Predstoji ozbiljna borba, stopirati kopanje litijuma

Rukovodstvo opštine Lopare održalo je sastanak sa predstavnicima ekološkog udruženja Eko put i Udruženjem građana Čuvari Majevice. Zajednički cilj im je, odbraniti interese lokalnog stanovništva sa područja planine Majevice, kako bi to područje dobilo status zaštićenog područja.

Republika Srpska 26.02.2024 | 16:18
Predstoji ozbiljna borba, stopirati kopanje litijuma

Majevica se i dalje odlučno protivi rudniku litijuma. Uključili su se i ekolozi. Udruženje Eko put, u saradnji sa novoosnovanim Udruženjem građana Čuvari Majevice, počelo je sa sprovođenjem zagovaračke kampanje pod nazivom " Uticaj rudarenja litijuma i ostalih mineralnih sirovina na životnu sredinu i zajednice".

U sklopu kampanje planiraju niz sastanaka sa predstavnicima, kako lokalnih, tako i  republičkih i državnih vlasti. Prvi u nizu sastanaka bio je sa predstavnicima opštine Lopare.

"Ekološko udruženje Eko put je potpisalo prošle sedmice memorandum o saradnji sa Udruženjem Čuvari Majevice, upravo u svrhu da pomognemo stanovnicima Lopara i stanovnicima Majevice, da planina Majevica u budućnosti dobije status zaštićenog područja, da li kao park prirode ili neki drugi stepen zaštite, kao što je i predviđeno prostornim planom Republike Srpske, kaže Snežana Jagodić Vujić, predsjednik Ekološkog udruženja Eko put.

Podrška ekoloških udruženja mnogo znači, kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić i dodaje:

"Mogu reći da sam zadovoljan jer smo imali priliku da evo dobijemo još nekoga ko će zajedno sa opštinskom upravom se izboriti  za ono što je i većinsko opredjeljenje naših građana za to da se ne otvori rudnik litijuma na području opštine a da se istovremeno pronađu i utvrde neki drugi pravci razvoja Lopara. 0:38

Dogovoreno je da se krajem marta organizuje još jedna javna tribina na teritoriji opštine Lopare.

"Na toj tribini bi se građani Lopara informisali o tome šta je do sad urađeno u aktivnostima protiv uticaja rudarenja na prirodu i na ljude, i šta je to što planiramo u naredno periodu uopšte razmišljanje o budućem razvoju regiona Majevice i Semberije. Ako ne rudnik, šta onda? To je pitanje na koje treba da odgovorimo u narednom periodu, izričita je Jagodić Vujić.

Predstoji ozbiljna borba, dodaje Savić.

"Neće biti lako, ovo će biti jedna borba u kojoj sam ja uvjeren da ćemo uspjeti da ostvarimo naše ciljeve da se ova lokalna zajednica u okviru Republike Srpske razvija kroz zdrave projekte, kroz projekte koji nisu potencijalna opasnost za opstanak života na Majevici. 

Savić podsjeća da je opštinska uprava Lopara podnijela deklaraciju u Narodnu skupštinu Republike Srpske sa odgovarajući brojem potpisa protiv rudnika litijuma, čiji se epilog čeka.

Uslijediće, kaže i sastanak sa načelnicima opština iz okruženja oko zauzimanja zajedničkog stava kada je u pitanju ovaj problem, a tražiće podršku i od drugih institucija i instanci.

Savić je naglasio da u ovom slučaju istupaju isključivo kao predstavnici izabranih organa od strane građana opštine Lopare, jer se radi o odbrani ognjišta ljudi, što je problem koji nadilazi sve međustranački relacije.

(BN) Foto: BN

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

borac

26.02.2024 16:43

Dodiku trebaju pare ne zivi on na Majevici.A rijec naroda nije ga se nikad ticala.

ODGOVORITE
Name

ŠIPOVO

27.02.2024 08:46

DODIK JE NAREDIO KOVAČU U ŠIPOVU DA SE TO ISTO RADI. NAŠLI SU U 4 SELA U ŠIPOVU (DRAGNIĆ, NATPOLJE, GORICA I LISINA PODRUČJE) SADA JE DO NARODA DAL ĆE SVI IZAĆI NA PROTESTE ILI ĆE NAŠE RIJEKE SVE TO FINO NOSITI KROZ BANJA-LUKU I DALJE. MANJA ŠTETA SE DESILA 1995 GOD U OLUJI OD OVE SNSD-ove U ŠIPOVU

Name

mislim

26.02.2024 16:45

Dosta Majevcana je glasalo za Dodikvlast eto kako im vraca.

ODGOVORITE
Name

Jovo

26.02.2024 17:59

Treba da se upoznaju sa problemom i Semberci. Niko ništa ne preduzima a prvi će stradati svi oni koji su pored Lukavca, Gnjice, Janje i drugih vodotokova. Voda i zagađenja sa Majevice se ne mogu zaustaviti.

ODGOVORITE
Name

Nenad

26.02.2024 18:55

Neka svi stradaju sami su krivi.

Name

+

26.02.2024 18:51

Neka litijum EVROPA KOPA KOD SEBE. A MI TREBA POŠTENO DA RADIMO DRUGE POSLOVE DA BI ŽIVIJELI. TO JE VRH RS UZEO SEBI, DA IMAJU ŠTA KRASTI. SVE SU POKRALI. ZAKON TREBA PONIŠTITI. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Lopare u ❤

26.02.2024 19:03

Saviću, OSTAVKA. Obmanjujes javnost, pa smiju ti se stranačke kolege. Niko iz Lopara neće glasati za tebe.

ODGOVORITE
Name

Re

26.02.2024 20:49

SNSD-ovac, ne muti baru! Da ti je kako da uneseš pometnju da propadnu protesti koji će uslijediti. Ovo je "bitka" za Majevicu, a ne izborna kampanja. Ovo je veoma ozbiljno, daleko ozbiljnije nego što može pojmiti tvoja glava.

Name

Nenad-Nostradamus

27.02.2024 07:24

Snsd-e i Rade Savic su najvece zlo za narod Majevice.Pa Rade Savic se zalagao za taj rudnik isto kao i Snsd-e,sada odluku o tome donosi samo Dodik i on je odluku donio rudnik se mora da otvori.

Name

Glamočak

26.02.2024 20:00

Bolje da kopamo krompir.

ODGOVORITE
Name

Iz prve ruke

26.02.2024 20:12

Rado i Ristić, njima vjerovati? Loparski milioneri. A ovi iz one firme uskoro otvaraju kancelariju u Loparama, koja se trenutno renovira. Provjerite!

ODGOVORITE
Name

Re

26.02.2024 21:06

Uskoro otvaraju kancelariju? Pa šta? To je kao neki znak da će otvoriti i rudnik?! Haha! Okačiće vi SNSD-ovci taj plan mačku o rep.

Name

Lopare Cara Dušana

26.02.2024 20:41

Laž pokušaj vađenja a sve je Savić s Dodikom odavno dogovorio.Zna narod idu izbori protjerati izdajnika.Sad će pokušati sve da potplati ionako razvaljenim budžetom opštine

ODGOVORITE
Name

Nema Šanse

26.02.2024 22:23

Tuzlanski Kanton i Brčko Distrikt, neće dozvoliti prevoz "rude" preko svoje teritorije ! Ovo nema veze sa vjerom i nacijom ! Moguće da ima likova da bi tako nešto dozvolili,naravno, za pare, ali ne bi se dobro proveli ! Vi u Republici Srpskoj, kako god hoćete !

ODGOVORITE
Name

Stevka

26.02.2024 22:46

Savicu, otkaci caksire o klin, gotovo je tvoje, lazi ti vise ne prolaze!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

27.02.2024 06:42

Vide stola za kojim sjede i naglabaju, u pravu je Dodik, dobro se živi u RS

ODGOVORITE
Name

Patk

27.02.2024 22:42

E jesi pametan...