Зашто грађани избјегавају бригу о здрављу?

Шездесет два одсто грађана Србије никада није отишло ни на један превентивни преглед. Само четири одсто грађана Србије иде на све доступне превентивне прегледе, док 33 одсто оде на понеки.

Србија 24.02.2024 | 14:17
Зашто грађани избјегавају бригу о здрављу?

Шездесет два одсто грађана Србије никада није отишло ни на један превентивни преглед. Само четири одсто грађана Србије иде на све доступне превентивне прегледе, док 33 одсто оде на понеки. Према овој статистици, делимо прво, најгоре место са Пољском, у конкуренцији 16 европских земаља. Због чега не идемо на систематске прегледе, иако на њих имамо право? 

На питање зашто не иду на прегледе, 35 одсто њих каже да не зна на који би преглед отишао, 23 одсто каже да нема за то времена, а 12 одсто се плаши лоше дијагнозе. 

На питање зашто не иду на прегледе, 35 одсто њих каже да не зна на који би преглед отишао, 23 одсто каже да нема за то времена, а 12 одсто се плаши лоше дијагнозе.

Докторка Драгица Букумирић са Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" каже да су најревноснији на систематским прегледима најмлађи.

"У том предшколском узрасту, када су деца мала, родитељи много чешће воде децу, јер као бебе их мерите сваки дан, пратите њихов раст, развој и то, већ у школском узрасту тај проценат се смањује", указује др Букумирић.

Деца у првој години живота имају могућност да имају шест систематских прегледа, јер њих карактерише брзи раст и развој, како физички, тако и психички.

Када је реч о школској деци, систематски преглед се обавља у домовима здравља, али може да се организује и у школама, ако постоје адекватни услови за то. Школе, међутим, немају обавезу да организују превентивне прегледе.

"У сваком дому здравља имате дан када је саветовалиште и када родитељи могу да доведу своје дете", рекла је др Букумирић и истакла да нико неће позвати родитеље на систематски, већ сами о томе треба да воде рачуна.

Када је реч о одраслој популацији, такође је закон предвидео систематске прегледе.

"Законом је пружена могућност да ви то урадите. И то је сад на савести човека колико је његова свест развијена да брине о свом здрављу и користи све могућности које је овај здравствени систем пружио", закључила је др Букумирић.

(Б92) Фото: Илустрација/ суннyброок

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зашто,?????

24.02.2024 14:40

Због тога што се Све Наплаћује,и Доктору све и једном је главно. И Осноовно,да ти извуче задњи новчић из Џепа, Чак је у стању ????,нећу да пишем нећете објавит,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

24.02.2024 17:40

Како избегавају када се на ултразвук цека 5 мјесеци у дому здравља Бјељина.

Name

Густав

24.02.2024 14:55

Не иду на прегледе као прво што за сваки преглед треба чекати у чекаоници па и кад вас наруче то може бити и за пола године. Други разлог је и новац јер све има своју цијену а трећи је немар и лијеност. То је укратко а разлога има још колико хоћете као и оно кад те упуте код приватног специјалисте јер домови здравља и болнице су "претрпани".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Густав

24.02.2024 16:28

Па постоји један начин да се избјегне плаћање партиципације.А то је да будете добровољни давалац крви.

Name

Браво

24.02.2024 16:51

Тачно у потпуности. Треба бити беспослен и пун пара.

Name

Ана Марија

24.02.2024 15:53

Да ли Ви то нас зезате, као и сви остали.. сигурно је у питању нека неслана сала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Густав

24.02.2024 16:00

Истина и још много тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Системска корупција

26.02.2024 10:16

Зато сто је социјална застита равна нули зато је то тако! СВЕ МОРА ДА ПЛАТИТЕ ИЛИ ДА ПОТПЛАТИТЕ ДА ОСТВАРИТЕ СВОЈЕ ПРАВО ИЛИ ЦЕКА ТЕ МЕСЕЦИМА НА ТО ПРАВО

ОДГОВОРИТЕ