Vlastima u BiH su naznačeni problemi koje moraju riješiti

Reforme su prva i najvažnija potreba Bosne i Hercegovine koju ovdašnje vlasti moraju same da provode. Uticaj SAD ili bilo koje druge zemlje u BiH je isključivo u domenu njihovih interesa. Stranci ne mogu i neće da rješavaju probleme unutar BiH, poručeno je u emisiji “Globalno” BN TV.

Republika Srpska 21.02.2024 | 22:13
Vlastima u BiH su naznačeni problemi koje moraju riješiti

Vlastima u BiH su jasno naznačeni problemi koje moraju da riješe. Posljednji u nizu apela stigao je od američkog zvaničnika Džejmsa O Brajana.

“Uporedo sa njegovom posjetom stigla je zvanična statistika da je BiH prva po kriminalu i korupciji u Evropi, a druga u evro-azijskom prostoru. Tu je prva Rusija. Ako je on neke osobe naznačio, onda tu nema sumnje. SAD ne uvode sankcije određenim licima bez konkretnih dokaza da su neka krivična djela učinjena.

Oni ne mogu to da rješavaju već to prepuštaju pravosuđu BiH. Međutim, pravosuđe u BiH ne radi ništa. Bilo bi očekivano da je po uvođenju sankcija reagovalo bh. pravosuđe, ali je ta reakcija izostala”, rekao je bivši diplomata i ekonomista Draško Aćimović.

Interesi ambasadora su vezani isključivo za interese zemalja koje predstavljaju i ne bi se trebalo zanositi tezom da je BiH mnogo važna da bi se njome u Vašingtonu bavili na najvišem diplomatskom nivou, kaže on i napominje:

“Da u BiH postoji 30 ozbiljnih američkih kompanija, onda bi i BiH bila zaštićena jer bi Amerika štitila svoj kapital, svoje privrednike. Problem u BiH je taj što se nastoji napraviti neprijatelj od velikih sila. Ovdje konstantno postoji priča da je Amerika nepijatelj. Određeni političari najvulgarnijim rječnikom vrijeđaju ambasadore SAD. To nije put koji je dobar za građane BiH.”

S druge strane, pozitivan primjer uspješne saradnje se oslikava u odnosu SAD i Srbije.

“Kada pogledate broj američkih investicija u Srbiji i kada pogledate broj srpskih kompanija koje rade na američkom tržištu to je neuporedivo sa bilo kojom drugom zemljom u regionu. Srbija je prošle godine imala 2,5 milijardi dolara trgovinske,  uslužne razmjene sa Amerikom i imala je suficit od skoro dvije milijarde dolara. Znači Srbija izveze dvije milijarde više u SAD nego što uveze”, rekao je Vuk Velebit izvršni direktor “Pupin inicijative”.

Aćimović dodaje da je veoma važno da su podatak o privrednoj saradnji Srbije i SAD čuli građani BiH, a posebno Republike Srpske jer se to od njih krije.

“BiH nema direktnih investicija. Postoji samo špekulativno knjigovotstvene koje se kreću u jednom minimalnom omjeru.”

On podvlači – Amerika ne ugrožava Republiku Srpsku.

“Nema govora o ugrožavanju Republike Srpske niti je bilo kada nešto u tom pravcu rađeno. Republika Srpska ima svoju snagu, ona je, može se reći, sve jača, osim u ekonomskom segmentu. Da je ekonomski jača bila bi još snažnija.”

Veći angažman SAD na Kosmetu zagovra Velebit, ističući da se Evropa nije najbolje snašla na tom terenu i u tom problemu.  

“Danas se više ne razgovara o dijalogu. Priča se o potrebi da se spriječi budući konflikt. Tako smo iz procesa dijaloga ušli u jedan krizni konfliktni period. To je rezultat odsustva politike i strategije zapada, EU, Amerike, toga šta oni žele i kako da se to pitanje riješi”, rekao je Velebit.

Politika Amerike prema Balkanu se neće promijeniti bez obzira da li je u Bijeloj kući Bajden ili Tramp, naveo je Velebit i podvukao da je američka admistracija kompleksa i ne zavisi samo od jednog čovjeka.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dušan

21.02.2024 23:14

Šta kaže Vukadin američka administracija če ostati na istim pozicijama prema RS bez obzira ko je na čelu SAD???Pa zar presjednik ne diktira šta če admi nistracija raditi on naređuje****AUUUUUUUUU zano sam se pa tamo nema Dodika ima demokratski izbarana administracija a ne kuoljeni potrčci......Znači ništa od samostalnosti odcepljenja.....Nego da mi biramo presjednika SAD najbolje bi bilo i da mu naređujemo šta če raditi....

ODGOVORITE
Name

Nezgodan

22.02.2024 04:07

Ja mislim da ni jedan americki predsjednik od 1991 pa nadalje ne spava nocu, jer samo razmisljaju o BiH. Ne o Kini, Rusiji ili Indiji, svakako ne o EZ, Kanadi ili Venecueli, nego samo o BiH i Balkanu. Mi uporno ponavljamo da necemo da nam stranci kroje sudbinu, a ti isti stranci vec decenijama ponavljaju da treba sami da rijesimo svoje probleme. U medjuvremenu, Dodik, Covic i Izetbegovic (i njihovi klanovi) se ni u sali ne odmicu od vlasti i stvarne kontrole. A mi gledamo svijet kroz ekrane, masemo onima koji odlaze, psujemo sve po spisku onima koji zvacu sendvice, i opravdavamo svo ovo sranje rijecima "to oni veliki tako hoce", "sve je to Amerika namjestila", "Dodik je americki covjek", itd.

ODGOVORITE
Name

RS sve jača?

22.02.2024 07:11

Ako ekonomija nije jaka, nije ništa jako. Tako da RS nije jaka nego je jako slaba i gasi se. Gase je Srbi a ne Amerikanci i Bošnjaci. Hrvati nas podržavaju ali je i njohova ekonomija u dubiozi. Zbog te podrške Hrvata, mi moramo da prekrajamo našu istoriju odnosa na našu štetu! A sve to da bi Bošnjake muslimane pobjedili i uništili ovu BiH.

ODGOVORITE
Name

Glupi Velebit

22.02.2024 07:13

Pa ekonomija je A i Ž u svakoj državi. Samo što RS nije država ali je ekonomski u katastrofi i prijeti joj nestanak...

ODGOVORITE
Name

rtvbn Trivić Borenović Govedo

22.02.2024 12:03

KO JE UBIO DAVIDA?

ODGOVORITE