IZIS i dalje stvara probleme, ulažu još milion maraka

Vraćanje u funkciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koštaće preko milion maraka, koliko je planirano da se uloži kako bi se sanirale posljedice hakerskog napada s početka godine. IZIS i dalje stvara više štete nego koristi, medicinskom osoblju, ali i građanima.

Republika Srpska 22.02.2024 | 19:58
IZIS i dalje stvara probleme, ulažu još milion maraka

Ako odete ljekaru, za specijalistu vam treba uputnica, koju ćete dobiti na papiru. Ukoliko odete po propisane lijekove u apoteku, morate da ponesete recept, takođe na papiru.

Postavlja se pitanje šta je građane koštalo 26 miliona maraka, ako ništa pojednostavljeno nije. Nakon pada sistema, za popravke i održavanja biće uloženo još i to više nego milion maraka.  

„Obzirom da je potrošen ogroman novac i obzirom da postoje žalbe zdravstvenih radnika da se više bave informacionim sistemo i unošenjem podataka, nego što traje pregled pacijenta, čime se ugrožava zdravlje pacijenta i postoje rizici po bezbjednost pacijenta.

Mislim da je vrijeme da zajedničkom sjednicom Odbor za zdravstvo Narodne skupštine i Odbor za bezbjednost Narodne skupštine, uz predstavnike Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja, kao naručioce tog posla, razmotre to pitanje i nadležnim organima dostave sve slabosti tog sistema kako bi se poduzele zakonom utvrđene mjere.

Konkretno, vidimo da se sad mijenjaju protokoli bezbjednosti, vidimo da se mijenjaju ulazi. Prema tome, da li je neko odgovoran što su ti ulazi ranije loše napravljeni, što ti ptorokoli bezbjednosti nisu bili takvi“, kaže bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić.

Padom IZIS-a zdravstveni radnici sve pacijente morali su da upisuju ručno, a  njihove podatke o istoriji bolesti nisu imali, pa je produžavanje terapije bilo otežano.

Ukoliko je sistem zakazao, što se dešavalo, pregled se morao platiti, pa čak i onaj u Službi hitne pomoći. U IZIS je uloženo mnogo novca, a nikakvu korist ne vidimo, smatraju stručnjaci. 

„Ja sam inače govorio da već ako treba da napravimo sistem u Republici Srpskoj, odna bi, pre svega, otišao da vidim kao su to uradili u Srbiji ili Hrvatskoj, ko je to uradio, kakve su imali probleme, jer uvoditi sistem a nemati prethodna iskustva uvođenja takvog sistema na drugim mestima, je vrlo rizično i to se upravo desilo u Republici Srpskoj. Tako da oni koji donose odluku nisu uradili ni pravo skeniranje stanja i izvođača radova. Tako da ja lično mislim da je  to prilično veliko trošenje novaca na relativno neodgovoran način za ozbiljnu stvar“, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Integrisani sistem i nije tako integrisan, jer pored papirnih uputnica, recepata i doznaka, u njega još uvijek nisu integrisane i neke od najvećih zdravstvenih ustanova. 

(BN) Foto:BN

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Ilija

22.02.2024 20:14

Još milion KM Ihoru Dodiku ha,ha...

ODGOVORITE
Name

Milan

22.02.2024 20:20

Seranic i vlado crta su unistili zdravstvo.

ODGOVORITE
Name

Milane sine

23.02.2024 13:55

Sjedi 1.

Name

Smijesno

22.02.2024 20:21

Da li ce iko odgovarati za nefunkcionalnost sistema zbog koga svi ispastaju od pacijenata do radnika?

ODGOVORITE
Name

Aa

22.02.2024 20:25

Ovo je sve dogovoreno da se izvuku pare. Nema tu nikakve blokade. MUP po ovom pitanju nije ništa uradio niti se oglašavao

ODGOVORITE
Name

Das auto

22.02.2024 20:33

Pa sta je tu nejasno, ovi sto su ga napravili, oni su ga i hakovali da bi uzeli jos para, jer malo je 26 miliona, jedan od nacina izvlacenja para u privatne dzepove

ODGOVORITE
Name

Rakac

22.02.2024 20:42

Hahahaahhahaaa, vi ste stvarno tizni, jadni i zalosni lopovi. Sram vas bilo, da Bog da sve da vam se vrati. Jadnici jadni, gladni,nezasiti, malo vam bilo.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

22.02.2024 21:52

U Prijedorskoj bolnici da bi okulista specijalista pregledao oko,zakazuje vam se pregled gdje čekate 30 dana,morao sam ići privatno,a ultra zvuk donjeg abdomena isto zakazujete i čekate puna 2 mjeseca,ima li još takvih sranja i dugog čekanja u rs ili federaciji.

Name

Re za Prijedor

23.02.2024 07:55

Pa u bolnici i ne treba ici kod okulista, pojam nemaju

Name

Goran

22.02.2024 20:46

Haha. Sta drugo ocekivati od IT sa kursevima.

ODGOVORITE
Name

Korisnik IZIS-a

22.02.2024 21:01

Sistem je totalni promašaj i još uvijek je samo djelimično u funkciji. Svakog dana su usporenja i prekidi. Katastrofa!!!

ODGOVORITE
Name

DR GORAN TALIĆ

22.02.2024 21:19

BARABA ĐAJIĆ JE UNIŠTIO ZDRAVSTVENI SISTEM. ALI NE SAMO TA BARABA. IMA IH JOŠ I SVE IH TREBA PO REDU NABRAJATI....

ODGOVORITE
Name

E moji Srbi

22.02.2024 21:21

Igrala se djeca republike...

ODGOVORITE
Name

Arsa

22.02.2024 21:24

Pa kao da je njima bilo bitno nešto u vezi toga sistema bilo je bitno uzeti pare i platiti to pet puta skuplje nego što je Srbija platila.Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu kaže ona narodna.Sad što on ne funkcioniše koga briga,pare su potrošene.

ODGOVORITE
Name

Hogoig

22.02.2024 21:55

Kad može dodatnih 5 miliona Banjcu i Šuvaku, po ko zna koji put, šta je milion za IZIS

ODGOVORITE
Name

Med.radnik

22.02.2024 21:56

Prvo IZIS nikad nije ni valjao,drugo,hakerskog napada nije ni bilo,treće možete uložiti tj.proćerdati još sto miliona,IZIS nikad neće proraditi.

ODGOVORITE
Name

BL

23.02.2024 08:32

Taj IZIS ne radi kako treba od uvodjenja u domove zdravlja, odem doktoru i čekam kao budala da on završi u programu, doktor psuje ispred mene kaže ovo ništa ne valja samo nam haos pravi! kad god odeš uvjek nešto oko programa, još sad milionče za šta, do sledećeg hakerskog napada, pa opet milion-dva.

ODGOVORITE
Name

+

23.02.2024 08:41

Tu je najlagodnija KRAĐA. TU VEĆ OPERIŠE DRUGA DODIKOVA GENERACIJA LOPOVA. MALO KURSA I PRODAJI PROGRAME. NESIGURNE. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

FOND ZDRAVSTVA. IT

23.02.2024 08:48

Izis nike radio kako treba od prvog dana. A ovo otkako je napadnut, bez upotrebne vrijednosti. Nista. Nula. Sve se radi RUČNO. ZOVEMO ZDRAVSTVENE USTANOVE PA PODATKE U EXEL I OPET SE NISTA NE SLAZE.

ODGOVORITE
Name

Ima li

23.02.2024 09:00

Odgovornih u ovoj vukojebini?????? Pobogu ni Africka plemenaaa nisu vise ovakva! Lopovi harajuuuuu iznad zakona

ODGOVORITE
Name

Kumrovacki kursisti

23.02.2024 10:26

Umrezeni sa IT kursistina plus Partijskopodobni kursistiiii!!!! Bez znanja bez moralaaa!! Buducim generacijama za nauk ! U bukvare! Kako se opljackala drzava i narod! Sve kategorije stanivnistvaaaa!!! Lopovi haraju institucijamaa drzavnim mjesto u zatvorimaa! Drzava perionicaaa prljavig nivca kaoutala prljavig za Ginisaaaa! Pljacka stoljeca! Lopivska privatizacija pljacka korona sa dugim cijevima! Gradj zemljisna mafija tender mafija stecajna mafija farmaceurska mafija politickotajkunska mafija sa pipcima iz medj zajedniceee podmazanim potkovanim prljavim novcem prepranim opranim sa obe strane Drine umrezeni haraju sa pipcima do turske rusije madjarske albanije itd itd! Zlo 20 i 21 vijeka! Pljacka od 1990 gidine do danas traje! Pokrivena vlasti! Tj partijama na vkasti tj grupama lopova! Malih i velikih! Uhidan scenarij kradje svega do izboraaaa! Dno dna! Za nauk