Истекао рок који су домаћи лидери сами себи задали

Лидери владајуће коалиције на државном нивоу сами себи су задали рок да радне групе усагласе важне законе на европском путу, али од три само је један усаглашен и изгласан.

Босна и Херцеговина 20.02.2024 | 16:46
Истекао рок који су домаћи лидери сами себи задали

Закон о спречавању новца и финансирања терористичких организација усвојен је прошле седмице у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ након што је, како сазнајемо, извршен притисак и страних дипломата на владајуће структуре.

Умјесто да су усвојена сва три реформска закона, усвојен је само један, онај "најбезболнији".

Око преостала два, Закон о судовима БиХ и Закон о спречавању сукоба интереса, ни данас нема сагласности, али радне групе покушавају пронаћи рјешење које се и даље чини јако далеко.

Сједиште Апелационог суда из СНСД-а желе у Бањалуци, док Тројка инсистира на Источном Сарајеву. Како сазнајемо појавила се и нова идеја, да сједиште буде на средини пута - у Добоју.

Питање овог закона није само мјесто гдје ће бити смјештена институција. Питање је и какву ће улогу имати Апелациони суд, као другостепени орган, док и даље не постоји Врховни суд БиХ као кровна инстанца.

Што се тиче Закон о спречавању сукоба интереса, Додик је поручио да нема ништа против, али само да се примјењује на ниво институција државе Босне и Херцеговине, али не и за ниво ентитета.

Након 12 дана, и даље су бетониране позиције на којима стоје коалициони партнери и питање је да ли ће извјештај који треба бити послан у Брисел најкасније 28. фебруара бити спреман за позитивно свјетло Европског вијећа чиме би били отворени преговори с БиХ за чланство у Европској унији.

(Клиx)  Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ух

20.02.2024 17:08

Кад прочитам ријеч ,,лидери,, поготову ови наши, најежим се и добијем алергију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ух

20.02.2024 19:13

Јос је гора ријец "Елита"?! Ти елите нису видјели, све од зла оца и јос горе матере.

Name

Ругло од лидера

20.02.2024 17:20

Никад слоге, ово је патња. Или разлаз или се усагласите лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

20.02.2024 17:24

Су и чекали да испитају пулс Високог преставника

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

20.02.2024 17:28

Никад додику и цовицу и није била намјера да земљу воде у европу,јр знају да би их цекала судбина Санадерова.Њима је циљ да ставе под своју контролу Суд БИХ И Изборни закон по којем могу вјецно покрадати изборе и остати на власти.Знаци ако тројка на те услове пристане гори су од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.02.2024 17:29

Сад је Шмит на потезу, сад ћемо да видимо да ли је направљена трговина-"Ти нама руднике литијума, а ми теби одгађање увођења техничких новина у изборни процес и ослобађање од оптужби пред судом БиХ". Подозријевам да је таква нагодба направљена, ал сазнат ћемо врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

20.02.2024 17:47

Биће како рудоња хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

20.02.2024 18:09

Неспособни и својим интересима окренути појединци, који не презају да унисте друге људе и њихову дјецу да би они опстали на власти, да би имали јос који милион, јел на ту власт мислите? Да народ није лос и корумпиран, ови мафијаси никада не би могли оволико дуго остати на власти. А гдје народ, колико је народа остало у Републици Српској, како зиве пензионери, како радници зиве на овој скупоци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Браво"

20.02.2024 18:48

Много паметан овај Дудук(Додик) шта он мисли да ће ЕУ ићи од прела до прела да би дошла до државног ријешење е мој Дудук мазго тврдоглаво!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасин

20.02.2024 19:03

Какви лидери.Миле покрао изборе, тројку наметнуо Смитх јер нису добили ни 20%гласова као СДА, легитимни исто само захваљујући Смитху је ту гдје јесте. Нису то никакви лидери , то је највећи сајам профитера и лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.02.2024 19:32

Какви лидери неваспитана стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.02.2024 19:58

Договор, искрен, компромис медју три народа, би био могуц, без "амбасадора" и осталих белосветских тутора. А то о ЕУ, је бацање прасине у оци, нема од тога вајде, то су само лазна обецања. Једина могуцност да дејтонку приме у ЕУ јуце, или јос данас је, да им каземо, да це се дејтонка укљуцити у Брикс, у руску интересну зону. Кад они нас уцењују 30 година, а сто и ми неби них. Мудро са белосветским лоповима, се треба понасати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

22.02.2024 00:19

Ма лидери су петљанци,, еу будалетинама само обећавају и јебу их лоповчине ко каубој коња, јер ови то воле, додји узму лову, ждеру и мамурни разгуле на цурик...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

22.02.2024 12:42

Знаци, њих тројица успјели изврсити један задатак од три, нису знали ни преписати?! У сколи би добио кеца за то!!! Сва тројица одмах требају поднијети оставке и адекватно их казнити за нерад уз врацање тих плата док им је трајао задатак, уз затезну камату и надокнаду за насе изгубљено вријеме.

ОДГОВОРИТЕ