ИЗИС и даље ствара проблеме, улажу још милион марака

Враћање у функцију Интегрисаног здравственог информационог система коштаће преко милион марака, колико је планирано да се уложи како би се санирале посљедице хакерског напада с почетка године. ИЗИС и даље ствара више штете него користи, медицинском особљу, али и грађанима.

Република Српска 22.02.2024 | 19:58
ИЗИС и даље ствара проблеме, улажу још милион марака

Ако одете љекару, за специјалисту вам треба упутница, коју ћете добити на папиру. Уколико одете по прописане лијекове у апотеку, морате да понесете рецепт, такође на папиру.

Поставља се питање шта је грађане коштало 26 милиона марака, ако ништа поједностављено није. Након пада система, за поправке и одржавања биће уложено још и то више него милион марака.  

„Обзиром да је потрошен огроман новац и обзиром да постоје жалбе здравствених радника да се више баве информационим системо и уношењем података, него што траје преглед пацијента, чиме се угрожава здравље пацијента и постоје ризици по безбједност пацијента.

Мислим да је вријеме да заједничком сједницом Одбор за здравство Народне скупштине и Одбор за безбједност Народне скупштине, уз представнике Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања, као наручиоце тог посла, размотре то питање и надлежним органима доставе све слабости тог система како би се подузеле законом утврђене мјере.

Конкретно, видимо да се сад мијењају протоколи безбједности, видимо да се мијењају улази. Према томе, да ли је неко одговоран што су ти улази раније лоше направљени, што ти птороколи безбједности нису били такви“, каже бивши министар здравља и социјалне заштите Слободан Станић.

Падом ИЗИС-а здравствени радници све пацијенте морали су да уписују ручно, а  њихове податке о историји болести нису имали, па је продужавање терапије било отежано.

Уколико је систем заказао, што се дешавало, преглед се морао платити, па чак и онај у Служби хитне помоћи. У ИЗИС је уложено много новца, а никакву корист не видимо, сматрају стручњаци. 

„Ја сам иначе говорио да већ ако треба да направимо систем у Републици Српској, одна би, пре свега, отишао да видим као су то урадили у Србији или Хрватској, ко је то урадио, какве су имали проблеме, јер уводити систем а немати претходна искуства увођења таквог система на другим местима, је врло ризично и то се управо десило у Републици Српској. Тако да они који доносе одлуку нису урадили ни право скенирање стања и извођача радова. Тако да ја лично мислим да је  то прилично велико трошење новаца на релативно неодговоран начин за озбиљну ствар“, истиче економиста Зоран Павловић.

Интегрисани систем и није тако интегрисан, јер поред папирних упутница, рецепата и дознака, у њега још увијек нису интегрисане и неке од највећих здравствених установа. 

(БН) Фото:БН

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Илија

22.02.2024 20:14

Још милион КМ Ихору Додику ха,ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.02.2024 20:20

Сераниц и владо црта су унистили здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милане сине

23.02.2024 13:55

Сједи 1.

Name

Смијесно

22.02.2024 20:21

Да ли це ико одговарати за нефункционалност система због кога сви испастају од пацијената до радника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

22.02.2024 20:25

Ово је све договорено да се извуку паре. Нема ту никакве блокаде. МУП по овом питању није ништа урадио нити се оглашавао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дас ауто

22.02.2024 20:33

Па ста је ту нејасно, ови сто су га направили, они су га и хаковали да би узели јос пара, јер мало је 26 милиона, један од нацина извлацења пара у приватне дзепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракац

22.02.2024 20:42

Хахахааххахааа, ви сте стварно тизни, јадни и залосни лопови. Срам вас било, да Бог да све да вам се врати. Јадници јадни, гладни,незасити, мало вам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

22.02.2024 21:52

У Приједорској болници да би окулиста специјалиста прегледао око,заказује вам се преглед гдје чекате 30 дана,морао сам ићи приватно,а ултра звук доњег абдомена исто заказујете и чекате пуна 2 мјесеца,има ли још таквих срања и дугог чекања у рс или федерацији.

Name

Ре за Приједор

23.02.2024 07:55

Па у болници и не треба ици код окулиста, појам немају

Name

Горан

22.02.2024 20:46

Хаха. Ста друго оцекивати од ИТ са курсевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корисник ИЗИС-а

22.02.2024 21:01

Систем је тотални промашај и још увијек је само дјелимично у функцији. Сваког дана су успорења и прекиди. Катастрофа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР ГОРАН ТАЛИЋ

22.02.2024 21:19

БАРАБА ЂАЈИЋ ЈЕ УНИШТИО ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ. АЛИ НЕ САМО ТА БАРАБА. ИМА ИХ ЈОШ И СВЕ ИХ ТРЕБА ПО РЕДУ НАБРАЈАТИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е моји Срби

22.02.2024 21:21

Играла се дјеца републике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

22.02.2024 21:24

Па као да је њима било битно нешто у вези тога система било је битно узети паре и платити то пет пута скупље него што је Србија платила.Видјела жаба да се коњи поткивају па и она дигла ногу каже она народна.Сад што он не функционише кога брига,паре су потрошене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хогоиг

22.02.2024 21:55

Кад може додатних 5 милиона Бањцу и Шуваку, по ко зна који пут, шта је милион за ИЗИС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мед.радник

22.02.2024 21:56

Прво ИЗИС никад није ни ваљао,друго,хакерског напада није ни било,треће можете уложити тј.проћердати још сто милиона,ИЗИС никад неће прорадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.02.2024 08:32

Тај ИЗИС не ради како треба од уводјења у домове здравља, одем доктору и чекам као будала да он заврши у програму, доктор псује испред мене каже ово ништа не ваља само нам хаос прави! кад год одеш увјек нешто око програма, још сад милионче за шта, до следећег хакерског напада, па опет милион-два.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.02.2024 08:41

Ту је најлагоднија КРАЂА. ТУ ВЕЋ ОПЕРИШЕ ДРУГА ДОДИКОВА ГЕНЕРАЦИЈА ЛОПОВА. МАЛО КУРСА И ПРОДАЈИ ПРОГРАМЕ. НЕСИГУРНЕ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОНД ЗДРАВСТВА. ИТ

23.02.2024 08:48

Изис нике радио како треба од првог дана. А ово откако је нападнут, без употребне вриједности. Ниста. Нула. Све се ради РУЧНО. ЗОВЕМО ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ ПА ПОДАТКЕ У ЕXЕЛ И ОПЕТ СЕ НИСТА НЕ СЛАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли

23.02.2024 09:00

Одговорних у овој вукојебини?????? Побогу ни Африцка племенааа нису висе оваква! Лопови харајууууу изнад закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумровацки курсисти

23.02.2024 10:26

Умрезени са ИТ курсистина плус Партијскоподобни курсистииии!!!! Без знања без моралааа!! Будуцим генерацијама за наук ! У букваре! Како се опљацкала дрзава и народ! Све категорије станивнистваааа!!! Лопови харају институцијамаа дрзавним мјесто у затворимаа! Дрзава перионицааа прљавиг нивца каоутала прљавиг за Гинисаааа! Пљацка стољеца! Лопивска приватизација пљацка корона са дугим цијевима! Градј земљисна мафија тендер мафија стецајна мафија фармацеурска мафија политицкотајкунска мафија са пипцима из медј заједницеее подмазаним поткованим прљавим новцем препраним опраним са обе стране Дрине умрезени харају са пипцима до турске русије мадјарске албаније итд итд! Зло 20 и 21 вијека! Пљацка од 1990 гидине до данас траје! Покривена власти! Тј партијама на вкасти тј групама лопова! Малих и великих! Ухидан сценариј крадје свега до избораааа! Дно дна! За наук