Палестински премијер поднио оставку

- Палестински премијер Мохамед Штајех рекао је данас да је поднео оставку и пренео своју одлуку палестинском председнику Махмуду Абасу.

Свијет 26.02.2024 | 11:09
Палестински премијер поднио оставку

Штајех је истакао да је поднео оставку како би се направио шири консензус између Палестинаца о политичким аранжманима након израелског рата против Хамаса у Појасу Газе.

Ројтерс наводи да потез долази услед све већег притиска САД на председника Абаса да реорганизује Палестинску самоуправу у време када су се међународни напори интензивирали са циљем да се зауставе борбе у Појасу Газе и почне рад на стварању политичке структуре која би владала том енклавом после рата.

Редослед потеза је такав да сада његову оставку сада мора да прихвати Абас, који може да затражи да Штајех остане технички премијер док не дође трајна замена.

Штајех, економиста који је преузео функцију 2019. године, рекао је, када је реч о новој влади и политичким аранжманима, да би у следећој фази требало да се узме у обзир реалност у Гази, која је опустошена јаким борбама и бомбардовањем у претходних непуних пет месеци.

"Требало би да буде говора о националном јединству и хитној потреби за унутар-палестинским консензусом", оценио је он.

Као додатак, "то би захтевало проширење овлашћења Палестинске самоуправе на целу земљу, Палестину", истиче Штајех.

Палестинска самоуправа, формирана пре 30 година на основама мировног споразума из Осла, има ограничену власт над деловима окупиране Западне територије, али је изгубила власт у Гази, након политичке борбе са Хамасом 2007. године.

Фатах, фракција која контролише Палестинску самоуправу, и Хамас, начинили су напоре да се постигне споразум око уједињене владе и треба да се сусретну у Москви у среду.

Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри рекао је да тај потез треба да буде испраћен ширим споразумом о управљању за Палестинце.

"Оставка Штајехове владе има смисла само уколико је у контексту националног консензуса за аранжмане за наредну фазу", рекао је високи Абу Зухри за Ројтерс.

Израел је, међутим, обећао да ће тотално уништити Хамас због безбедносних разлога и да неће прихватити да Палестинска самоуправа влада Газом након рата.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

????????????

26.02.2024 11:25

Зар је постојао ?. Присутијо се бијо и онако као да га није било никада. Е то му је паметно усједијо се у фотељи и у удобности. Мозда га ледја заболила од сједења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

26.02.2024 12:35

Или га нико не слуса ако сто казе?Мозда му Натањау запријетијо да шути кад му толико цивила недузних настрадава посебно дјеца сада умиру од глади у рушевинама покрај своје мртве родбине. Туга . Има ли свијет срце и дусу?Сеици свијета уживају у својим раскосима и удобним топлим домовима.

Name

Ре??

26.02.2024 13:17

Хоћеш да коментарисес свјетску кризу а неписмен си. Обично је то тако у животу .