Властима у БиХ су назначени проблеми које морају ријешити

Реформе су прва и најважнија потреба Босне и Херцеговине коју овдашње власти морају саме да проводе. Утицај САД или било које друге земље у БиХ је искључиво у домену њихових интереса. Странци не могу и неће да рјешавају проблеме унутар БиХ, поручено је у емисији “Глобално” БН ТВ.

Република Српска 21.02.2024 | 22:13
Властима у БиХ су назначени проблеми које морају ријешити

Властима у БиХ су јасно назначени проблеми које морају да ријеше. Посљедњи у низу апела стигао је од америчког званичника Џејмса О Брајана.

“Упоредо са његовом посјетом стигла је званична статистика да је БиХ прва по криминалу и корупцији у Европи, а друга у евро-азијском простору. Ту је прва Русија. Ако је он неке особе назначио, онда ту нема сумње. САД не уводе санкције одређеним лицима без конкретних доказа да су нека кривична дјела учињена.

Они не могу то да рјешавају већ то препуштају правосуђу БиХ. Међутим, правосуђе у БиХ не ради ништа. Било би очекивано да је по увођењу санкција реаговало бх. правосуђе, али је та реакција изостала”, рекао је бивши дипломата и економиста Драшко Аћимовић.

Интереси амбасадора су везани искључиво за интересе земаља које представљају и не би се требало заносити тезом да је БиХ много важна да би се њоме у Вашингтону бавили на највишем дипломатском нивоу, каже он и напомиње:

“Да у БиХ постоји 30 озбиљних америчких компанија, онда би и БиХ била заштићена јер би Америка штитила свој капитал, своје привреднике. Проблем у БиХ је тај што се настоји направити непријатељ од великих сила. Овдје константно постоји прича да је Америка непијатељ. Одређени политичари највулгарнијим рјечником вријеђају амбасадоре САД. То није пут који је добар за грађане БиХ.”

С друге стране, позитиван примјер успјешне сарадње се осликава у односу САД и Србије.

“Када погледате број америчких инвестиција у Србији и када погледате број српских компанија које раде на америчком тржишту то је неупоредиво са било којом другом земљом у региону. Србија је прошле године имала 2,5 милијарди долара трговинске,  услужне размјене са Америком и имала је суфицит од скоро двије милијарде долара. Значи Србија извезе двије милијарде више у САД него што увезе”, рекао је Вук Велебит извршни директор “Пупин иницијативе”.

Аћимовић додаје да је веома важно да су податак о привредној сарадњи Србије и САД чули грађани БиХ, а посебно Републике Српске јер се то од њих крије.

“БиХ нема директних инвестиција. Постоји само шпекулативно књиговотствене које се крећу у једном минималном омјеру.”

Он подвлачи – Америка не угрожава Републику Српску.

“Нема говора о угрожавању Републике Српске нити је било када нешто у том правцу рађено. Република Српска има своју снагу, она је, може се рећи, све јача, осим у економском сегменту. Да је економски јача била би још снажнија.”

Већи ангажман САД на Космету заговра Велебит, истичући да се Европа није најбоље снашла на том терену и у том проблему.  

“Данас се више не разговара о дијалогу. Прича се о потреби да се спријечи будући конфликт. Тако смо из процеса дијалога ушли у један кризни конфликтни период. То је резултат одсуства политике и стратегије запада, ЕУ, Америке, тога шта они желе и како да се то питање ријеши”, рекао је Велебит.

Политика Америке према Балкану се неће промијенити без обзира да ли је у Бијелој кући Бајден или Трамп, навео је Велебит и подвукао да је америчка адмистрација комплекса и не зависи само од једног човјека.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Душан

21.02.2024 23:14

Шта каже Вукадин америчка администрација че остати на истим позицијама према РС без обзира ко је на челу САД???Па зар пресједник не диктира шта че адми нистрација радити он наређује****АУУУУУУУУУ зано сам се па тамо нема Додика има демократски избарана администрација а не куољени потрчци......Значи ништа од самосталности одцепљења.....Него да ми бирамо пресједника САД најбоље би било и да му наређујемо шта че радити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

22.02.2024 04:07

Ја мислим да ни један америцки предсједник од 1991 па надаље не спава ноцу, јер само размисљају о БиХ. Не о Кини, Русији или Индији, свакако не о ЕЗ, Канади или Венецуели, него само о БиХ и Балкану. Ми упорно понављамо да нецемо да нам странци кроје судбину, а ти исти странци вец деценијама понављају да треба сами да ријесимо своје проблеме. У медјувремену, Додик, Цовиц и Изетбеговиц (и њихови кланови) се ни у сали не одмицу од власти и стварне контроле. А ми гледамо свијет кроз екране, масемо онима који одлазе, псујемо све по списку онима који звацу сендвице, и оправдавамо сво ово срање ријецима "то они велики тако хоце", "све је то Америка намјестила", "Додик је америцки цовјек", итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС све јача?

22.02.2024 07:11

Ако економија није јака, није ништа јако. Тако да РС није јака него је јако слаба и гаси се. Гасе је Срби а не Американци и Бошњаци. Хрвати нас подржавају али је и њохова економија у дубиози. Због те подршке Хрвата, ми морамо да прекрајамо нашу историју односа на нашу штету! А све то да би Бошњаке муслимане побједили и уништили ову БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупи Велебит

22.02.2024 07:13

Па економија је А и Ж у свакој држави. Само што РС није држава али је економски у катастрофи и пријети јој нестанак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ртвбн Тривић Бореновић Говедо

22.02.2024 12:03

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА?

ОДГОВОРИТЕ