Белгија одбила изручити оптуженог за злочине у Дервенти

- Жељко Пудић, против којег је потврђена оптужница за злочине над цивилима у Дервенти, неће бити изручен Босни и Херцеговини јер има држављанство Белгије, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву и Окружном суду.

Република Српска 22.02.2024 | 13:34
Белгија одбила изручити оптуженог за злочине у Дервенти

Тужилаштво у Добоју је путем Окружног суда добило захтјев од правосудних органа у Белгији за достављање одређене документације ради покретања истраге против Пудића, након што је захтјев за екстрадицију оптуженог у БиХ одбијен због белгијског држављанства.

“По наведеном захтјеву путем Министарства правде БиХ прослијеђена је одређена документација правосудним органима у Белгији, те још није одлучено о уступању предмета”, наводе у Тужилаштву у Добоју.

Оптужница, која је потврђена 19. маја 2023, терети Пудића да је у својству припадника 103. дервентске бригаде Хрватског вијећа обране (ХВО) у логору у згради бившег Дома Југословенске народне армије у Дервенти учествовао у убиству једног цивила српске националности, те у противправном затварању цивила које су тукли други, непознати припадници ХВО-а.

За оптуженим је раније била расписана међународна потјерница јер је био недоступан током истраге.

У добојском Окружном суду је потврђено да је донесена наредба о повлачењу међународне потјернице.

Захтјев за уручење оптужнице Пудићу је Окружни суд у мају прошле године упутио и надлежнима у сусједној Хрватској, с обзиром да оптужени има адресу и у Загребу.

(Детектор.ба) Фото: БИРН БиХ