Zašto građani izbjegavaju brigu o zdravlju?

Šezdeset dva odsto građana Srbije nikada nije otišlo ni na jedan preventivni pregled. Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, dok 33 odsto ode na poneki.

Srbija 24.02.2024 | 14:17
Zašto građani izbjegavaju brigu o zdravlju?

Šezdeset dva odsto građana Srbije nikada nije otišlo ni na jedan preventivni pregled. Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, dok 33 odsto ode na poneki. Prema ovoj statistici, delimo prvo, najgore mesto sa Poljskom, u konkurenciji 16 evropskih zemalja. Zbog čega ne idemo na sistematske preglede, iako na njih imamo pravo? 

Na pitanje zašto ne idu na preglede, 35 odsto njih kaže da ne zna na koji bi pregled otišao, 23 odsto kaže da nema za to vremena, a 12 odsto se plaši loše dijagnoze. 

Na pitanje zašto ne idu na preglede, 35 odsto njih kaže da ne zna na koji bi pregled otišao, 23 odsto kaže da nema za to vremena, a 12 odsto se plaši loše dijagnoze.

Doktorka Dragica Bukumirić sa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da su najrevnosniji na sistematskim pregledima najmlađi.

"U tom predškolskom uzrastu, kada su deca mala, roditelji mnogo češće vode decu, jer kao bebe ih merite svaki dan, pratite njihov rast, razvoj i to, već u školskom uzrastu taj procenat se smanjuje", ukazuje dr Bukumirić.

Deca u prvoj godini života imaju mogućnost da imaju šest sistematskih pregleda, jer njih karakteriše brzi rast i razvoj, kako fizički, tako i psihički.

Kada je reč o školskoj deci, sistematski pregled se obavlja u domovima zdravlja, ali može da se organizuje i u školama, ako postoje adekvatni uslovi za to. Škole, međutim, nemaju obavezu da organizuju preventivne preglede.

"U svakom domu zdravlja imate dan kada je savetovalište i kada roditelji mogu da dovedu svoje dete", rekla je dr Bukumirić i istakla da niko neće pozvati roditelje na sistematski, već sami o tome treba da vode računa.

Kada je reč o odrasloj populaciji, takođe je zakon predvideo sistematske preglede.

"Zakonom je pružena mogućnost da vi to uradite. I to je sad na savesti čoveka koliko je njegova svest razvijena da brine o svom zdravlju i koristi sve mogućnosti koje je ovaj zdravstveni sistem pružio", zaključila je dr Bukumirić.

(B92) Foto: Ilustracija/ sunnybrook

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zašto,?????

24.02.2024 14:40

Zbog toga što se Sve Naplaćuje,i Doktoru sve i jednom je glavno. I Osnoovno,da ti izvuče zadnji novčić iz Džepa, Čak je u stanju ????,neću da pišem nećete objavit,

ODGOVORITE
Name

Tanja

24.02.2024 17:40

Kako izbegavaju kada se na ultrazvuk ceka 5 mjeseci u domu zdravlja Bjeljina.

Name

Gustav

24.02.2024 14:55

Ne idu na preglede kao prvo što za svaki pregled treba čekati u čekaonici pa i kad vas naruče to može biti i za pola godine. Drugi razlog je i novac jer sve ima svoju cijenu a treći je nemar i lijenost. To je ukratko a razloga ima još koliko hoćete kao i ono kad te upute kod privatnog specijaliste jer domovi zdravlja i bolnice su "pretrpani".

ODGOVORITE
Name

re Gustav

24.02.2024 16:28

Pa postoji jedan način da se izbjegne plaćanje participacije.A to je da budete dobrovoljni davalac krvi.

Name

Bravo

24.02.2024 16:51

Tačno u potpunosti. Treba biti besposlen i pun para.

Name

Ana Marija

24.02.2024 15:53

Da li Vi to nas zezate, kao i svi ostali.. sigurno je u pitanju neka neslana sala!

ODGOVORITE
Name

Re Gustav

24.02.2024 16:00

Istina i još mnogo toga.

ODGOVORITE
Name

Sistemska korupcija

26.02.2024 10:16

Zato sto je socijalna zastita ravna nuli zato je to tako! SVE MORA DA PLATITE ILI DA POTPLATITE DA OSTVARITE SVOJE PRAVO ILI CEKA TE MESECIMA NA TO PRAVO

ODGOVORITE