Пољопривредници широм Европе протестују

Широм Европске уније протестују пољопривредници јер су, како кажу, суочени с растом трошкова и пореза, бирократијом, прекомјерним правилима за заштиту животне средине и конкуренцијом због увоза јефтине хране.

Свијет 21.02.2024 | 18:34
Пољопривредници широм Европе протестују

Вишенедјељни протести одржавају се и у Француској, Њемачкој, Белгији, Холандији, Пољској, Шпанији, Италији и Грчкој.

Многа питања су специфична за одређене државе, али има неких која се тичу и цијеле Европе.

Пољопривредници у источној Европи протестују због, како сматрају, нефер конкуренције која је резултат великог увоза из Украјине, којој је Европска унија послије почетка рата у Украјини укинула квоте и царине.

Пољски пољопривредници блокирају саобраћај на граници са Украјином, а Кијев наводи да то погађа одбрамбене капацитете земље и помаже остваривању руских циљева.

У Чешкој, пољопривредници су се тракторима довезли у центар Прага и пореметили саобраћај испред зграде Министарства пољопривреде.

Протестују због увоза, зато што кажу да утиче на европске цијене, а истовремено не испуњава стандарде у заштити животне средине које пољопривредници у Европској унији морају да поштују.

Обновљени преговори о трговинском споразуму ЕУ и јужноамеричког блока "Меркосур" такође изазивају незадовољство због нефер конкуренције када је ријеч о шећеру, житу и месу.

Пољопривредници су такође незадовољни због, како сматрају, претјераних прописа, углавном на нивоу ЕУ. У центру пажње су нова правила о субвенцијама, међу којима је и захтјев да се четири одсто пољопривредног добра не користи одређено вријеме.

Учесници протеста противе се и бирократији, а у Француској кажу да је Влада то погоршала превише компликованом примјеном.

У Шпанији се пољопривредници жале да их "гуши бирократија" из Брисела и да то подрива профитабилност усјева.

У Грчкој захтијевају веће субвенције и бржу исплату одштете за уништене усјеве и угинулу стоку у поплавама прошле године.

У Њемачкој и Француској, највећим пољопривредним произвођачима у ЕУ, пољопривредници протестују због планова да се укину субвенције или пореске олакшице за дизел који се користи у пољопривреди. У Грчкој се такође захтијева смањење пореза на дизел.

У Румунији се средином јануара углавном протестовало због високих цијена дизела.

У Француској многи произвођачи кажу да због Владиних напора да смањи раст цијена прехрамбених производа не могу да покрију високе трошкове енергије, ђубрива и превоза.

Европска комисија је крајем прошлог мјесеца предложила да се ограничи увоз пољопривредних производа из Украјине, заустављањем увоза најосјетљивијих производа као што су живина, јаја и шећер. Међутим, произвођачи кажу да би количина и даље била превелика.

Комисија је такође за 2024. годину изузела пољопривреднике у ЕУ из правила да дио земље не смију да обрађују док добијају субвенције, али би морали да гаје усјеве без кориштења пестицида.

Француски премијер Габријел Атал најавио је мјере међу којима су увозне контроле како би се осигурало да увезена храна не садржи трагове пестицида забрањених у Француској или ЕУ, као и разговоре о томе да се пољопривредницима обезбиједе више цијене и ублаже бирократија и прописи, преноси Глас Америке.

Париз и Берлин такође су под притиском одустали од планова да укину субвенције или пореске олакшице за дизел. У Румунији Влада је повећала субвенције за дизел, позабавила се полисама осигурања и убрзала исплате пољопривредницима.

У Португалу техничка влада је најавила пакет хитне помоћи од 500 милиона евра, међу којима је и 200 милиона да се ублаже посљедице суше. 

(Тањуг) Фото: Сцхреенсхот/yоутубе

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

агата

21.02.2024 18:56

да

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријесице то

21.02.2024 19:24

Бриселска свита милионским пакетом санкција Русији, лазном подрском палестинцима ако вец не могу каубојским скриљцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смит

21.02.2024 19:25

Јел у ову европу Шмит казе да идемо.. Јест фино.. Немам ријечи,ма супер мало пале гуме, малко дјубре просипају... Их, супер је данас у европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2024 20:51

Питај ону 1/3 становника који су отисли из РС тразеци бољи зивот хоце ли се врацати из те ЕУ ? Ок је да пољопривредници и сви остали протестују и да врсе притисак на власт, то говори о ступњу свијести народа, али и даље је тамо зивот квалитетнији, са много мање стреса него код нас. А то сто ми , ни због цега сто је ненормално, накарадно , криминално , девијантно не протестујемо, вец цутимо, трпимо или одлазимо, сто су нам мозгови испрани , то је нас проблем. Последњи покусај су били протести Правда за Давида, које је полиција и власт брутално угусила. Мозда да Драган Лукац , Висковиц или неко из тузиластва , а нароцито полиције, углавном људи из власти одговоре- ко је убио Давида?

Name

ЕУ

21.02.2024 21:11

То је превисе надувано ,у стварности није како се приказује.

Name

Пресусило

21.02.2024 19:27

И осусило се, нема ресурса ни са истока ни са југа,славине це тек да се заврцу сто бец нису сами себи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само нека стањцају

21.02.2024 19:28

А да ли це ублазити боли остаје да се надају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

21.02.2024 19:52

Ово за прекомјерна правила за заститу зивотне средине су апсолутно у праву, јер то је највеца превара вијека,ти зелени, климатске промјене и остале глупости....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2024 20:52

Ал је некад било снијега….

Name

Мицко

22.02.2024 10:35

За ре:па наравно да је било. Ај сад мало размисли сто га нема, је ли зато сто имамо превисе аута и фабрика(како зелени казу), или сто су се зелени поцели мјесати у климатске промјене...

Name

Јаффа

21.02.2024 19:53

Мултинационалне компаније уништавају сву здраву привреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И шта каже

21.02.2024 21:59

Руска пропаганда, Европа се распада, јел? Код њих су све демонстрације забрањене, нису дозвољене, па зато хапсе све. А дозвољених нема. Ал биће, доћи ће и том режиму крај у Москви.

Name

Сељак

21.02.2024 21:27

Се буни у суштини гдје год има слободе за протесте...Тамо гдје слободе нема има биједе, мрака, ,,кога брига". У Њемачкој гледам,све су нови Џон Дир до 3 године старости.Не заваравајте се тешка су времена али то ,,тешка" у ЕУ и иза Гуње није исто.Није никада ни било.Знаку они који путују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја сам сељак

21.02.2024 23:08

Слажем се.

Name

Др

22.02.2024 00:05

Код нас је све добро ми не протестујемо пољопривредници воде дрзаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

22.02.2024 07:33

По ријечима домаћих Српских издајника протесте не само у Пољској већ широм ЕУ организовали су Руси а ови сви увели санкције који су ови издајници ПАТОЛОШКИ БОЛЕСНИЦИ И ЛАЖОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

22.02.2024 08:06

Само у српској и БиX не протестује нико свима цвјетају рузе највисе властима

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

22.02.2024 11:44

Протестовали би они али немаје дизела да сипају и да се возу а трактори су спори замисли да возис 25км/х напримјр Градиска -Бања Лука.