Поједини родитељи избјегавају да вакцинишу дјецу

Упркос упозорењима али и прекршајним пријавама поједини родитељи у Републици Српској избјегавају да вакцинишу дјецу. Због свега је угрожен колективни имунитет, напомињу љекари.

Република Српска 25.02.2024 | 08:33
Поједини родитељи избјегавају да вакцинишу дјецу

Појавом епидемија некада давно искорјењених болести у Дому здравља Бањалука повећан је број вакцинација дјеце. Међутим, педијатри истичу да то и даље није довољно да би се сачувао колективни имунитет.

"Кад погледамо прошлу годину број вакцинисаности је изузетно ниска, таква да нам је угрожен колективни имунитет који да би нас одржао треба бити 95 одсто минимално а нама је примјера ради петовалентну вакцину 85 одсто што је изузетно ниско. Што се тиче морбила још је тај проценат нижи", изјавила је Дијана Кошчица, специјалиста педијатар у савјетовалишту Дома здравља Бањалука.

А колективни имунитет у Републици Српској далеко је испод 90 одсто, упозоравају у Иниституту за јавно здравство. Наводе И примјере епидемија великог кашља И морбила. 

"Сама вакцинација је најбоља мјера превенције, најефикацније и нема никакву алтернативу. Не постоји особа која има имунитет против овакве бактерије или особа која је склонија оваквом оболијевању. Тако да једино вакцином можемо своје дијете заштитити", истакла је Нина Родић Вукмир, начелник службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске.

Уколико родитељи не желе да вакцинушу дијете регује надлежна инспекција која је у протеклом периоду имала посла, потврђују у Инспекторату Срспке.

“У већини случајева родитељи након разговора са инспекторима одлучују се И комплетирају вакцинацију. Међутим, имали смо И оних случајева гдје родитељи изричито одбијају. У прошлој години смо по тој основи издали 22 прекршајна налога родитељима И поднијели 24 прекрђајне пријаве пред надлежним судовима због одбијања вакцинације. Сам Закон о здравственој заштити прописао је казне од 100 до 1000 марака с тим што инспектори могу изрећи ону најнижу док судови могу изрицати И веће казне”, навела је Душанка Николић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Упозорења и казне очигледно не долазе до појединих родитеља који су спремни на све па ангажују и адвокате како би изблегли законску обавезу.  Овом негативном тренду највише, тврде љекари, допринијеле су друштвене мреже и приче да вакцине нису квалитетне што није тачно.

(БН) Фото/Илустрација

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Сњезана

25.02.2024 09:17

Господо драга,ако су вам вакцине исправне??!?!?, па откуд нам оволико болесне дјеце послије вакцинисања??? Роде се нормални,тако писе у картону,а послије вакцинисања дозивотни проблем дјетету,родитељима.....,а тад нема вас ГОСПОДО ФАРМАЦЕУТСКА да тад посаљете надлезне да против вас поднесу кривицну пријаву! Паметан је сваки родитељ који није своје дијете вакцинисао васим вакцинама- отровима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2024 11:20

Вакцине набавили бандити као додик, несиц, или онај крмак сто је убијао по котор варосу. Ја са тим смецем нецу дјецу вакцинисати. Ево их крмку, нека своју стоку са тим смецем вакцинисе сто пута.

Name

???

25.02.2024 11:20

Мозда је окрутно овако реци, али науцно гледано нема вакцина које оману, вец постоје дјеца са организмом који не мозе исправно да их процесуира. Дакле, вакцине нису уптине, али се мозе много висе радити на томе да се боље и са мање гресака процјењује које дијете не би требало примати вакцине. Свакако не треба дозволити љекарима и институцијама да продју неказњено за пропусте у скринингу дјеце при вакцинацији, али је заиста бескрајно глупо бити убједјен да деценије доказане ефикасности и добробити од вакцина не знаце ниста. Наука је у праву, страх није. А родитеље који без објективних разлога не вакцинису дјецу треба много, много строзије казнити него сто је та мизерна новцана казна. Не само да угрозавају све нас, угрозавају својом глупосцу сопствену дјецу, сто је неопростиво.

Name

А

25.02.2024 11:36

Види ти то , јесмо сви паметни и изнад струке. Зато нам и јест овако. Само терај даље.

Name

анти

25.02.2024 15:49

Ни у лудилу не вакцинисати дјецу! Никакве вакцине не долазе у обзир поготово не на дјеци!!!

Name

Клик за ???

25.02.2024 19:19

Да сте ово изјавили прије појаве КОВИДА. Мозда би вам неко и повјеровао.али овако послије свега сто нам се десило ,сиром земаљске кугле,цисто сумњам. Цовјецанство је упитно.....

Name

@Сњезана

25.02.2024 19:59

ПОТПИСУЈЕМ!

Name

БОБА

25.02.2024 09:21

Прво треба похапсити докторе који врсе пропаганду за све и сваста.Медицинска етика је умрла.Они се такмице ко це изговорити вецу глупост. Спрдају се и експериментису са људима стављају на портале да би привукли сто висе лаковјерних пацијената њих само интересује новац.Народ је слудјен њиховим ријалити прицама.Њима добро а народ нестаје.Несторовицева реценица да богатаси не умиру од рака као то је његова теорија завјере.Сви су они Несторовици.Ко насједне теско њему.Људи су упласени слусају глупости а они се богате.Кад це крај овом лудилу.Све има засто и све има зато ко је паметан разумјеце.Ми смо генерално дотакли дно нема даље ко презиви алал му вјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Боба

26.02.2024 12:02

Да да, ти си најпаметнија а не неко ко је студирао 6 година па још спцеијализацију 4-6 година, шта они знају ТИ СИ НАЈПАМЕТНИЈА!

Name

Др

28.02.2024 23:43

Назалост медицина многима избрисе здрав разум. Наравно подмиценим докторима разум и не треба. Срамота за струку.

Name

Родитељ

25.02.2024 09:33

Дал се дају исте вакц.у Бања Луци и осталим мјестима у Републици Српској?!Чисто питам?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

25.02.2024 09:50

Нека, нека... Биће још горе... Дајте још Несторовића, Карлеуша, Мирољуба и осталих психијатријских случајева да пљују по доказаној медицини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Доктор

25.02.2024 11:28

Не требају нама сви ти које сте набројали,имамо разума и логике јос увијек...Укљуците разум и логику и осврните се мало на пландемију и боцке и тако генерално на све сто се десава око нас.

Name

Доктордоктор

25.02.2024 12:08

Ти си психијатријски слуцај, ако јос увијек вјерујес у вакцине, послије масакра званог ковидд...

Name

ре: Доктор

25.02.2024 20:00

Докторе, излијеци се сам.

Name

Оља

25.02.2024 19:23

Никада вакцине нису биле безбједне, а најмање данас. Потребан је отпор фармацеутској мафији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

25.02.2024 22:05

Ја сам се онесвијестио само један пут у животу, и то у средњој школи након примања анти-тетанус вакцине. Од тада не примам више никакве вакцине ни по коју цијену.

ОДГОВОРИТЕ