaki sportista pripada jednom ili drugom klubu".

U njenom slučaju govorimo o pripadnosti CSKA. Ona je objasnila i da tokom svoje sportske karijere nije bila pripadnik Oružanih snaga Rusije, a čin majora, koji joj je dodeljen za nastup u CSKA, nazvala je nominalnim.

„Do 2018. bila sam član CSKA i dobijala visoke nagrade i titule za izuzetna sportska dostignuća. Ti činovi o kojima se danas govori su nominalni, jer ja nisam i nikada nisam bio u službi Oružanih snaga RF. Kao što nikada nisam bila poslanik Državne Dume niti član bilo koje partije. Moj poziv je sport”, istakla je tada atletičarka. 

Nakon nekog vremena obrisala je fotografiju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sa društvenih mreža. To je izazvalo skandal u Rusiji i od tada više ništa nije bilo isto. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio joj je 2015. čin bojnice, a internet je preplavljen njezinim fotografijama u uniformi u kojoj se često pojavljivala u javnosti.

Sergej Melikov, šef Dagestana odakle dolazi njezina porodica, predložio je da se, s obzirom na njezine izjave, preimenuje stadion nazvan po njoj. Ruski ministar sporta Oleg Maticin nazvao je neprihvatljivim stav Isinbajeve prema vojnom činu.

„Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama", rekao je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

Protiv Isinbajeve je komisija MOK-a čiji je ona jedan od članova započela istragu zbog navodne podrške vojnim operacijama u Ukrajini. kao i njenih ugovornih veza sa vojnim strukturama. Kasnije je MOK saopštio da nisu pronađeni prekršaji i da bi se mogla vratiti svojim dužnostima. 

Olimpijska šampionka u plesu na ledu Tatjana Navka rekla je da je Elena Isinbajeva živjela na Kanarskim ostrvima "davno prije svih ovih priča" i da tamo ima porodicu. Takođe je istakla da Isinbajeva nije u potpunosti vojno lice.

Nakon početka rata nije se javno izjasnila o svom stavu prema "specijalnoj vojnoj operaciji". Ruskinja je od strane Ukrajine stavljena na listu sankcija, i to na 50 godina. Danas više nije miljenica ni u Rusiji. 

(Nezavisne) Foto: Printskrin/Telegram

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Daj boze parizera pileceg

26.02.2024 17:31

Tako ce i klempo kgb lizoguz da prodje

ODGOVORITE
Name

Jaka

26.02.2024 17:54

Jaka stvar što je stavljena na listu sankcija Ukrajine.Mnogo je to nasikiralo.Ukrajina je po korupciji isored nas koji smo bili u ratu.Sjećamo se još ukrajinki koje su dolazile 96 i 1997 i da se bave najstarijim zanatom.

ODGOVORITE
Name

Baka

27.02.2024 17:59

Sjecamo se👍

Name

Mudra i pametna

26.02.2024 18:12

Bila i ostala sampionka. Svala joj cast. Nezaboravni su njeni letovi

ODGOVORITE
Name

Ovo pitanje

26.02.2024 19:21

...se postavilo prošle godine. Žena pobjegla od Putina i šta sad? Vide svi da je Putin poludio i da je veliki zločinac! Staljin br 2 !

ODGOVORITE
Name

demagistris

27.02.2024 16:01

Malo si pobrkao babe i zabe.

Name

Patak

27.02.2024 22:46

Jak stručnjak komentariše

Name

Borko

26.02.2024 19:34

Ovaj svet je teško i neizlečivo obolio od ludila i mržnje. Ne smeš biti neutralan ili imati svoj stav, moraš se svrstati, ili za Ruse ili za Ukrajince, ili za Izrael ili za Palestinu, nema veze što si sportista ili umetnik, i politika te ne interesuje. Moraš da pljuješ po sebi i svom narodu, ne smeš slobodno misliti ili govoriti. Ruskom dirigentu u Münchenu dadoše otkaz jer nije hteo da pljuje po svome narodu.

ODGOVORITE
Name

Kefalica

27.02.2024 21:00

Da li je Ukrajina stavila vojni vrh Izraela na spisak sankcionisanih? A i politicki vrh....

ODGOVORITE