Mala matura u Srpskoj još uvijek eksperimentalna

Upis u srednju školu učenicima završnih razreda osnovne škole bitna je prekretnica u životu. Koju školu će upisati u Srbiji zavisi od rezultata male mature i prijemnog ispita, dok je u Republici Srpskoj mala matura još uvijek eksperimentalna. Kako se snalaze u testiranju i shvataju li ga ozbiljno, pitali smo upravo direktore i učenike.

Republika Srpska 25.02.2024 | 10:00
Mala matura u Srpskoj još uvijek eksperimentalna

Pred đacima devetog razreda, testovi eksperimentalne male mature iz srpskog jezika I matematike naći će se 29. i 30. maja. Prosvetni radnici kažu kako se ovaj eksperiment sprovodi godinama I da je vrijeme da mala matura postane obavezna.

“Ne kažemo mi da djeca dođu nespremna, jednostavno dođu da obave tu formalnost, izađu, ispišu I ne trude se da urade nešto posebno, a na osnovu rezultata testiranja se neke stvari vrednuju I gledaju.” kaže Ljubiša Blagojević, predsjednik Aktiva direktora Osnovnih škola regije Doboj

Gleda se kakav je bio rad nastavnika, da li su se potrudili da prenesu znanje djeci na kvalitetan način i koliko je određena škola kadrovski kvalitetna. Nastavni kadar prikupio je do sada potrebne informacije o znanju učenika, ali se i obučio za sprovođenje velikog testiranja. Razlika između Srbije I Republike Srpske u testiranju je očigledna.

Republički prosjek školske 2022/23. godine iz srpskog jezika u Srpskoj je bio 45%, dok je prosjek iz matematike iznosio 35%. U Srbiji je statistika bila neumoljiva. Na testu iz srpskog jezika osnovi nivo je rešilo samo 25,9 odsto učenika, a matematiku samo 33,9 odsto.

Na struci je da odgovori da li su kriterijumi u Srbiji veći, ili je kod nas veći nivo znanja.

Svetlana Žugić, pedagog u OŠ Knez Ivo od Semberije, kaže da kada bude realizovana prava mala matura I to bude njima značajno za srednju školu, na osnovu toga se bude određivalo koju će školu moći da upišu, učenici će test da urade na najbolji mogući način.

Da se učenici ne trude pretjerano oko eksperimentalne male mature, kažu i sami.

“Mislim da ako se ne računa to za srednju školu da mi je prosto nebitno. Uradiću koliko znam, neću se spremati.” iskren je Željko Borović, učenik devetog razreda

Mišljenja su podijeljena po pitanju uvođenja male mature.

“Ja sam za to da ostane eksperimentalno, da se ne računa za srednju školu, nego samo da se računaju bodovi.  Mada I bodove bih isto izbacio. Mislim da djeca treba da upisuju srednju školu kao neku želju za nečim, da se niko ne rangira, da se niko ne dijeli, ko ima želju nešto da upiše, da može da upiše bez ikakvih bodova.” ponavlja Željko Borović, učenik devetog razreda

A tu I jeste problem. Kriterijum za upis u srednju školu u Republici Srpskoj opao je jer učenik bez obzira na svoje ocijene može upisati većinu škola. U slučaju uvođenja male mature kao ključnog faktora pri upisu srednje škole, konačno bi se obrazovni sistem u Republici Srpskoj digao na noge, tvrde naši sagovornici.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

M.s N

25.02.2024 10:21

Mala matura koja bi se bodovala a bodovi bi bili bitni za upis u srednje škole. Smiješno. Srednje škole kao i osnovne, postaju prazne, sve je manje učenika. Većina učenika upiše željene smerove, tako da će motivisanost učenika, bez obzira da li se uvede bodovanje, biti minimalna.

ODGOVORITE
Name

re

25.02.2024 11:04

Kriterijumu u Srbiji su 10 puta teži a kod nas je prisutan trend maženja djece u osnovnoj i srednjoj školi. Ne postoje nikakvi kriterijumi, ni na tim eksternim testiranjima koje sprovodi pedagoški zavod i na samim testiranjima se dozvoljava da prepisuju jedni od drugih tako da ih rasporede da sede oni koji bolje znaju sa onima koji ne znaju.

Name

Splavovi

25.02.2024 10:39

Farme, shou onaj ovaj, itd. uticu na prosjek....

ODGOVORITE
Name

Bivši prosvjetni radnik

25.02.2024 10:57

Kod nas ne bi trebalo ni eksperimentalna mala matura da postoji. Pedagozi infrormišu djecu da procenat urađenog testa ne može uticati na ocjenu i učenici nisu motiisani da rade testove. Ovogodišnja zbirka iz matematike je najgora do sada, ne postoje standardi, zadaci nabacani , mnogi zadaci imaju pogrešno rješenje, neki zadaci nekorektono postavljeni. Treba bojkotovati tesitaranje.

ODGOVORITE
Name

reakcija

25.02.2024 13:26

Nisu toliko problem udžbenici, uvek se mogu naći dobre knjige. Ono što je najgore do sada su nastavnici matematike i fizike, još kad se tome doda da je je sada polovinau školama sa kupljenim diplomama u Brčkom, to još pogoršava situaciju, i sugrno gori nastavnički ološ u školama RS nikad nije radio u istoriji.

Name

hmm

25.02.2024 11:00

Koja crna škola, diploma na sve strane.

ODGOVORITE
Name

Lalić

25.02.2024 11:01

Najbolje prolaze oni bez škole , sa kupljenim diplomama.

ODGOVORITE
Name

Gogi

25.02.2024 11:02

Ima škola u Londonu, ne trebaš znati ni jezik a fakultet završiš..

ODGOVORITE
Name

Veteran

25.02.2024 11:02

Londonski đak je dobro unovčio svoju diplomu, bez mature.

ODGOVORITE
Name

Profesor

25.02.2024 16:46

60% nastavnika nisu dovoljno obrazovani, kupili ispite, preko veza zaposleni i slično. Kakva matura i ovo im je teret, jedva čekaju da se ih reše. Ko bude išao na visoko obrazivanje neka uči, a ovi što idu za majstore sasvim dovoljno da znaju tablicu množenja.

ODGOVORITE