Pojedini roditelji izbjegavaju da vakcinišu djecu

Uprkos upozorenjima ali i prekršajnim prijavama pojedini roditelji u Republici Srpskoj izbjegavaju da vakcinišu djecu. Zbog svega je ugrožen kolektivni imunitet, napominju ljekari.

Republika Srpska 25.02.2024 | 08:33
Pojedini roditelji izbjegavaju da vakcinišu djecu

Pojavom epidemija nekada davno iskorjenjenih bolesti u Domu zdravlja Banjaluka povećan je broj vakcinacija djece. Međutim, pedijatri ističu da to i dalje nije dovoljno da bi se sačuvao kolektivni imunitet.

"Kad pogledamo prošlu godinu broj vakcinisanosti je izuzetno niska, takva da nam je ugrožen kolektivni imunitet koji da bi nas održao treba biti 95 odsto minimalno a nama je primjera radi petovalentnu vakcinu 85 odsto što je izuzetno nisko. Što se tiče morbila još je taj procenat niži", izjavila je Dijana Koščica, specijalista pedijatar u savjetovalištu Doma zdravlja Banjaluka.

A kolektivni imunitet u Republici Srpskoj daleko je ispod 90 odsto, upozoravaju u Inistitutu za javno zdravstvo. Navode I primjere epidemija velikog kašlja I morbila. 

"Sama vakcinacija je najbolja mjera prevencije, najefikacnije i nema nikakvu alternativu. Ne postoji osoba koja ima imunitet protiv ovakve bakterije ili osoba koja je sklonija ovakvom obolijevanju. Tako da jedino vakcinom možemo svoje dijete zaštititi", istakla je Nina Rodić Vukmir, načelnik službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ukoliko roditelji ne žele da vakcinušu dijete reguje nadležna inspekcija koja je u proteklom periodu imala posla, potvrđuju u Inspektoratu Srspke.

“U većini slučajeva roditelji nakon razgovora sa inspektorima odlučuju se I kompletiraju vakcinaciju. Međutim, imali smo I onih slučajeva gdje roditelji izričito odbijaju. U prošloj godini smo po toj osnovi izdali 22 prekršajna naloga roditeljima I podnijeli 24 prekrđajne prijave pred nadležnim sudovima zbog odbijanja vakcinacije. Sam Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisao je kazne od 100 do 1000 maraka s tim što inspektori mogu izreći onu najnižu dok sudovi mogu izricati I veće kazne”, navela je Dušanka Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Upozorenja i kazne očigledno ne dolaze do pojedinih roditelja koji su spremni na sve pa angažuju i advokate kako bi izblegli zakonsku obavezu.  Ovom negativnom trendu najviše, tvrde ljekari, doprinijele su društvene mreže i priče da vakcine nisu kvalitetne što nije tačno.

(BN) Foto/Ilustracija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Snjezana

25.02.2024 09:17

Gospodo draga,ako su vam vakcine ispravne??!?!?, pa otkud nam ovoliko bolesne djece poslije vakcinisanja??? Rode se normalni,tako pise u kartonu,a poslije vakcinisanja dozivotni problem djetetu,roditeljima.....,a tad nema vas GOSPODO FARMACEUTSKA da tad posaljete nadlezne da protiv vas podnesu krivicnu prijavu! Pametan je svaki roditelj koji nije svoje dijete vakcinisao vasim vakcinama- otrovima!

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2024 11:20

Vakcine nabavili banditi kao dodik, nesic, ili onaj krmak sto je ubijao po kotor varosu. Ja sa tim smecem necu djecu vakcinisati. Evo ih krmku, neka svoju stoku sa tim smecem vakcinise sto puta.

Name

???

25.02.2024 11:20

Mozda je okrutno ovako reci, ali naucno gledano nema vakcina koje omanu, vec postoje djeca sa organizmom koji ne moze ispravno da ih procesuira. Dakle, vakcine nisu uptine, ali se moze mnogo vise raditi na tome da se bolje i sa manje gresaka procjenjuje koje dijete ne bi trebalo primati vakcine. Svakako ne treba dozvoliti ljekarima i institucijama da prodju nekaznjeno za propuste u skriningu djece pri vakcinaciji, ali je zaista beskrajno glupo biti ubjedjen da decenije dokazane efikasnosti i dobrobiti od vakcina ne znace nista. Nauka je u pravu, strah nije. A roditelje koji bez objektivnih razloga ne vakcinisu djecu treba mnogo, mnogo strozije kazniti nego sto je ta mizerna novcana kazna. Ne samo da ugrozavaju sve nas, ugrozavaju svojom gluposcu sopstvenu djecu, sto je neoprostivo.

Name

A

25.02.2024 11:36

Vidi ti to , jesmo svi pametni i iznad struke. Zato nam i jest ovako. Samo teraj dalje.

Name

анти

25.02.2024 15:49

Ни у лудилу не вакцинисати дјецу! Никакве вакцине не долазе у обзир поготово не на дјеци!!!

Name

Klik za ???

25.02.2024 19:19

Da ste ovo izjavili prije pojave KOVIDA. Mozda bi vam neko i povjerovao.ali ovako poslije svega sto nam se desilo ,sirom zemaljske kugle,cisto sumnjam. Covjecanstvo je upitno.....

Name

@Snjezana

25.02.2024 19:59

POTPISUJEM!

Name

BOBA

25.02.2024 09:21

Prvo treba pohapsiti doktore koji vrse propagandu za sve i svasta.Medicinska etika je umrla.Oni se takmice ko ce izgovoriti vecu glupost. Sprdaju se i eksperimentisu sa ljudima stavljaju na portale da bi privukli sto vise lakovjernih pacijenata njih samo interesuje novac.Narod je sludjen njihovim rijaliti pricama.Njima dobro a narod nestaje.Nestoroviceva recenica da bogatasi ne umiru od raka kao to je njegova teorija zavjere.Svi su oni Nestorovici.Ko nasjedne tesko njemu.Ljudi su uplaseni slusaju gluposti a oni se bogate.Kad ce kraj ovom ludilu.Sve ima zasto i sve ima zato ko je pametan razumjece.Mi smo generalno dotakli dno nema dalje ko prezivi alal mu vjera.

ODGOVORITE
Name

RE Boba

26.02.2024 12:02

Da da, ti si najpametnija a ne neko ko je studirao 6 godina pa još spceijalizaciju 4-6 godina, šta oni znaju TI SI NAJPAMETNIJA!

Name

Dr

28.02.2024 23:43

Nazalost medicina mnogima izbrise zdrav razum. Naravno podmicenim doktorima razum i ne treba. Sramota za struku.

Name

Roditelj

25.02.2024 09:33

Dal se daju iste vakc.u Banja Luci i ostalim mjestima u Republici Srpskoj?!Čisto pitam?!

ODGOVORITE
Name

Doktor

25.02.2024 09:50

Neka, neka... Biće još gore... Dajte još Nestorovića, Karleuša, Miroljuba i ostalih psihijatrijskih slučajeva da pljuju po dokazanoj medicini...

ODGOVORITE
Name

Re: Doktor

25.02.2024 11:28

Ne trebaju nama svi ti koje ste nabrojali,imamo razuma i logike jos uvijek...Ukljucite razum i logiku i osvrnite se malo na plandemiju i bocke i tako generalno na sve sto se desava oko nas.

Name

Doktordoktor

25.02.2024 12:08

Ti si psihijatrijski slucaj, ako jos uvijek vjerujes u vakcine, poslije masakra zvanog kovidd...

Name

re: Doktor

25.02.2024 20:00

Doktore, izlijeci se sam.

Name

Olja

25.02.2024 19:23

Nikada vakcine nisu bile bezbjedne, a najmanje danas. Potreban je otpor farmaceutskoj mafiji.

ODGOVORITE
Name

SgtBrutalisk

25.02.2024 22:05

Ja sam se onesvijestio samo jedan put u životu, i to u srednjoj školi nakon primanja anti-tetanus vakcine. Od tada ne primam više nikakve vakcine ni po koju cijenu.

ODGOVORITE