Већина институција БиХ подстанари у Бањалуци?!

Већина институција Босне и Херцеговине са сједиштем у Бањалуци годинама нема своје просторије због чега плаћају високе кирије за објекте у којима су смјештени запослени. Кирије плаћају и за смјештај бројних регионалних канцеларија у Бањалуци, међутим годинама за рјешавање ових питања не постоји политичка воља или се чека погодан тренутак да се зграде купе од привилегованих појединаца?

Република Српска 23.02.2024 | 07:34
Већина институција БиХ подстанари у Бањалуци?!

Године или чак деценије без трајног рјешења смјештаја у којима су бројне заједничке институције за кирије дале десетине милиона марака.

Закупнине за смјештај у изнајмљеним објектима плаћа Државна агенција за истраге и заштиту, Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, Агенција за лијекове и медицинска средства, Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, као и Комисија за концесије Босне и Херцеговине.

Кад се плаћа јавним новцем, онда се не штеди. Тако Агенција за истраге и заштиту СИПА за смјештај регионалне канцеларије Бањалука плаћа скоро 16 хиљада марака мјесечно, док Агенција за лијекове БиХ годинама Министарству здравља Републике Српске плаћа око 19 хиљада марака мјесечно.

Занимљиво, Дирекција за цивилно ваздухопловство је својевремено измиривала кирију од невјероватних 60 хиљада марака, па је од 2009. на смјештај ове институције потрошено 8,5 милиона марака.

"Цијена закупа тих пословних простора иде изнад тржишног нивоа што говори о присутности корупције у том сегменту, недостацима јавних набавки, а на другој страни показује непостојање једне координације унутар државних институција од локалног, ентитетског, државног нивоа да се већ постојећи простори ефикасније и рационалније користе и да се средства за закупе смање или апсолутно укину", сматра економиста Миленко Станић. 

Занимљиво је то што је за сада једино извјесно рјешавање питања трајног смјештаја Управе за индиректно опорезивање БиХ, која је у објекту у власништву Републике Српске, али за чију употребу није плаћала кирију. Питање куповине зграде годинама је актуелно јер у опозицији тврде са се посао намјешта за фирму Гранд трејд у власништву Додковог кума Милета Радишића, која је и једини понуђач. Зашто власти овако не журе када је у питању смјештај других институција БиХ, у опозицији сматрају да је и више него јасно.

"То ће доћи на ред – не може све одједном. Дакле, морате да имате одређену трасу којом идете и да рјешавате једно питање по једно. Ја вјерујем када се заврши ова сага око УИО, да ће доћи на ред сљедећа институција која ће свакако да послужи обарању многих рекорда који се тичу јавних набавки", каже шеф посланичког клуба СДС-а у НСРС Вукота Говедарица. 

"Ми видимо да и та Управа за индиректно опорезивање и Дирекција за цивилно ваздухопловство дуги низ година имају одвојена средства у буџету за куповину зграда. Зашто се то није реализовало, ево вјероватно се чека погодан неко од кога ће се зграде купити и тада ће се посао и реализовати", каже Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. 

Најинтересантнија је ситуација са Агенцијом за идентификационе документе БиХ јер је њена зграда требало да буде изграђена 2014. године, међутим рокови се годинама продужавају, а темељи зграде зарастају у коров. Све указује да вишегодишње расипање новца за прескупе кирије није спорно, док се не укаже потреба за куповином зграде од некога ко је блиско повезан са неким из круга владајућих политичара.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дуки

23.02.2024 08:10

Требају нам нове зграде кад вам Дуки казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.02.2024 08:14

Све су то они, који су на сумњив начин, у рату и иза рата стекли богатство. Знали су они да ће дајући у закуп СФОРУ И ИНСТИТУЦИЈАМА УМНОЖАВАТИ КАПИТАЛ. СВЕ СУ ТО СТРАНАЧКИ ПАЦОВИ И ПОЛТРОНИ. СИРОТИЊА ЈЕ И МАЛИ СТАН ПРОДАВАЛА, ДА БИ СЕ ОД ТЕЖИХ БОЛЕСТИ ЧАК ЛИЈЕЧИЛА. ИЛИ СУ ОТИШЛИ НА РАД У МРСКУ ЕВРОПУ. ОВИ ИЗДАЈНИЦИ ЋЕ НАС СВИЈУ ОТИЈЕРАТИ. АКО ОВА ОПОЗИЦИЈА НЕ ПОВЕДЕ НАРОД У ПРОТЕСТЕ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре +

23.02.2024 11:58

100% тачно речено.

Name

Предлог

23.02.2024 08:30

Све их треба иселити из БЛ. Они не признају државу БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

23.02.2024 08:36

И ста цемо сад Све јасно Све сви знају (могло би се једино мало истразити и објавити имена власника некретнина које се издају разним дрзавним и републицким институцијама) (мислим да се не би изненадили али ето мозда би било занимљиво гледати и слусати оправдања истих тих "власника")

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

23.02.2024 08:44

Само то говори о способности ових људи на власти, људи само раде за себе и богате се и њима одани , видите да се РС распродаје тим људима, сви у ПД знају да је Руфи истурен и није власник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан народ

23.02.2024 09:19

Пита гдје се слијевају новци ,да ли у приватне дзепове или'

Name

Хе Хе

23.02.2024 09:32

И ове што плаћају кирију треба отјерати, ми идемо ка независности, који ће нам клинац институције БИХ на територији Р.С. ! Бар тако прича прецедник !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахх

23.02.2024 18:05

Вријеме протјеривања је просло, капитулација србославије 1995. је ставила потпис да мора слусати тату НАТО

Name

Ре Ахх

23.02.2024 21:16

Не контам, зашто неписмени људи пишу одговоре ? Земљак, коментар је сатиричног садржаја, а ти за озбиље, и ако то твоје појашњење ситуације нема нигдје везе са везом !

Name

БАЊА ЛУКА

23.02.2024 10:44

Пљацка будзета скупља кирија од куповине локала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еасипниство

23.02.2024 13:01

Погледај те само за колико новца се могла направити зграда примјер граничне полиције тј Теренске канцеларије у Градишци која се плаћа папрено приватном лицу које живи у иностранству огромни новац за протекли двадесет година гдје се могла купит чела зграда или преселит на терминал нови уштедио би се огроман новац буквално !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

23.02.2024 13:11

Лепа вест!

ОДГОВОРИТЕ