Patrijarhat u BiH: Muškarci ubjedljivo “vladaju”

Tradicionalno, bosanskohercegovačko društvo ima duboke korijene patrijarhalne kulture, gdje su muškarci često dominantni u javnom prostoru, uključujući političku arenu. Ova tradicija može otežati ženama ulazak i napredovanje u politici.

Bosna i Hercegovina 24.02.2024 | 13:04
Patrijarhat u BiH: Muškarci ubjedljivo “vladaju”

Prema javno dostupnim podacima državnih institucija dostavljenih Agenciji za statistiku BiH, u Savjetu ministara BiH samo je jedna žena ministar i to u Ministrastvu civilnih poslova BiH. Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH je žena. 

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, na Opštim izborima 2022. godine, žene predstavljaju samo 1/4 izabranih zvaničnica na svim nivoima vlasti u BiH. Za Predsjedništvo BiH, od ukupno tri člana, izabrana je i jedna žena. Najmanji broj izabranih zvaničnica je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Diskriminacija prema ženama i stereotipi o njihovim sposobnostima i ulozi u društvu mogu ih ograničiti u političkom angažmanu. Često se ženama pripisuje uloga brige o porodici, što ih može udaljiti od političkog angažmana.

Iako postoji nekoliko zakonskih odredbi koje promovišu rodnu ravnopravnost i zastupljenost žena u politici, nedostatak provođenka kvota ili nedovoljna podrška političkih stranaka u promovisanju žena kao kandidata može ograničiti njihovu zastupljenost. 

Bosna i Hercegovina se suočava s problemima korupcije i političke nestabilnosti, što dodatno otežava ženama ulazak u politiku i napredovanje unutar političkog sistema.

Kako bi se riješio problem nedovoljne zastupljenosti žena u politici, potrebno je provesti mjere poput jačanja političke volje za provođenje kvota, osiguranja obuke i podrške za žene koje žele da uđu u politiku te promocije svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti u političkim strukturama. U Bosni i Hercegovini je ta podrška još uvijek, nažalost, izričito deklarativna. 

(Forbes/BN) Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA/Agencija za statistiku BiH

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Je l'

24.02.2024 13:23

A da muškarci rađaju djecu?

ODGOVORITE
Name

Agronom

24.02.2024 14:10

👍 pa sve ide ka tome To nam zapadna civilizacija donosi Homo brakovi imaju djecu Promjena pola Itd Ne može normalan muškarac i normalna žena da žive danas Nemaju prava ama baš nikakva Najugroženiji je danas mačo muškaras jasne orjentacije i prirodno dlakav I normalne žene koje hoće da rađaju i odgajaju djecu Svaka druga žena ide na vještačku oplodnju Ljudi, nečim nas zasipaju Nema djece Ko god da ih rađa

Name

disident

24.02.2024 13:45

I trebaju biti muškarci jer trebati imati muda za toliki lopovluk, bajo! Izvinjavam se na rječniku ali mora biti slikovito!

ODGOVORITE
Name

Realno

24.02.2024 13:45

To je istina ali isto tako srednji nivoom upravljanja dominiraju mlađe žene kao miljenice direktora obično sa sumnjivim diplomama i proganjaju pošten narod

ODGOVORITE
Name

Kieli

24.02.2024 13:45

Moja šefica postala to nakon samo jednog službenog puta

ODGOVORITE
Name

Ajte

24.02.2024 13:59

molim vas, pa pogledajte odnos zaposlenih u institucijama u odnosu na fizičke poslove...težimo ravnopravnosti ali se probira gdje treba biti jednakost ili čak već dominacija...ako se uđe u kancelarije sve žene sjede i ne rade ništa---čast izuzetcima ima vala žena pametnih i znaju da rade ali većina samo turpija nokte i postoji živčana jer je to IN.

ODGOVORITE
Name

Re

24.02.2024 14:04

U svjetu se teški kriminal stvorio pred svijetski rat, kao u BiH sa kriminalcima najgorim u svijetu koji sada drmaju još BiH.

ODGOVORITE