Odobrite sredstva, riješićemo problem sa vodom u BL

"Preuzimanjem nedovršenog vodovodnog sistema Banjica od Centra za razvoj i unapređenje sela 2018. godine preuzeti su i brojni problemi, koji uzrokuju neredovno snabdijevanje vodom stanovnika na platou Manjače, a s kojima se sada suočava „Vodovod“ AD Banjaluka", kaže tehnički direktor banjalučkog Vodovoda Željko Raljić.

Republika Srpska 26.02.2024 | 15:05
Odobrite sredstva, riješićemo problem sa vodom u BL

On navodi da je izvorište Banjica preuzeto kao nezavršen sistem, bez tehničkog prijema, tako da samo djelimično možemo znati koje su izmjene izvedene u toku izgradnje.

"Prilikom izvođenja radova došlo je do znatnog odstupanja od projekta. Oblik i visinska kota kaptaže nisu urađeni po projektu, pumpne stanice takođe značano odstupaju od projekta. Broj i vrsta pumpi ne slažu se s projekovanim, a tu su i brojne druge neregularnosti", navodi Raljić i dodaje da usis vodozahvata trenutno nije konstantno potopljen.

"Problematično je često oscilovanje vode. Da bi se obezbijedila dovoljna količina vode potrebno je osigurati da vodozahvat bude potoplljen na dubini od minimum 1,2 metra vodenog stuba prelivnom ustavom ili sl.", kaže on.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema je i neredovno i problematično snabdijevanje električnom energijom sistema.

"Loša elektromreža uzrokuje česte kvarove na pumpama i električnim elementima, što je najčešći uzrok u prekidu rada vodovodnog sistema. Dakle, neophodno je obezbijediti odgovarajuću količinu struje", navodi Raljić.

On naglašava da je „Vodovod“ AD Banjaluka čvrsto odlučan da trajno riješi navedene probleme, te je zato napravio analizu neophodnih radova na vodozahvatu, koji bi obuhvatili izvođenje projektno-tehničke dokumentacije, građevinske radove na vodozahvatu i punpnim stanicama, hidromontažne radove s postavljanjem odgovarajućih pumpi s pripadajućom automatikom i sistemom upravljanja. 

"Prema navedenoj analizi sveobuhvatnih radova na četiri objekta pumpnih stanica i vodozahvata, troškovi bi iznosili 860.000 КM s PDV-om. S informacijama o trenutnom stanju sistema Banjica upoznate su gradske vlasti dopisom dostavljenim 21. februara ove  godine te očekujemo pozitivnu reakciju i odgovor već na prvoj sjednici Skupštine grada", konstatuje Raljić. 

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jaffa

26.02.2024 16:43

Vlast traži pare od vas, ne da tražite vi od njih.

ODGOVORITE
Name

Narod, raja

26.02.2024 17:40

Kako god okreneš, zna se ko na kraju najebe.

ODGOVORITE
Name

Duducenje po kukuruzima

26.02.2024 18:09

Pa otpustite te seljake sto ste ih nagurali po kancelarijama preko veze, pa ce biti i za vodu! Krenite od gavranovica prvo.

ODGOVORITE
Name

Bod o bod!

26.02.2024 18:57

Sve nula BODova!

ODGOVORITE
Name

Držite Krupne Ribe

26.02.2024 23:13

VRATITE POKRADENA SREDSTVA IZ VODOVODA PROTEKLIH GODINA I RIJEŠIT ĆE SE PROBLEM PRVENSTVENO MAFIJA SNSDa Tako i MILORAD DA VRATI POKRADENI NOVAC IZ BUDŽETA R SRBSKE DA SE REPUBLIKA RIJEŠI DUGA I OSTALIH PROBLEMA KOJE JE ON PROIZVEO KRAĐOM 20 G SA SVOJIM KUMOVIMA I PORODICOM

ODGOVORITE