Ко ће нас хранити: Пољопривредници на рубу очаја

Сјетва је на прагу, а ратари празних џепова.

Босна и Херцеговина 24.02.2024 | 13:55
Ко ће нас хранити: Пољопривредници на рубу очаја

Велика прољетна сјетва је на прагу. Оптимални агротехнички рокови се ближе, а произвођачи без плана за овогодишњу производну сезону.

Ове године ће, кажу , засијати знатно мање количине.

Миленко Лазић на површини од 15 дунума производи поврће. Дио рода предаје прерађивачима, док остатак пласира на тржницама широм БиХ. Из године у годину, каже Радић за Буку, све је теже произвести.

"Вјерујте, од ове производње ја и моја породица обезбјеђујемо средства за живот. Ранијих година смо ширили производњу, борили смо се. Школовали смо дјецу од тога. Надали смо се да ће једнога дана они тај посао преузети инаставити. Али ,видите каква су времена дошла. Ја сам огромна средства уложио прошле године у производњу, а дошао сам у ситуацију да је врећа краставаца коштала 0,25 фенинга. И опет је нико неће. Мени се производња више не исплати ,а опет шта друго да радим? Ни дјеца више у овоме не виде перспективу,  размишљају о одласку одавде", прича нам Лазић.

Произвођачи се надају подршци ресорног министарства.

"Очекујемо ових дана да ресорно министарство исплати средства за капиталне инвестиције. Та средства ћемо уложити у прољетну сјетву. Иначе,ако тога не буде ,не знамо шта ћемо. Сви смо ,махом у кредитима ", каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача "Села Семберије" Бошко Радић.

Афричка куга десетковала фарме

На смањење обрадивих површина у прољетној сјетви, која би требала почети средином марта, умногоме ће- тврде произвођачи- утицати и проблеми које су имали појавом афричке куге свиња.

Већина ратара са овог подручја, подсјећају у Удружењу "Села Семберије"  бави се и сточарском производњом.

"Људи су претрпили огромне губитке. Веома тешко ће се опоравити од тога. Сви сми сваштаримо, јер од само једне производње не можеш се "покрити". Ево, ја сам имао на свом имању 120 грла и све ми је еутаназирано. Претрпио сам огромну штету. Министарство нам је исплаћивало одштету у неколико наврата ,али јако је тешко сад обновити производњу. Уведене су нове мјере које ми не можемо испунити,а немамо ни средстава да сами зановимо фарме", каже произвођач Мика Мелтић.

Вирус афричке куге десетковао је сточни фонд. Штете на подручју Републике Српске изазване појавом овог вируса процијењене су на 24 милиона КМ.

Само у Семберији је еутаназирано око 45 000 грла. Директне штете на овом подручју, процјењује се, износе око 10 милиона марака.

"Остало је још неких 4 милиона ,од укупних 24 милиона. Динамиком исплате смо задовољни. Прва средства која смо имали исплатили смо прво оне од 5.000 или 7.000 КМ штете,а то су управо они који су држали свиње да обезбиједе храну за наредну годину", рекао је Саво Минић министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске приликом недавне посјете Бијељини.

Фармери су од надлежних затражили да се хитно регулише питање обнове производње, како не би остали без сточног фонда.

" Уколико се ускоро не ријеши то питање на адекватан начин, ми ћемо остати без свињског фонда и без пољопривредника. Свјесни смо да више нећемо моћи производити на начин на који смо то до сада радили. Али биосигурносне мјере које се постављају пред нас као услов за наставак производње већина фармера не може да испуни, јер нема средстава. Људи су презадужени ", каже Саво Бакајлић предсједник Асоцијације пољопривредних удружења БиХ.

Потребна је, каже Бакајлић, хитна подршка за капиталне инвестиције.

Каснила јесења сјетва

Због лоших климатских услова и скупог репроматеријала ,у јесењу сјетву хљебног жита ратари су ушли нешто касније.

"Нисмо имали избора, него да смањимо производњу. Видите, љетос су нам пшеницу откупили по 0,25 фенинги. То је пропаст. Мени је да бих посијао 450 дулума требало око 60 000 КМ, а након откупа пшенице, нисам добио назад ни трећину од уложеног. Не исплати се више радити" , испричао је за Буку Петар Драгојловић, произвођач из семберског села Амајлије.

Досадашњи подстицај  ресорног министарства износио је 500 КМ по засијаном хектару пшенице. Произвођачи траже да тај износ буде увећан.

"Тај износ сада би морао бити много већи. Бар 700 КМ да износи. Јер у овом условима немогуће је опстати. Нема сигурности у производњи, нема заштите домаће производње, нема подршке, нема сигурне цијене. Ми производимо, млинари диктирају цијену и увозе из Србије, Хрватске и Мађарске. То нема нигдје. И онда нас уцјењују, откупе нам мале количине, и то по мизерним, цијенама", каже Саво Бакајлић предсједник Асоцијације пољопривредних удружења БиХ .

Ипак, према Нацрту Правилника о подстицајима за развој пољопривреде за ову годину тај износ није увећан.

"Подстицај по износу засијане пшенице и ове године ће ,према новом Правилнику, износити 500 КМ/ха . У плану је премија за дизел гориво, која ће износити 0,75 КМ. А повећане су и премије за млијеко са 0,25 КМ/л ,на 0,27 КМ/л ", каже за Буку Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

Смањење производње

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача "Села Семберије" Бошко Радић , потврдио је за Буку да је ,како наводи, "јесенас засијано 25% мање пшенице у односу на прошлу годину" .

"Ово нема нигдје. Погледајте, цијена једног бурека у пекари једнака је цијени 20 кг пшенице. Ово је нечувено. Ми производимо, други диктирају цијену и зарађују на нашој муци. Овдје трпе примарни произвођачи и крајњи потрошачи који све то на крају плате, а богате се откупљивачи и пекари. Ево, погледајте само у Бијељини, има ли игдје иједна пекара да не ради добро: Људи су незадовољни, одустају од производње", каже Радић.

Произвођачи траже нижу цијену хљеба

Због ниских откупних цијена пшенице, цијена хљеба је -кажу произвођачи- нереална.

"За шта и по ком основу пекари стално дижу цијене хљеба? Па ево, више ни нафта није скупа ,не могу се "вадити" на то. Пшеница има мизерну цијену,а при том је и увозе. Све то кад се сабере, цијена хљеба не би требала бити већа од 0,80 фенинга по килограму", каже Саво Бакајлић предсједник Асоцијације пољопривредних удружења БиХ.

Пекари најављују поскупљења

Са друге стране, цијене пекарских производа свакодневно расту. Ново дивљање цијена пекарских производа , које пекари правдају растом најниже плате у РС са 700 на 900 КМ, почело је већ почетком ове године. У семберско-мајевичкој регији цијене за сада мирују.

" Тренутно имамо залихе брашна. У овом тренутку не могу са сигурношћу рећи колике су те залихе, али док их има ми ћемо се трудити да држимо ову цијену која је сада. Касније ћемо већ морати да се прилагођавамо тренутном стању на тржишту, тако да ће вјероватно доћи до поскупљења", каже за наш портал Раденко Пелемиш предсједник Удружења пекара регије Бијељина.

10 000 произвођача мање

По свему судећи, пред произвођачима је још једна неизвјесна сјетвена сезона.

Нацрт Правилника за расподјелу средстава требао би свјетло дана видјети почетком наредног мјесеца. Након тога ће, тврде произвођачи, размислити о заснивању производње.

" Видјећемо, када Правилник изађе гдје смо и шта смо. Након тога ћемо знати са чим располажемо. А ни Правилник није свето слово да се не може мијењати", каже Бошко Радић предсједник Удружења пољопривредних произвођача "Села Семберије".

О стању у пољопривреди најбоље говори податак да је само у Семберији, највећој бх. житници ,у протеклих осам година од домаће производње одустало чак десет хиљада произвођача.

(Бука) Фото: БН

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Зоки

24.02.2024 14:00

Има из увоза свега само ако имаш паре а пара имају само секта СНСД и њихови дупелизци,Стевандић,Бањац,Чавић,Ђокић,Нешић,Станаревић и Чубриловић и баш их брига за пољопривреду кад им ништа није скупо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за владу РС

24.02.2024 14:49

Дрзава не постује ствараоце РС а камоли производјаце хране, увезена роба је нездрава пуна пестицида. Борац РС нема здравствену заститу ни њгова породица откат је укинута ЗЗ преко бироа, прије рата радио после на бироу гото три деценије.

Name

Ре Зоки

24.02.2024 14:57

Из увоза је оно што у њиховим државама не дају ни стоци.

Name

Милорад Додик

24.02.2024 14:02

Гласали сте, трпите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооооо

24.02.2024 15:08

Ма ко трпи... Као сељак... Па које су тракторе, машине, покуповали сељаци.. Колико су станова покуповали.. Ти јадни сељаћи.. Ајде бјези. Немају они двоје стари на селу,а они који хоће да раде и има их у кући бар четверо, зиве и те како добро. Ал навика је кукати, као воћари и млекари..

Name

Агроном

24.02.2024 14:12

Добро се сјетисмо Увозни лоби ће нам увести синтетичко месо и гмо соју Све ће законе промјенити Као да им је неко памет узео

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЦ

24.02.2024 22:08

Буди вегетаријанац и мирна Босна

Name

Ненад-Нострадамус

24.02.2024 14:14

Не хране нас одамно пољопривредници него Милорад и Игор тј.нас Снсд-е.Хране нас тако сто не морамо ниста да радимо само увијек да гласамо за њих,мада знамо да це мо послије њих да једемо гомна,али ми смо НАТО пристали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клепетало

24.02.2024 14:21

Ста нас брига за пољопривреду - РС је индустријска зона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.02.2024 14:23

Вецина се храни од србовања, хојха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2024 16:20

Да и оно ово геаница постоји и неки бозе нас помози нови богови

Name

Марко,Њемацка

24.02.2024 14:32

пољопривредници,гдје су вам паре од прасади,које сте продавали по 12 км кг зиве ваге,дјубради проклета.Ја,месо купујем уХрватскј,кад додјем куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

24.02.2024 15:38

Ајде не будали! Ако незнас да су свињски фонд преполовили ови са овом наводном кугом а требас знати да је и производња свиња енормно скупа, сто је довело до толике цијене... Истина да јест мало и прескупо али...

Name

Ух

24.02.2024 16:04

Само се бринете колико је кила прасетине. Док год је нама крканлук и 'само мени' на првом мјесту нема нама бољитка. Најбоље да нам сељаци поклањају своје производе. Ма све треба да је трипут скупље. Да се научимо штедњи и скромности, а не да се разбацујемо као да смо сви милионери. Пуни контејнери бачене хране. Доставе свих врста оброка не могу да постигну посао. Много смо се разбахатили.

Name

Дејан

25.02.2024 06:28

Одговор Марку Њемацка: Није ти забрањено да дрзис хранис и товис свињу. Него си отисао на Запад радити смрдљиви посао, и плацас тамо по Лидлу и Реwеу којекакво смеце од меса а овдје додјес и скупо ти!!! Најбоље да никако не долазис овамо дрзи се запада а ми знамо како цемо ....

Name

Маx Роцкатанскy

24.02.2024 14:33

Даће нам Бурле по сендвич ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

24.02.2024 14:56

Ускоро ће листати врбе јешћемо кору ,знате ли ону" Буди србин макар сламу јео"ја ћу у Хрватску по месо.

Name

За: Марко, Њемачка

24.02.2024 15:24

Ко је проклет неваспитанко? Да ти би џабе.Врати се из Њемачке, смрди на прасеца говна, појео га дабогда.

Name

Рики

24.02.2024 14:59

Бајин циљ је да унисти пољопривреду тј.велике фармере да би могао ровити земљу односно планине и тако отворити руднике и згрнути милионе....то му је једини спас јер је на земљи радпродао и унистио све остало ђу је још једино под земљом да рови и да то распрода....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаооо

24.02.2024 15:04

Па гдје надосте једног цовијека из Амајлија да изјави како немозе висе радити пољопривреду, дали ви новинари знате да 90% пољопривредника у Амајлијама зиве од производње млијека и сви добро зиве и напредују, па да се цовијек убије кад процита овакве прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.02.2024 15:29

Ма ста се бринете? Храниће нас главни пољопривредник Љубиша Петровић. Онолико слика и маркетинга, па побогу. Гласали сте, добили сте. Сви ми можемо обећавати али кад дође на ред за нешто конкретно, онда отприлике други треба испуни та обећања... Занимљиво. Коме онда иду заслуге? Првом или другом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

24.02.2024 16:31

Ја сам из Амајлија и производим млијеко дођи мало код нас па да видиш колико је ту обавеза и рада па после тога коментариши.

Name

Корослав

25.02.2024 00:09

Ова са Амајлијама производи мљеко,сама зачара краве са Амајлијама и мљеко тече само 😶.

Name

Мими

25.02.2024 01:36

Тако је друзе фармери су сад згрнули паре за празнике 15 марака била прасетина ево сад најављују да це бит за васкрс 18.км. и казу лосе зиве лазу сви сваки дан нови дзондирови и клас се купују увозници казу немогу да довезу колко се трази ето како зиве али даим је јос.

Name

Велики штрумф

24.02.2024 16:04

Поцркај народе док твој Гаргамел ждере и хода по свету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минкен

24.02.2024 16:18

Руси ето ко 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуттеле

25.02.2024 17:29

Они це да хране цијелу Западну Европу.

Name

Црни

24.02.2024 16:20

Колико су проклети пољопривредници да су прасад продавали и по 15 км живе ваге. Како Вас није срамота да се јављале. Произведене и продате ,добијете подстицај и зарадите. Реално је да сте прасад по 6 км продавали ,али оволико цена срамота,за лекове дали све паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

24.02.2024 19:21

Имам и ја сест крмаца, ни једне масине немам све купујем, И опет има рацуна. Само сто су ови семберски сељаци проклети. Сви ови губитаси како казу немају рацуна, само им пописати имовину, маслине, тракторе и сву механизацију и видјети колика је то ВРИЈЕДНОСТИ. Није ТИТО био будала, само осини порез на земљу и све це бити уреду. Ако вец, купусари немате рацуна остави немој радити нико те не тјера да сијес и народ не зависи од тебе. ТИ сиј за своју породицу да имас здраву храну, А ову сто си сијо и прско за продају прекини и иди запосли се ради за плату и узивај. Вуцић и ДОДИК се брину ста цемо ми јести.

Name

Мене

24.02.2024 19:27

Мојих 10 прстију, а за вас џабаљебаторе баш ме заболи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

25.02.2024 01:30

Засијати и имати за своје потребе. Све преко се не исплати обзиром на цијену сјетве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турска

25.02.2024 10:22

ће нас хранити, прдсједник је све договорио, угасите машине, о ратари. Ми смо сила од земље, сво свјетско смеће ћемо да увеземо и продамо биједној раји као прву класу. Само јако, весели се српски? роде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.02.2024 14:52

За Марка: Маркане сједи ти горе у Њемацкој и гули саламу из лидла и резани хљеб. Такви као ти да су остали овде не би имали ни за старог хљеба да себи купе. А сендвиц изгледа ствара вецу зависнист од пусења и од дрога навикао си горе на сендвиц па и овде волис ове сендвицаре.

ОДГОВОРИТЕ