Патријархат у БиХ: Мушкарци убједљиво “владају”

Традиционално, босанскохерцеговачко друштво има дубоке коријене патријархалне културе, гдје су мушкарци често доминантни у јавном простору, укључујући политичку арену. Ова традиција може отежати женама улазак и напредовање у политици.

Босна и Херцеговина 24.02.2024 | 13:04
Патријархат у БиХ: Мушкарци убједљиво “владају”

Према јавно доступним подацима државних институција достављених Агенцији за статистику БиХ, у Савјету министара БиХ само је једна жена министар и то у Министраству цивилних послова БиХ. Предсједавајућа Савјета министара БиХ је жена. 

Према подацима Централне изборне комисије БиХ, на Општим изборима 2022. године, жене представљају само 1/4 изабраних званичница на свим нивоима власти у БиХ. За Предсједништво БиХ, од укупно три члана, изабрана је и једна жена. Најмањи број изабраних званичница је у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и Народној скупштини Републике Српске.

Дискриминација према женама и стереотипи о њиховим способностима и улози у друштву могу их ограничити у политичком ангажману. Често се женама приписује улога бриге о породици, што их може удаљити од политичког ангажмана.

Иако постоји неколико законских одредби које промовишу родну равноправност и заступљеност жена у политици, недостатак провођенка квота или недовољна подршка политичких странака у промовисању жена као кандидата може ограничити њихову заступљеност. 

Босна и Херцеговина се суочава с проблемима корупције и политичке нестабилности, што додатно отежава женама улазак у политику и напредовање унутар политичког система.

Како би се ријешио проблем недовољне заступљености жена у политици, потребно је провести мјере попут јачања политичке воље за провођење квота, осигурања обуке и подршке за жене које желе да уђу у политику те промоције свијести о важности родне равноправности у политичким структурама. У Босни и Херцеговини је та подршка још увијек, нажалост, изричито декларативна. 

(Форбес/БН) Фото: СИНИША ПАШАЛИЋ/РАС СРБИЈА/Агенција за статистику БиХ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Је л'

24.02.2024 13:23

А да мушкарци рађају дјецу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агроном

24.02.2024 14:10

👍 па све иде ка томе То нам западна цивилизација доноси Хомо бракови имају дјецу Промјена пола Итд Не може нормалан мушкарац и нормална жена да живе данас Немају права ама баш никаква Најугроженији је данас мачо мушкарас јасне орјентације и природно длакав И нормалне жене које хоће да рађају и одгајају дјецу Свака друга жена иде на вјештачку оплодњу Људи, нечим нас засипају Нема дјеце Ко год да их рађа

Name

дисидент

24.02.2024 13:45

И требају бити мушкарци јер требати имати муда за толики лоповлук, бајо! Извињавам се на рјечнику али мора бити сликовито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

24.02.2024 13:45

То је истина али исто тако средњи нивоом управљања доминирају млађе жене као миљенице директора обично са сумњивим дипломама и прогањају поштен народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киели

24.02.2024 13:45

Моја шефица постала то након само једног службеног пута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајте

24.02.2024 13:59

молим вас, па погледајте однос запослених у институцијама у односу на физичке послове...тежимо равноправности али се пробира гдје треба бити једнакост или чак већ доминација...ако се уђе у канцеларије све жене сједе и не раде ништа---част изузетцима има вала жена паметних и знају да раде али већина само турпија нокте и постоји живчана јер је то ИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2024 14:04

У свјету се тешки криминал створио пред свијетски рат, као у БиХ са криминалцима најгорим у свијету који сада дрмају још БиХ.

ОДГОВОРИТЕ