Palestinski premijer podnio ostavku

- Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je danas da je podneo ostavku i preneo svoju odluku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Svijet 26.02.2024 | 11:09
Palestinski premijer podnio ostavku

Štajeh je istakao da je podneo ostavku kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rojters navodi da potez dolazi usled sve većeg pritiska SAD na predsednika Abasa da reorganizuje Palestinsku samoupravu u vreme kada su se međunarodni napori intenzivirali sa ciljem da se zaustave borbe u Pojasu Gaze i počne rad na stvaranju političke strukture koja bi vladala tom enklavom posle rata.

Redosled poteza je takav da sada njegovu ostavku sada mora da prihvati Abas, koji može da zatraži da Štajeh ostane tehnički premijer dok ne dođe trajna zamena.

Štajeh, ekonomista koji je preuzeo funkciju 2019. godine, rekao je, kada je reč o novoj vladi i političkim aranžmanima, da bi u sledećoj fazi trebalo da se uzme u obzir realnost u Gazi, koja je opustošena jakim borbama i bombardovanjem u prethodnih nepunih pet meseci.

"Trebalo bi da bude govora o nacionalnom jedinstvu i hitnoj potrebi za unutar-palestinskim konsenzusom", ocenio je on.

Kao dodatak, "to bi zahtevalo proširenje ovlašćenja Palestinske samouprave na celu zemlju, Palestinu", ističe Štajeh.

Palestinska samouprava, formirana pre 30 godina na osnovama mirovnog sporazuma iz Osla, ima ograničenu vlast nad delovima okupirane Zapadne teritorije, ali je izgubila vlast u Gazi, nakon političke borbe sa Hamasom 2007. godine.

Fatah, frakcija koja kontroliše Palestinsku samoupravu, i Hamas, načinili su napore da se postigne sporazum oko ujedinjene vlade i treba da se susretnu u Moskvi u sredu.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da taj potez treba da bude ispraćen širim sporazumom o upravljanju za Palestince.

"Ostavka Štajehove vlade ima smisla samo ukoliko je u kontekstu nacionalnog konsenzusa za aranžmane za narednu fazu", rekao je visoki Abu Zuhri za Rojters.

Izrael je, međutim, obećao da će totalno uništiti Hamas zbog bezbednosnih razloga i da neće prihvatiti da Palestinska samouprava vlada Gazom nakon rata.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

????????????

26.02.2024 11:25

Zar je postojao ?. Prisutijo se bijo i onako kao da ga nije bilo nikada. E to mu je pametno usjedijo se u fotelji i u udobnosti. Mozda ga ledja zabolila od sjedenja.

ODGOVORITE
Name

Obicni gradjanin

26.02.2024 12:35

Ili ga niko ne slusa ako sto kaze?Mozda mu Natanjau zaprijetijo da šuti kad mu toliko civila neduznih nastradava posebno djeca sada umiru od gladi u ruševinama pokraj svoje mrtve rodbine. Tuga . Ima li svijet srce i dusu?Seici svijeta uživaju u svojim raskosima i udobnim toplim domovima.

Name

Re??

26.02.2024 13:17

Hoćeš da komentarises svjetsku krizu a nepismen si. Obično je to tako u životu .