Surova realnost: Preživljavanje uz pomoć kredita

Trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Dok jedan broj građana tone u dugove, drugi na svojim računima čuvaju milijarde. Ukupni krediti na kraju prošle godine iznosili su 23 i po milijarde KM, dok su istovremeno depoziti dostigli čak 31 milijardu maraka.

Bosna i Hercegovina 24.02.2024 | 09:43
Surova realnost: Preživljavanje uz pomoć kredita

Rast plasmana potrošakih kredita generiše više faktora, ali jedan od glavnih je inflacija, zbog koje građani svoju nelikvidnost rješavaju zaduživanjem kod banaka.

Trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Dok jedan broj građana tone u dugove, drugi na svojim računima čuvaju milijarde. Ukupni krediti na kraju prošle godine iznosili su 23 i po milijarde KM, dok su istovremeno depoziti dostigli čak 31 milijardu maraka.

U 2023. godini građani i privreda zadužili su se kod komercijalnih banaka za novih gotovo 1,5 milijardu KM. Najviše su se zaduživali građani i to uzimajući nenamjenske potrošačke kredite.

Zbog inflacije građani se zadužuju

“Godišnji rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 813,4 miliona KM, kod privatnih preduzeća za 612 miliona, nefinansijskih javnih preduzeća za 9,6 miliona i kod ostalih domaćih sektora za 58 miliona KM”, tvrde iz Centralne banke BiH.

Ekonomisti su saglasni. Rast plasmana potrošačkih kredita generiše više faktora, ali jedan od glavnih je inflacija, zbog koje građani svoju nelikvidnost rješavaju zaduživanjem kod banaka.

Ono što takođe nije dobro jeste što u ukupnoj strukturi kredita dominiraju upravo potrošački krediti građana.

"Sve manja potrošačka moć jednog velikog dijela stanovništva koje je prinuđeno da sve deficite, odnosno sve nedostatke finansijskih sredstava nadoknađuje kroz te potrošačke kredite za koje treba reći da su najnepovoljniji vid zaduženja, odnosno najskuplji. Međutim za veliki broj građana ne postoji alternativa", kaže Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista “SWOT”.

Potrošački krediti

"Može biti zabrinjavajuće to da kredite za privredne aktivnosti zamjenjuju potrošački krediti građana. Banke nastoje da plasiraju sredstva. To je njihov posao. Ali to nije dobro za ekonomski rast i razvoj zemlje", dodaje Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci.

Sve veće zaduživanje građana nije samo naš fenomen. Ono je trend i u mnogo bogatijim državama. Sociolozi za ovu pojavu imaju termin Mekdonaldizacija.

"Čovjek i danas kao biće jednostavno je sklono izazovu. Sve ono što vidi smatra da mu je neophodno. Tako naravno nije bilo prije nekoliko decenija. Mnogo manje se trošio novac na, hajde da kažemo, nepotrebne stvari, dok danas u 21. vijeku u doba potrošačkog društva se često koristi pojam Mekdonaldizacija. Mi danas kao pojedinci teško možemo odoliti tome", mišljenja je Vedran Fracuz, sociolog.

Da bi preživjeli mjesec dana i popunili rupe, većina građana se služi finansijskim akrobacijama, zadužuju se u bankama i mikrokreditnim organizacijama. Na kraju moraju, uz tekuće troškove, da otplaćuju i i rate, te tako ulaze u začarani krug.

(BHT/BN) Foto: BN

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Vrlo površna analiza

24.02.2024 09:53

Ako su depoziti veći od ukupnih kredita znači da građani u prosjeku imaju višak para?! Otkud im te pare, NE ZNAM, ali na cesti se vidi da jedan dio naroda IMA PARA...

ODGOVORITE
Name

Re

24.02.2024 12:36

To je nama nasa borba dala,, samo sator i ladna piva ,,baja multi milijarder a sirotinja zivi od krade,, e tako se to radi kad pameti nemas,,,slijepce.

Name

blbl

24.02.2024 09:55

Ovo je stvarnos u BiH.Stanovništva se zadužilo za 813,4 miliona KM, a privatnih preduzeća za 612 miliona. Ovo je propast velika. Privredi 600 mil., a stanovništvu 800 mil. Odakle misle da vrati stanovništvo 800 mil. ??

ODGOVORITE
Name

Из

24.02.2024 12:04

Њемачке

Name

Micko

24.02.2024 12:34

Pa zatoste glasali da zivite napamet i od dugova,,bijedo jadna,vi bijeda a oni milijarderi sa vasim parama.

Name

Reztre

24.02.2024 09:56

Neka vrate sto su pokrali procesom privatizacije preduzeća ,procesom podizanja kredita putem IRBa koji se ne vraćaju primjer Kitvanci i Birač,Boban Banka,onaj majmun sa rlektričnim vozilima izumom sto je uzo pare i napro savjetnik Dodikov ,sve su to pare dradjana Republike Srpske !Ko je stvorio mnoge gigante Galens,Kaju ,i slične njima milijarder su teški a lrba nisu imali da jedu iz rata izbjegli ko gušene ko stoji iza njih Tegeltija .,Dodik !Pare su iznešene odavno!

ODGOVORITE
Name

Re

24.02.2024 10:20

Ne postoje gradjani, postoje samo Srbi koje je zaveo i Srbi koje nije zaveo veliki vozd.

Name

re re

24.02.2024 10:32

Malo si se zbunio,ili se nisi raspitao,ili zivis svoj san,koji nije ostvariv.

Name

Samo Reviziju

24.02.2024 10:00

Sve kategorijeeee stanovnistvaaa zive na kredit!!! Samo korumpirani 0oliticari i prljavi privatnici ne zive od kreditaaaa vec od milijardi mioioneraaaaaaa! Tu puno pomaze Srbija Rusija Turskaa Madjarskaa! Raslojavanje razbijanje stanovnistvaa institucijaaa grabljenje vlasti iznad zakona pljackee bigacenje su za Ginisa uz pomoc bjelosvjetsk8h sa domacim histaplerimaa prepranim okupanim u dvili i blagostanju za ginusaaa! Predratni golaci sad milioneri kuouju papkeee glasaceee lobiraju po svijetu placajuu potporu za sebe i svoje pljackaseee rodbinu kumive podobne papke potkivane! ZLO 21 vijeka!

ODGOVORITE
Name

+

24.02.2024 10:08

OPRUŽI SE, KOLIKO TI JE ĆEBE DUGAČKO. PTO ĆE TI KREDIT. ZARAĐUJEŠ BANCI KAMATI. ONI TO PIŠI, JER NAVLAČE NARID, KAI TO JE JEDINA MOGUĆNOST. KAO TO JE NORMALNO POSTALO. BIJEŽI OD BANKE, GORI SU OD POLITIČARA. Pa i kredit treba vraćati. JOŠ ŠTETUJEŠ KAMATU. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

re

24.02.2024 10:34

Obican covjek malo popio,ili je nepismen?

Name

PROPALA DRZAVA

24.02.2024 10:58

DODIKOV SULTANAT JE PROPAO. S JEDNE STRANE SU GRADJANI KOJI NEMAJU NOVAC I ZIVE OD KREDITA. S DRUGE GANGSTER BIZNISMENI KOJI NE PLACAJU POREZE I MILIJARDE SU IZNIJELI VANI. U PRIJEDORU IMA 100 MILIONERA I SVI DRZE PARE U AUSTRIJSKIM BANKAMA U AUSTRIJI. DO PARA NE MOZE NI DRZAVA NI ONI. PROPAST NAKARADNE DRZAVE I JOS GOREG ENTITETA.

ODGOVORITE
Name

kilo

24.02.2024 11:38

Seljaci najbolje zive u RS,rade u drzavnim firmam a rade i poljoprivredu.Moj kolega ima platu 2100 km i zaradi jos 10000 e godisnje od poljoprivrede. Sram ih bilo,samo kukaju ...

ODGOVORITE
Name

Па

24.02.2024 12:09

Кило килави ради и ти ко ти брани!?

Name

miki

24.02.2024 12:19

Nikad se nije bolje zivilo,auta se bijesna voze,jede po restoranima ,kafici puni.Kafa 2.5 km .. Moze se ima se ...

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

24.02.2024 12:33

Ogromne su socijalne razlike među građanima u RS, a i u Federaciji stanje nije drugaćije.Dok sa jedne strane imate tajkune i milionere, bliske vlastima, koima se prave reprogrami duga za porez, i otpisuju kamate, većina u društvu preživljava od novca koji im šalju ćlanovi porodice iz dijaspore, ili dižući potrošačke kredite da prežive. A inflacija prouzrokuje skok cijena roba i usluga, koji državi odgovaraju, jer efikasnije i bolje pune buđet, a više potrošačkih kredita, svakako odgovara bankama? Pa kome to sve onda neodgovara? Najugroženijim kategorijama stanovništva,penzionerima i socijali, koji se bore da prežive, od mjeseca, do naredne penzije, ili mizerne plate!! Pogledajte samo redove ispred javnih kuhinja u Banja Luci, koji su sve veći, svakog narednog mjeseca, i sve će vam biti mnogo jasnije!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

24.02.2024 12:35

Prije svega, kredit je nužno zlo, kod običnih građana, a koji ga moraju podnuti ne zbog luksuza, nego čiste potrebe. Kako mislite da se kupi ogrev, kućni aparati....da li su u pitanju dvoje mladih ljudi, koji imaju djecu, a rade kod privatnika za 1000 maraka. O penzionerima da nr govorim. Banke su legalni zelenaši, koji dušu uzimaju. Neka nam je Bog upomoći.

ODGOVORITE
Name

Re Vrlo površna analiza

24.02.2024 15:09

Nije tačno. Mi smo više gladni nego Siti. I mi PENZIONERI. STALNO DRŽIMO ŠTIJAČ ILI MOTIKU, DA BI NEŠTO IMALI UBRATI.

ODGOVORITE
Name

Re Miki

24.02.2024 15:13

Tako je. Ali zadužili DIJECU i unuke. Proklinje nas.

ODGOVORITE
Name

Re Saggitarijus

24.02.2024 15:19

Ti Penzioneri i siromašni su i glasali SVE OVE GODINE ZA SNSD I DODIKA. A SVOJU DIJECU ISPRATILI U EVROPU. KAŽU SVI SU ISTI. TAKO PLITKE PAMETI NISU NI DIJECA. PAMET JE SKUPA.

ODGOVORITE