У Београду нови избори, ако не буде легитимне већине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће бити нових београдских избора, уколико не буде легитимне већине. 

Србија 20.02.2024 | 22:50
У Београду нови избори, ако не буде легитимне већине

„Легалне већине има. У овом тренутку ми имамо легалну већину од 56 или 57 одборника. Потребно је 56. Ми смо разговарали, ја сам рекао и сви смо били сагласни по том питању, да ми морамо да правимо разлику у односу на онај период када су људи управљали овом земљом на нелегитиман начин“, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Он је навео пример из 2008. године када су социјалисти потписали споразум са радикалима да ће заједнички да формирају градску власт ако буду имали већину у граду.

„Ми смо тада имали већину у граду, али су социјалисти под притиском Драгана Ђиласа и Бориса Тадића и Демократске странке, напустили оно што се назива легитимна воља Београђана и формирали су потпуно нелегитимну власт заједно са њима, додуше легалну. И без обзира што је била апсолутно нелегитимна, ја сам, пошто је то легално, честитао онима који су управљали градом. Ми не желимо да будемо неко ко ће на нелегитиман начин да управља било чиме“, рекао је Вучић. 

Истакао је да га не занима мишљење странаца, већ искључиво грађана Србије.

„У складу са тим, дакле, ако листа господина Несторовића не донесе одлуку, до сада је нису донеле, ако се господин Несторовић не сагласи са тим, ми ћемо ићи на нове изборе. Ја се и даље надам да ће показати одговорност, јер држава мора да буде много важнија, и град, од њихових страначких, личних или уских, партикуларних интереса“, поручио је Вучић.

На питање да ли ће дозволити међународну истрагу о изборима 17. децембра, Вучић је одговорио да у Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење истрага и да у овој земљи надлежни органи Републике Србије спроводе истраге. 

„Србија је суверена, слободна и независна земља. Србија је много пута до сада одбијала истраге чувајући своју слободу и тешко страдала. Србија овог пута неће да страда ни због чега и ни око чега. Само Србија неће да урушава своје темеље, своје слободарске темеље. У Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење каквих хоћете истрага“, поручио је Вучић. 

Рекао је да се плаши да није било озбиљних ни приговора, ни жалби, ни озбиљних захтева за било каквим истрагама. 

„Имали смо само политичко мешетарење и покушај да се избегне одговорност за, Бог зна који, по реду пораз и ништа више од тога“, сматра Вучић. 

На примедбу да је власт прихватила стране посматраче на изборима, Вучић је одговорио да јесу, али да је свега неколико њих учествовало у тој, како је рекао, лажној хајци, а који су, како је додао, сви потписали записнике, где је све било у реду на местима где су били.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тута Бугарин

21.02.2024 00:07

Сувереност се огледа у томе што има само јасну границу на Дрини и Дунаву. Све одлуке доносе белосвјетски мештани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоа

21.02.2024 02:44

И како коза чува купус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

21.02.2024 06:52

Опа,опет излет у Београду. Превоз бусом ,сендвићи и пиће обезбјеђено а можда буде шта и џепарца. Право сам пожелио Београд . Што би Вук Драшковић некада знао рећи:СВИ,СВИ,СВИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.02.2024 08:40

Зар јос ниси купио папке? Твој друг тако ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

21.02.2024 10:10

Нема потребе да купује папке има србија довољно паметног народа да недозволи онаквим као Ђилас и њему сличним да је више пљачкају а видим да је папцима Ђиласовим криво што их Вучић не жели иако се отворено нуде наравно за паре јер су пропалице и продане душе е такви Вучићу не требају

Name

Ре:Ана,Ана

21.02.2024 11:01

Који си Ти дебил мајко мила. Дјилас био само једном градонацелник и изградио више за градјане од ових који 20 година хапају. Београдјани овог никад неће прихватити и он може само крадјом и куповином да влада. А твоје написано овдје показује да к’о папагаји понављате причу вашег водје и да свој став ни немате. То се модерно зове ботовање и Ти си обицни бот накарадне власти.