Сурова реалност: Преживљавање уз помоћ кредита

Тренд раста укупних кредитних задужења у Босни и Херцеговини се наставља. Док један број грађана тоне у дугове, други на својим рачунима чувају милијарде. Укупни кредити на крају прошле године износили су 23 и по милијарде КМ, док су истовремено депозити достигли чак 31 милијарду марака.

Босна и Херцеговина 24.02.2024 | 09:43
Сурова реалност: Преживљавање уз помоћ кредита

Раст пласмана потрошаких кредита генерише више фактора, али један од главних је инфлација, због које грађани своју неликвидност рјешавају задуживањем код банака.

Тренд раста укупних кредитних задужења у Босни и Херцеговини се наставља. Док један број грађана тоне у дугове, други на својим рачунима чувају милијарде. Укупни кредити на крају прошле године износили су 23 и по милијарде КМ, док су истовремено депозити достигли чак 31 милијарду марака.

У 2023. години грађани и привреда задужили су се код комерцијалних банака за нових готово 1,5 милијарду КМ. Највише су се задуживали грађани и то узимајући ненамјенске потрошачке кредите.

Због инфлације грађани се задужују

“Годишњи раст кредита регистрован је код сектора становништва за 813,4 милиона КМ, код приватних предузећа за 612 милиона, нефинансијских јавних предузећа за 9,6 милиона и код осталих домаћих сектора за 58 милиона КМ”, тврде из Централне банке БиХ.

Економисти су сагласни. Раст пласмана потрошачких кредита генерише више фактора, али један од главних је инфлација, због које грађани своју неликвидност рјешавају задуживањем код банака.

Оно што такође није добро јесте што у укупној структури кредита доминирају управо потрошачки кредити грађана.

"Све мања потрошачка моћ једног великог дијела становништва које је принуђено да све дефиците, односно све недостатке финансијских средстава надокнађује кроз те потрошачке кредите за које треба рећи да су најнеповољнији вид задужења, односно најскупљи. Међутим за велики број грађана не постоји алтернатива", каже Саша Грабовац, предсједник Удружења економиста “СWОТ”.

Потрошачки кредити

"Може бити забрињавајуће то да кредите за привредне активности замјењују потрошачки кредити грађана. Банке настоје да пласирају средства. То је њихов посао. Али то није добро за економски раст и развој земље", додаје Миленко Крајишник, декан Економског факултета у Бањој Луци.

Све веће задуживање грађана није само наш феномен. Оно је тренд и у много богатијим државама. Социолози за ову појаву имају термин Мекдоналдизација.

"Човјек и данас као биће једноставно је склоно изазову. Све оно што види сматра да му је неопходно. Тако наравно није било прије неколико деценија. Много мање се трошио новац на, хајде да кажемо, непотребне ствари, док данас у 21. вијеку у доба потрошачког друштва се често користи појам Мекдоналдизација. Ми данас као појединци тешко можемо одолити томе", мишљења је Ведран Фрацуз, социолог.

Да би преживјели мјесец дана и попунили рупе, већина грађана се служи финансијским акробацијама, задужују се у банкама и микрокредитним организацијама. На крају морају, уз текуће трошкове, да отплаћују и и рате, те тако улазе у зачарани круг.

(БХТ/БН) Фото: БН

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Врло површна анализа

24.02.2024 09:53

Ако су депозити већи од укупних кредита значи да грађани у просјеку имају вишак пара?! Откуд им те паре, НЕ ЗНАМ, али на цести се види да један дио народа ИМА ПАРА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2024 12:36

То је нама наса борба дала,, само сатор и ладна пива ,,баја мулти милијардер а сиротиња зиви од краде,, е тако се то ради кад памети немас,,,слијепце.

Name

блбл

24.02.2024 09:55

Ово је стварнос у БиХ.Становништва се задужило за 813,4 милиона КМ, а приватних предузећа за 612 милиона. Ово је пропаст велика. Привреди 600 мил., а становништву 800 мил. Одакле мисле да врати становништво 800 мил. ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из

24.02.2024 12:04

Њемачке

Name

Мицко

24.02.2024 12:34

Па затосте гласали да зивите напамет и од дугова,,биједо јадна,ви биједа а они милијардери са васим парама.

Name

Резтре

24.02.2024 09:56

Нека врате сто су покрали процесом приватизације предузећа ,процесом подизања кредита путем ИРБа који се не враћају примјер Китванци и Бирач,Бобан Банка,онај мајмун са рлектричним возилима изумом сто је узо паре и напро савјетник Додиков ,све су то паре драдјана Републике Српске !Ко је створио многе гиганте Галенс,Кају ,и сличне њима милијардер су тешки а лрба нису имали да једу из рата избјегли ко гушене ко стоји иза њих Тегелтија .,Додик !Паре су изнешене одавно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2024 10:20

Не постоје градјани, постоје само Срби које је завео и Срби које није завео велики возд.

Name

ре ре

24.02.2024 10:32

Мало си се збунио,или се ниси распитао,или зивис свој сан,који није остварив.

Name

Само Ревизију

24.02.2024 10:00

Све категоријееее становниствааа зиве на кредит!!! Само корумпирани 0олитицари и прљави приватници не зиве од кредитаааа вец од милијарди миоионерааааааа! Ту пуно помазе Србија Русија Турскаа Мадјарскаа! Раслојавање разбијање становнистваа институцијааа грабљење власти изнад закона пљацкее бигацење су за Гиниса уз помоц бјелосвјетск8х са домацим хистаплеримаа препраним окупаним у двили и благостању за гинусааа! Предратни голаци сад милионери куоују папкеее гласацеее лобирају по свијету плацајуу потпору за себе и своје пљацкасеее родбину кумиве подобне папке поткиване! ЗЛО 21 вијека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

24.02.2024 10:08

ОПРУЖИ СЕ, КОЛИКО ТИ ЈЕ ЋЕБЕ ДУГАЧКО. ПТО ЋЕ ТИ КРЕДИТ. ЗАРАЂУЈЕШ БАНЦИ КАМАТИ. ОНИ ТО ПИШИ, ЈЕР НАВЛАЧЕ НАРИД, КАИ ТО ЈЕ ЈЕДИНА МОГУЋНОСТ. КАО ТО ЈЕ НОРМАЛНО ПОСТАЛО. БИЈЕЖИ ОД БАНКЕ, ГОРИ СУ ОД ПОЛИТИЧАРА. Па и кредит треба враћати. ЈОШ ШТЕТУЈЕШ КАМАТУ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2024 10:34

Обицан цовјек мало попио,или је неписмен?

Name

ПРОПАЛА ДРЗАВА

24.02.2024 10:58

ДОДИКОВ СУЛТАНАТ ЈЕ ПРОПАО. С ЈЕДНЕ СТРАНЕ СУ ГРАДЈАНИ КОЈИ НЕМАЈУ НОВАЦ И ЗИВЕ ОД КРЕДИТА. С ДРУГЕ ГАНГСТЕР БИЗНИСМЕНИ КОЈИ НЕ ПЛАЦАЈУ ПОРЕЗЕ И МИЛИЈАРДЕ СУ ИЗНИЈЕЛИ ВАНИ. У ПРИЈЕДОРУ ИМА 100 МИЛИОНЕРА И СВИ ДРЗЕ ПАРЕ У АУСТРИЈСКИМ БАНКАМА У АУСТРИЈИ. ДО ПАРА НЕ МОЗЕ НИ ДРЗАВА НИ ОНИ. ПРОПАСТ НАКАРАДНЕ ДРЗАВЕ И ЈОС ГОРЕГ ЕНТИТЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кило

24.02.2024 11:38

Сељаци најбоље зиве у РС,раде у дрзавним фирмам а раде и пољопривреду.Мој колега има плату 2100 км и заради јос 10000 е годисње од пољопривреде. Срам их било,само кукају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.02.2024 12:09

Кило килави ради и ти ко ти брани!?

Name

мики

24.02.2024 12:19

Никад се није боље зивило,аута се бијесна возе,једе по ресторанима ,кафици пуни.Кафа 2.5 км .. Мозе се има се ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

24.02.2024 12:33

Огромне су социјалне разлике међу грађанима у РС, а и у Федерацији стање није другаћије.Док са једне стране имате тајкуне и милионере, блиске властима, коима се праве репрограми дуга за порез, и отписују камате, већина у друштву преживљава од новца који им шаљу ћланови породице из дијаспоре, или дижући потрошачке кредите да преживе. А инфлација проузрокује скок цијена роба и услуга, који држави одговарају, јер ефикасније и боље пуне буђет, а више потрошачких кредита, свакако одговара банкама? Па коме то све онда неодговара? Најугроженијим категоријама становништва,пензионерима и социјали, који се боре да преживе, од мјесеца, до наредне пензије, или мизерне плате!! Погледајте само редове испред јавних кухиња у Бања Луци, који су све већи, сваког наредног мјесеца, и све ће вам бити много јасније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

24.02.2024 12:35

Прије свега, кредит је нужно зло, код обичних грађана, а који га морају поднути не због луксуза, него чисте потребе. Како мислите да се купи огрев, кућни апарати....да ли су у питању двоје младих људи, који имају дјецу, а раде код приватника за 1000 марака. О пензионерима да нр говорим. Банке су легални зеленаши, који душу узимају. Нека нам је Бог упомоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Врло површна анализа

24.02.2024 15:09

Није тачно. Ми смо више гладни него Сити. И ми ПЕНЗИОНЕРИ. СТАЛНО ДРЖИМО ШТИЈАЧ ИЛИ МОТИКУ, ДА БИ НЕШТО ИМАЛИ УБРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мики

24.02.2024 15:13

Тако је. Али задужили ДИЈЕЦУ и унуке. Проклиње нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Саггитаријус

24.02.2024 15:19

Ти Пензионери и сиромашни су и гласали СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ ЗА СНСД И ДОДИКА. А СВОЈУ ДИЈЕЦУ ИСПРАТИЛИ У ЕВРОПУ. КАЖУ СВИ СУ ИСТИ. ТАКО ПЛИТКЕ ПАМЕТИ НИСУ НИ ДИЈЕЦА. ПАМЕТ ЈЕ СКУПА.

ОДГОВОРИТЕ