Мала матура у Српској још увијек експериментална

Упис у средњу школу ученицима завршних разреда основне школе битна је прекретница у животу. Коју школу ће уписати у Србији зависи од резултата мале матуре и пријемног испита, док је у Републици Српској мала матура још увијек експериментална. Како се сналазе у тестирању и схватају ли га озбиљно, питали смо управо директоре и ученике.

Република Српска 25.02.2024 | 10:00
Мала матура у Српској још увијек експериментална

Пред ђацима деветог разреда, тестови експерименталне мале матуре из српског језика И математике наћи ће се 29. и 30. маја. Просветни радници кажу како се овај експеримент спроводи годинама И да је вријеме да мала матура постане обавезна.

“Не кажемо ми да дјеца дођу неспремна, једноставно дођу да обаве ту формалност, изађу, испишу И не труде се да ураде нешто посебно, а на основу резултата тестирања се неке ствари вреднују И гледају.” каже Љубиша Благојевић, предсједник Актива директора Основних школа регије Добој

Гледа се какав је био рад наставника, да ли су се потрудили да пренесу знање дјеци на квалитетан начин и колико је одређена школа кадровски квалитетна. Наставни кадар прикупио је до сада потребне информације о знању ученика, али се и обучио за спровођење великог тестирања. Разлика између Србије И Републике Српске у тестирању је очигледна.

Републички просјек школске 2022/23. године из српског језика у Српској је био 45%, док је просјек из математике износио 35%. У Србији је статистика била неумољива. На тесту из српског језика основи ниво је решило само 25,9 одсто ученика, а математику само 33,9 одсто.

На струци је да одговори да ли су критеријуми у Србији већи, или је код нас већи ниво знања.

Светлана Жугић, педагог у ОШ Кнез Иво од Семберије, каже да када буде реализована права мала матура И то буде њима значајно за средњу школу, на основу тога се буде одређивало коју ће школу моћи да упишу, ученици ће тест да ураде на најбољи могући начин.

Да се ученици не труде претјерано око експерименталне мале матуре, кажу и сами.

“Мислим да ако се не рачуна то за средњу школу да ми је просто небитно. Урадићу колико знам, нећу се спремати.” искрен је Жељко Боровић, ученик деветог разреда

Мишљења су подијељена по питању увођења мале матуре.

“Ја сам за то да остане експериментално, да се не рачуна за средњу школу, него само да се рачунају бодови.  Мада И бодове бих исто избацио. Мислим да дјеца треба да уписују средњу школу као неку жељу за нечим, да се нико не рангира, да се нико не дијели, ко има жељу нешто да упише, да може да упише без икаквих бодова.” понавља Жељко Боровић, ученик деветог разреда

А ту И јесте проблем. Критеријум за упис у средњу школу у Републици Српској опао је јер ученик без обзира на своје оцијене може уписати већину школа. У случају увођења мале матуре као кључног фактора при упису средње школе, коначно би се образовни систем у Републици Српској дигао на ноге, тврде наши саговорници.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

М.с Н

25.02.2024 10:21

Мала матура која би се бодовала а бодови би били битни за упис у средње школе. Смијешно. Средње школе као и основне, постају празне, све је мање ученика. Већина ученика упише жељене смерове, тако да ће мотивисаност ученика, без обзира да ли се уведе бодовање, бити минимална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2024 11:04

Критеријуму у Србији су 10 пута тежи а код нас је присутан тренд мажења дјеце у основној и средњој школи. Не постоје никакви критеријуми, ни на тим екстерним тестирањима које спроводи педагошки завод и на самим тестирањима се дозвољава да преписују једни од других тако да их распореде да седе они који боље знају са онима који не знају.

Name

Сплавови

25.02.2024 10:39

Фарме, схоу онај овај, итд. утицу на просјек....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши просвјетни радник

25.02.2024 10:57

Код нас не би требало ни експериментална мала матура да постоји. Педагози инфрормишу дјецу да проценат урађеног теста не може утицати на оцјену и ученици нису мотиисани да раде тестове. Овогодишња збирка из математике је најгора до сада, не постоје стандарди, задаци набацани , многи задаци имају погрешно рјешење, неки задаци некоректоно постављени. Треба бојкотовати теситарање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакција

25.02.2024 13:26

Нису толико проблем уџбеници, увек се могу наћи добре књиге. Оно што је најгоре до сада су наставници математике и физике, још кад се томе дода да је је сада половинау школама са купљеним дипломама у Брчком, то још погоршава ситуацију, и сугрно гори наставнички олош у школама РС никад није радио у историји.

Name

хмм

25.02.2024 11:00

Која црна школа, диплома на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лалић

25.02.2024 11:01

Најбоље пролазе они без школе , са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

25.02.2024 11:02

Има школа у Лондону, не требаш знати ни језик а факултет завршиш..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

25.02.2024 11:02

Лондонски ђак је добро уновчио своју диплому, без матуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

25.02.2024 16:46

60% наставника нису довољно образовани, купили испите, преко веза запослени и слично. Каква матура и ово им је терет, једва чекају да се их реше. Ко буде ишао на високо образивање нека учи, а ови што иду за мајсторе сасвим довољно да знају таблицу множења.

ОДГОВОРИТЕ