Ништа од раскида уговора, протести мјештана узалудни

Тренутно не постоје никакви услови за раскид концесионог уговора са компанијом "Лагер" из Посушја која експлоатише угаљ на подручју Санског Моста, изјавио је министар привреде у Влади Унско-санског кантона Армин Кардашевић.

Република Српска 25.02.2024 | 13:39
Ништа од раскида уговора, протести мјештана узалудни

Министарство привреде УСК организовало је у протекли петак састанак на којем се разговарало о експлоатацији мрког угља у близини села Каменград, гдје компанија "Лагер" има концесију.

Како наводе из Министарства, састанку су присуствовали представници концесионара, затим Комисије за концесије УСК, главни федерални рударски инспектор и представник опћине Сански Мост, док се нису одазвали представници мјештана и невладиних удружења. 

"Констатовано је да они имају све дозволе за рад. Да би се концесија прекинула, мора постојати разлог зашто се прекида. У овом тренутку, док не добијемо и те извјештаје са терена, не видимо начин ни елементе који би довели до раскида уговора", изјавио је Кардашевић. 

Подсјетимо да је Опћинско вијеће у Санском Мосту прије мјесец дана једногласно изгласало поништење одлуке о додјели концесије коју су издали 2015. године фирми "Лагер" и то на површини од преко хиљаду хектара. 

Овој одлуци претходили су протести мјештана и пољопривредника из села која су угрожена експлоатацијом угља. 

Од Владе УСК, као органа који је издавалац концесије, затражено је да се поништи раније склопљени уговор, а од надлежних федералних министарстава и институција такођер се тражи поништавање рјешења и укидање дозвола за поменуту експлоатацију. Већ дуже вријеме становници села која гравитирају угљенокопима тврде како је прекомјерна експлоатација угља угрозила пољопривредну производњу и животни околиш, као и здравље мјештана. 

Њихове примједбе се углавном односе на узурпацију приватне имовине од стране експлоататора, одлагање јаловине на земљишне парцеле у приватном власништву, уништавање путних комуникација усљед саобраћаја теретних камиона, угрожавање локалних водотокова и друге посљедице по природни околиш.  

С друге стране, представници компаније "Лагер" истичу како су у протеклом периоду испунили и испоштовали све законске услове везане за експлоатацију угља, укључујући и околишне дозволе. 

Навели су како су у ревитализацију рудника у Каменграду уложили на десетине милиона марака, те генерисали отварање око 600 радних мјеста, што локалној заједници, али и шире, доноси велику економску корист. 

Такођер, како су истакли, захваљујући њиховој експлоатацији угља у значајној мјери се одржава стабилност енергетског система. 

У прошлој години ископано је 700.000 тона угља на подручју рудника у близини Санског Моста. 

Угаљ је пласиран на тржиште Босне и Херцеговине, Србије и Словеније, кажу из ове посушке компаније, која је један од пословних партнера "Електропривреде Босне и Херцеговине".

(Независне новине / Фото: крајина.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Народ

25.02.2024 13:51

ЛЕСИНАРИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све иде

25.02.2024 14:08

Преко Дринеее! Братски нема стаа! Рударењее оустосењеее корумпираних зло 21 вијека! Народ бјези пустос остаје а кирумпирани довлаце ново станивниство од русаа индијацаа кинезааа украј8нацаа само да попуне гласацкууу масинеријууу и дзабни рад за багателу јефтину радну снагу! Корумпирани су зло 21 вијека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елиот

25.02.2024 14:45

Ситуација на терену је потпуно другација. Копа се без икаквог регулационог плана. Радници су сви привремено запослени, па и из других компанија. Пензионери, па необуцени руковаоци радних масина. Јаловина се одлазе гдје се стигне. Путеве су девастирали. Кроз Приједор пролазеци вец су толико стете направили на релативно новом асвалтном слоју да је то срамота. Возе као каубоји. Гдје ограницење 50 протутње 70-80. И 50 хиљада људи у Приједору и Санском мосту цути. Кад ми неко казе Србија нас воли. Процитајте мало па размислите. Ста све одлази у Србију од нас. Ста ми увозимо и по којим цијенама. О онда ми каземо добро је. Добили смо од њих 10 кола хитне помоци. Плати ти мени моје онолико колико вриједи ја цу себи сам купити. Јадна нам мати глупима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица51

25.02.2024 14:54

Ма,зар још неког' интересује шта народ мисли,жели,осјећа...важно је да се њихови џепови пуне...копају,руше,распродају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.02.2024 19:31

Нема код лопова ни нације ни патриотизма,само паре,мито и корупција!

ОДГОВОРИТЕ