Одобрите средства, ријешићемо проблем са водом у БЛ

"Преузимањем недовршеног водоводног система Бањица од Центра за развој и унапређење села 2018. године преузети су и бројни проблеми, који узрокују нередовно снабдијевање водом становника на платоу Мањаче, а с којима се сада суочава „Водовод“ АД Бањалука", каже технички директор бањалучког Водовода Жељко Раљић.

Република Српска 26.02.2024 | 15:05
Одобрите средства, ријешићемо проблем са водом у БЛ

Он наводи да је извориште Бањица преузето као незавршен систем, без техничког пријема, тако да само дјелимично можемо знати које су измјене изведене у току изградње.

"Приликом извођења радова дошло је до знатног одступања од пројекта. Облик и висинска кота каптаже нису урађени по пројекту, пумпне станице такође значано одступају од пројекта. Број и врста пумпи не слажу се с пројекованим, а ту су и бројне друге нерегуларности", наводи Раљић и додаје да усис водозахвата тренутно није константно потопљен.

"Проблематично је често осциловање воде. Да би се обезбиједила довољна количина воде потребно је осигурати да водозахват буде потоплљен на дубини од минимум 1,2 метра воденог стуба преливном уставом или сл.", каже он.

Према његовим ријечима, један од највећих проблема је и нередовно и проблематично снабдијевање електричном енергијом система.

"Лоша електромрежа узрокује честе кварове на пумпама и електричним елементима, што је најчешћи узрок у прекиду рада водоводног система. Дакле, неопходно је обезбиједити одговарајућу количину струје", наводи Раљић.

Он наглашава да је „Водовод“ АД Бањалука чврсто одлучан да трајно ријеши наведене проблеме, те је зато направио анализу неопходних радова на водозахвату, који би обухватили извођење пројектно-техничке документације, грађевинске радове на водозахвату и пунпним станицама, хидромонтажне радове с постављањем одговарајућих пумпи с припадајућом аутоматиком и системом управљања. 

"Према наведеној анализи свеобухватних радова на четири објекта пумпних станица и водозахвата, трошкови би износили 860.000 КМ с ПДВ-ом. С информацијама о тренутном стању система Бањица упознате су градске власти дописом достављеним 21. фебруара ове  године те очекујемо позитивну реакцију и одговор већ на првој сједници Скупштине града", констатује Раљић. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јаффа

26.02.2024 16:43

Власт тражи паре од вас, не да тражите ви од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ, раја

26.02.2024 17:40

Како год окренеш, зна се ко на крају најебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудуцење по кукурузима

26.02.2024 18:09

Па отпустите те сељаке сто сте их нагурали по канцеларијама преко везе, па це бити и за воду! Крените од гаврановица прво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бод о бод!

26.02.2024 18:57

Све нула БОДова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Држите Крупне Рибе

26.02.2024 23:13

ВРАТИТЕ ПОКРАДЕНА СРЕДСТВА ИЗ ВОДОВОДА ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА И РИЈЕШИТ ЋЕ СЕ ПРОБЛЕМ ПРВЕНСТВЕНО МАФИЈА СНСДа Тако и МИЛОРАД ДА ВРАТИ ПОКРАДЕНИ НОВАЦ ИЗ БУЏЕТА Р СРБСКЕ ДА СЕ РЕПУБЛИКА РИЈЕШИ ДУГА И ОСТАЛИХ ПРОБЛЕМА КОЈЕ ЈЕ ОН ПРОИЗВЕО КРАЂОМ 20 Г СА СВОЈИМ КУМОВИМА И ПОРОДИЦОМ

ОДГОВОРИТЕ