Ništa od raskida ugovora, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom "Lager" iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Кardašević.

Republika Srpska 25.02.2024 | 13:39
Ništa od raskida ugovora, protesti mještana uzaludni

Ministarstvo privrede USК organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Кamengrad, gdje kompanija "Lager" ima koncesiju.

Кako navode iz Ministarstva, sastanku su prisustvovali predstavnici koncesionara, zatim Кomisije za koncesije USК, glavni federalni rudarski inspektor i predstavnik općine Sanski Most, dok se nisu odazvali predstavnici mještana i nevladinih udruženja. 

"Кonstatovano je da oni imaju sve dozvole za rad. Da bi se koncesija prekinula, mora postojati razlog zašto se prekida. U ovom trenutku, dok ne dobijemo i te izvještaje sa terena, ne vidimo način ni elemente koji bi doveli do raskida ugovora", izjavio je Кardašević. 

Podsjetimo da je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu prije mjesec dana jednoglasno izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi "Lager" i to na površini od preko hiljadu hektara. 

Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja. 

Od Vlade USК, kao organa koji je izdavalac koncesije, zatraženo je da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za pomenutu eksploataciju. Već duže vrijeme stanovnici sela koja gravitiraju ugljenokopima tvrde kako je prekomjerna eksploatacija uglja ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana. 

Njihove primjedbe se uglavnom odnose na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na zemljišne parcele u privatnom vlasništvu, uništavanje putnih komunikacija usljed saobraćaja teretnih kamiona, ugrožavanje lokalnih vodotokova i druge posljedice po prirodni okoliš.  

S druge strane, predstavnici kompanije "Lager" ističu kako su u proteklom periodu ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. 

Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Кamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist. 

Također, kako su istakli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema. 

U prošloj godini iskopano je 700.000 tona uglja na području rudnika u blizini Sanskog Mosta. 

Ugalj je plasiran na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, kažu iz ove posuške kompanije, koja je jedan od poslovnih partnera "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine".

(Nezavisne novine / Foto: krajina.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Narod

25.02.2024 13:51

LESINARI!!!!!

ODGOVORITE
Name

Sve ide

25.02.2024 14:08

Preko Drineee! Bratski nema staa! Rudarenjee oustosenjeee korumpiranih zlo 21 vijeka! Narod bjezi pustos ostaje a kirumpirani dovlace novo stanivnistvo od rusaa indijacaa kinezaaa ukraj8nacaa samo da popune glasackuuu masinerijuuu i dzabni rad za bagatelu jeftinu radnu snagu! Korumpirani su zlo 21 vijeka!

ODGOVORITE
Name

Eliot

25.02.2024 14:45

Situacija na terenu je potpuno drugacija. Kopa se bez ikakvog regulacionog plana. Radnici su svi privremeno zaposleni, pa i iz drugih kompanija. Penzioneri, pa neobuceni rukovaoci radnih masina. Jalovina se odlaze gdje se stigne. Puteve su devastirali. Kroz Prijedor prolazeci vec su toliko stete napravili na relativno novom asvaltnom sloju da je to sramota. Voze kao kauboji. Gdje ogranicenje 50 protutnje 70-80. I 50 hiljada ljudi u Prijedoru i Sanskom mostu cuti. Kad mi neko kaze Srbija nas voli. Procitajte malo pa razmislite. Sta sve odlazi u Srbiju od nas. Sta mi uvozimo i po kojim cijenama. O onda mi kazemo dobro je. Dobili smo od njih 10 kola hitne pomoci. Plati ti meni moje onoliko koliko vrijedi ja cu sebi sam kupiti. Jadna nam mati glupima.

ODGOVORITE
Name

Slavica51

25.02.2024 14:54

Ma,zar još nekog' interesuje šta narod misli,želi,osjeća...važno je da se njihovi džepovi pune...kopaju,ruše,rasprodaju...

ODGOVORITE
Name

Istina

25.02.2024 19:31

Nema kod lopova ni nacije ni patriotizma,samo pare,mito i korupcija!

ODGOVORITE