Предстоји озбиљна борба, стопирати копање литијума

Руководство општине Лопаре одржало је састанак са представницима еколошког удружења Еко пут и Удружењем грађана Чувари Мајевице. Заједнички циљ им је, одбранити интересе локалног становништва са подручја планине Мајевице, како би то подручје добило статус заштићеног подручја.

Република Српска 26.02.2024 | 16:18
Предстоји озбиљна борба, стопирати копање литијума

Мајевица се и даље одлучно противи руднику литијума. Укључили су се и еколози. Удружење Еко пут, у сарадњи са новооснованим Удружењем грађана Чувари Мајевице, почело је са спровођењем заговарачке кампање под називом " Утицај рударења литијума и осталих минералних сировина на животну средину и заједнице".

У склопу кампање планирају низ састанака са представницима, како локалних, тако и  републичких и државних власти. Први у низу састанака био је са представницима општине Лопаре.

"Еколошко удружење Еко пут је потписало прошле седмице меморандум о сарадњи са Удружењем Чувари Мајевице, управо у сврху да помогнемо становницима Лопара и становницима Мајевице, да планина Мајевица у будућности добије статус заштићеног подручја, да ли као парк природе или неки други степен заштите, као што је и предвиђено просторним планом Републике Српске, каже Снежана Јагодић Вујић, предсједник Еколошког удружења Еко пут.

Подршка еколошких удружења много значи, каже начелник општине Лопаре Радо Савић и додаје:

"Могу рећи да сам задовољан јер смо имали прилику да ево добијемо још некога ко ће заједно са општинском управом се изборити  за оно што је и већинско опредјељење наших грађана за то да се не отвори рудник литијума на подручју општине а да се истовремено пронађу и утврде неки други правци развоја Лопара. 0:38

Договорено је да се крајем марта организује још једна јавна трибина на територији општине Лопаре.

"На тој трибини би се грађани Лопара информисали о томе шта је до сад урађено у активностима против утицаја рударења на природу и на људе, и шта је то што планирамо у наредно периоду уопште размишљање о будућем развоју региона Мајевице и Семберије. Ако не рудник, шта онда? То је питање на које треба да одговоримо у наредном периоду, изричита је Јагодић Вујић.

Предстоји озбиљна борба, додаје Савић.

"Неће бити лако, ово ће бити једна борба у којој сам ја увјерен да ћемо успјети да остваримо наше циљеве да се ова локална заједница у оквиру Републике Српске развија кроз здраве пројекте, кроз пројекте који нису потенцијална опасност за опстанак живота на Мајевици. 

Савић подсјећа да је општинска управа Лопара поднијела декларацију у Народну скупштину Републике Српске са одговарајући бројем потписа против рудника литијума, чији се епилог чека.

Услиједиће, каже и састанак са начелницима општина из окружења око заузимања заједничког става када је у питању овај проблем, а тражиће подршку и од других институција и инстанци.

Савић је нагласио да у овом случају иступају искључиво као представници изабраних органа од стране грађана општине Лопаре, јер се ради о одбрани огњишта људи, што је проблем који надилази све међустраначки релације.

(БН) Фото: БН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

борац

26.02.2024 16:43

Додику требају паре не зиви он на Мајевици.А ријец народа није га се никад тицала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШИПОВО

27.02.2024 08:46

ДОДИК ЈЕ НАРЕДИО КОВАЧУ У ШИПОВУ ДА СЕ ТО ИСТО РАДИ. НАШЛИ СУ У 4 СЕЛА У ШИПОВУ (ДРАГНИЋ, НАТПОЉЕ, ГОРИЦА И ЛИСИНА ПОДРУЧЈЕ) САДА ЈЕ ДО НАРОДА ДАЛ ЋЕ СВИ ИЗАЋИ НА ПРОТЕСТЕ ИЛИ ЋЕ НАШЕ РИЈЕКЕ СВЕ ТО ФИНО НОСИТИ КРОЗ БАЊА-ЛУКУ И ДАЉЕ. МАЊА ШТЕТА СЕ ДЕСИЛА 1995 ГОД У ОЛУЈИ ОД ОВЕ СНСД-ове У ШИПОВУ

Name

мислим

26.02.2024 16:45

Доста Мајевцана је гласало за Додиквласт ето како им враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

26.02.2024 17:59

Треба да се упознају са проблемом и Семберци. Нико ништа не предузима а први ће страдати сви они који су поред Лукавца, Гњице, Јање и других водотокова. Вода и загађења са Мајевице се не могу зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

26.02.2024 18:55

Нека сви страдају сами су криви.

Name

+

26.02.2024 18:51

Нека литијум ЕВРОПА КОПА КОД СЕБЕ. А МИ ТРЕБА ПОШТЕНО ДА РАДИМО ДРУГЕ ПОСЛОВЕ ДА БИ ЖИВИЈЕЛИ. ТО ЈЕ ВРХ РС УЗЕО СЕБИ, ДА ИМАЈУ ШТА КРАСТИ. СВЕ СУ ПОКРАЛИ. ЗАКОН ТРЕБА ПОНИШТИТИ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре у ❤

26.02.2024 19:03

Савићу, ОСТАВКА. Обмањујес јавност, па смију ти се страначке колеге. Нико из Лопара неће гласати за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2024 20:49

СНСД-овац, не мути бару! Да ти је како да унесеш пометњу да пропадну протести који ће услиједити. Ово је "битка" за Мајевицу, а не изборна кампања. Ово је веома озбиљно, далеко озбиљније него што може појмити твоја глава.

Name

Ненад-Нострадамус

27.02.2024 07:24

Снсд-е и Раде Савиц су највеце зло за народ Мајевице.Па Раде Савиц се залагао за тај рудник исто као и Снсд-е,сада одлуку о томе доноси само Додик и он је одлуку донио рудник се мора да отвори.

Name

Гламочак

26.02.2024 20:00

Боље да копамо кромпир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из прве руке

26.02.2024 20:12

Радо и Ристић, њима вјеровати? Лопарски милионери. А ови из оне фирме ускоро отварају канцеларију у Лопарама, која се тренутно реновира. Провјерите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2024 21:06

Ускоро отварају канцеларију? Па шта? То је као неки знак да ће отворити и рудник?! Хаха! Окачиће ви СНСД-овци тај план мачку о реп.

Name

Лопаре Цара Душана

26.02.2024 20:41

Лаж покушај вађења а све је Савић с Додиком одавно договорио.Зна народ иду избори протјерати издајника.Сад ће покушати све да потплати ионако разваљеним буџетом општине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема Шансе

26.02.2024 22:23

Тузлански Кантон и Брчко Дистрикт, неће дозволити превоз "руде" преко своје територије ! Ово нема везе са вјером и нацијом ! Могуће да има ликова да би тако нешто дозволили,наравно, за паре, али не би се добро провели ! Ви у Републици Српској, како год хоћете !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевка

26.02.2024 22:46

Савицу, откаци цаксире о клин, готово је твоје, лази ти висе не пролазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

27.02.2024 06:42

Виде стола за којим сједе и наглабају, у праву је Додик, добро се живи у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патк

27.02.2024 22:42

Е јеси паметан...