Poljoprivrednici širom Evrope protestuju

Širom Evropske unije protestuju poljoprivrednici jer su, kako kažu, suočeni s rastom troškova i poreza, birokratijom, prekomjernim pravilima za zaštitu životne sredine i konkurencijom zbog uvoza jeftine hrane.

Svijet 21.02.2024 | 18:34
Poljoprivrednici širom Evrope protestuju

Višenedjeljni protesti održavaju se i u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Italiji i Grčkoj.

Mnoga pitanja su specifična za određene države, ali ima nekih koja se tiču i cijele Evrope.

Poljoprivrednici u istočnoj Evropi protestuju zbog, kako smatraju, nefer konkurencije koja je rezultat velikog uvoza iz Ukrajine, kojoj je Evropska unija poslije početka rata u Ukrajini ukinula kvote i carine.

Poljski poljoprivrednici blokiraju saobraćaj na granici sa Ukrajinom, a Kijev navodi da to pogađa odbrambene kapacitete zemlje i pomaže ostvarivanju ruskih ciljeva.

U Češkoj, poljoprivrednici su se traktorima dovezli u centar Praga i poremetili saobraćaj ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede.

Protestuju zbog uvoza, zato što kažu da utiče na evropske cijene, a istovremeno ne ispunjava standarde u zaštiti životne sredine koje poljoprivrednici u Evropskoj uniji moraju da poštuju.

Obnovljeni pregovori o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog bloka "Merkosur" takođe izazivaju nezadovoljstvo zbog nefer konkurencije kada je riječ o šećeru, žitu i mesu.

Poljoprivrednici su takođe nezadovoljni zbog, kako smatraju, pretjeranih propisa, uglavnom na nivou EU. U centru pažnje su nova pravila o subvencijama, među kojima je i zahtjev da se četiri odsto poljoprivrednog dobra ne koristi određeno vrijeme.

Učesnici protesta protive se i birokratiji, a u Francuskoj kažu da je Vlada to pogoršala previše komplikovanom primjenom.

U Španiji se poljoprivrednici žale da ih "guši birokratija" iz Brisela i da to podriva profitabilnost usjeva.

U Grčkoj zahtijevaju veće subvencije i bržu isplatu odštete za uništene usjeve i uginulu stoku u poplavama prošle godine.

U Njemačkoj i Francuskoj, najvećim poljoprivrednim proizvođačima u EU, poljoprivrednici protestuju zbog planova da se ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi. U Grčkoj se takođe zahtijeva smanjenje poreza na dizel.

U Rumuniji se sredinom januara uglavnom protestovalo zbog visokih cijena dizela.

U Francuskoj mnogi proizvođači kažu da zbog Vladinih napora da smanji rast cijena prehrambenih proizvoda ne mogu da pokriju visoke troškove energije, đubriva i prevoza.

Evropska komisija je krajem prošlog mjeseca predložila da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, zaustavljanjem uvoza najosjetljivijih proizvoda kao što su živina, jaja i šećer. Međutim, proizvođači kažu da bi količina i dalje bila prevelika.

Komisija je takođe za 2024. godinu izuzela poljoprivrednike u EU iz pravila da dio zemlje ne smiju da obrađuju dok dobijaju subvencije, ali bi morali da gaje usjeve bez korištenja pesticida.

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je mjere među kojima su uvozne kontrole kako bi se osiguralo da uvezena hrana ne sadrži tragove pesticida zabranjenih u Francuskoj ili EU, kao i razgovore o tome da se poljoprivrednicima obezbijede više cijene i ublaže birokratija i propisi, prenosi Glas Amerike.

Pariz i Berlin takođe su pod pritiskom odustali od planova da ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel. U Rumuniji Vlada je povećala subvencije za dizel, pozabavila se polisama osiguranja i ubrzala isplate poljoprivrednicima.

U Portugalu tehnička vlada je najavila paket hitne pomoći od 500 miliona evra, među kojima je i 200 miliona da se ublaže posljedice suše. 

(Tanjug) Foto: Schreenshot/youtube

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

agata

21.02.2024 18:56

da

ODGOVORITE
Name

Rijesice to

21.02.2024 19:24

Briselska svita milionskim paketom sankcija Rusiji, laznom podrskom palestincima ako vec ne mogu kaubojskim skriljcima.

ODGOVORITE
Name

Smit

21.02.2024 19:25

Jel u ovu evropu Šmit kaze da idemo.. Jest fino.. Nemam riječi,ma super malo pale gume, malko djubre prosipaju... Ih, super je danas u evropi

ODGOVORITE
Name

Re

21.02.2024 20:51

Pitaj onu 1/3 stanovnika koji su otisli iz RS trazeci bolji zivot hoce li se vracati iz te EU ? Ok je da poljoprivrednici i svi ostali protestuju i da vrse pritisak na vlast, to govori o stupnju svijesti naroda, ali i dalje je tamo zivot kvalitetniji, sa mnogo manje stresa nego kod nas. A to sto mi , ni zbog cega sto je nenormalno, nakaradno , kriminalno , devijantno ne protestujemo, vec cutimo, trpimo ili odlazimo, sto su nam mozgovi isprani , to je nas problem. Poslednji pokusaj su bili protesti Pravda za Davida, koje je policija i vlast brutalno ugusila. Mozda da Dragan Lukac , Viskovic ili neko iz tuzilastva , a narocito policije, uglavnom ljudi iz vlasti odgovore- ko je ubio Davida?

Name

EU

21.02.2024 21:11

To je previse naduvano ,u stvarnosti nije kako se prikazuje.

Name

Presusilo

21.02.2024 19:27

I osusilo se, nema resursa ni sa istoka ni sa juga,slavine ce tek da se zavrcu sto bec nisu sami sebi....

ODGOVORITE
Name

Samo neka stanjcaju

21.02.2024 19:28

A da li ce ublaziti boli ostaje da se nadaju....

ODGOVORITE
Name

Micko

21.02.2024 19:52

Ovo za prekomjerna pravila za zastitu zivotne sredine su apsolutno u pravu, jer to je najveca prevara vijeka,ti zeleni, klimatske promjene i ostale gluposti....

ODGOVORITE
Name

Re

21.02.2024 20:52

Al je nekad bilo snijega….

Name

Micko

22.02.2024 10:35

Za re:pa naravno da je bilo. Aj sad malo razmisli sto ga nema, je li zato sto imamo previse auta i fabrika(kako zeleni kazu), ili sto su se zeleni poceli mjesati u klimatske promjene...

Name

Jaffa

21.02.2024 19:53

Multinacionalne kompanije uništavaju svu zdravu privredu.

ODGOVORITE
Name

I šta kaže

21.02.2024 21:59

Ruska propaganda, Evropa se raspada, jel? Kod njih su sve demonstracije zabranjene, nisu dozvoljene, pa zato hapse sve. A dozvoljenih nema. Al biće, doći će i tom režimu kraj u Moskvi.

Name

Seljak

21.02.2024 21:27

Se buni u suštini gdje god ima slobode za proteste...Tamo gdje slobode nema ima bijede, mraka, ,,koga briga". U Njemačkoj gledam,sve su novi Džon Dir do 3 godine starosti.Ne zavaravajte se teška su vremena ali to ,,teška" u EU i iza Gunje nije isto.Nije nikada ni bilo.Znaku oni koji putuju.

ODGOVORITE
Name

I ja sam seljak

21.02.2024 23:08

Slažem se.

Name

Dr

22.02.2024 00:05

Kod nas je sve dobro mi ne protestujemo poljoprivrednici vode drzavu!

ODGOVORITE
Name

XOXO

22.02.2024 07:33

Po riječima domaćih Srpskih izdajnika proteste ne samo u Poljskoj već širom EU organizovali su Rusi a ovi svi uveli sankcije koji su ovi izdajnici PATOLOŠKI BOLESNICI I LAŽOVI

ODGOVORITE
Name

Boban

22.02.2024 08:06

Samo u srpskoj i BiX ne protestuje niko svima cvjetaju ruze najvise vlastima

ODGOVORITE
Name

protest

22.02.2024 11:44

Protestovali bi oni ali nemaje dizela da sipaju i da se vozu a traktori su spori zamisli da vozis 25km/h naprimjr Gradiska -Banja Luka.