Istekao rok koji su domaći lideri sami sebi zadali

Lideri vladajuće koalicije na državnom nivou sami sebi su zadali rok da radne grupe usaglase važne zakone na evropskom putu, ali od tri samo je jedan usaglašen i izglasan.

Bosna i Hercegovina 20.02.2024 | 16:46
Istekao rok koji su domaći lideri sami sebi zadali

Zakon o sprečavanju novca i finansiranja terorističkih organizacija usvojen je prošle sedmice u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je, kako saznajemo, izvršen pritisak i stranih diplomata na vladajuće strukture.

Umjesto da su usvojena sva tri reformska zakona, usvojen je samo jedan, onaj "najbezbolniji".

Oko preostala dva, Zakon o sudovima BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ni danas nema saglasnosti, ali radne grupe pokušavaju pronaći rješenje koje se i dalje čini jako daleko.

Sjedište Apelacionog suda iz SNSD-a žele u Banjaluci, dok Trojka insistira na Istočnom Sarajevu. Kako saznajemo pojavila se i nova ideja, da sjedište bude na sredini puta - u Doboju.

Pitanje ovog zakona nije samo mjesto gdje će biti smještena institucija. Pitanje je i kakvu će ulogu imati Apelacioni sud, kao drugostepeni organ, dok i dalje ne postoji Vrhovni sud BiH kao krovna instanca.

Što se tiče Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Dodik je poručio da nema ništa protiv, ali samo da se primjenjuje na nivo institucija države Bosne i Hercegovine, ali ne i za nivo entiteta.

Nakon 12 dana, i dalje su betonirane pozicije na kojima stoje koalicioni partneri i pitanje je da li će izvještaj koji treba biti poslan u Brisel najkasnije 28. februara biti spreman za pozitivno svjetlo Evropskog vijeća čime bi bili otvoreni pregovori s BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

(Klix)  Foto: BN

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Uh

20.02.2024 17:08

Kad pročitam riječ ,,lideri,, pogotovu ovi naši, naježim se i dobijem alergiju

ODGOVORITE
Name

Re uh

20.02.2024 19:13

Jos je gora rijec "Elita"?! Ti elite nisu vidjeli, sve od zla oca i jos gore matere.

Name

Ruglo od lidera

20.02.2024 17:20

Nikad sloge, ovo je patnja. Ili razlaz ili se usaglasite lopovi.

ODGOVORITE
Name

To

20.02.2024 17:24

Su i čekali da ispitaju puls Visokog prestavnika

ODGOVORITE
Name

hm

20.02.2024 17:28

Nikad dodiku i covicu i nije bila namjera da zemlju vode u evropu,jr znaju da bi ih cekala sudbina Sanaderova.Njima je cilj da stave pod svoju kontrolu Sud BIH I Izborni zakon po kojem mogu vjecno pokradati izbore i ostati na vlasti.Znaci ako trojka na te uslove pristane gori su od njih.

ODGOVORITE
Name

Ja

20.02.2024 17:29

Sad je Šmit na potezu, sad ćemo da vidimo da li je napravljena trgovina-"Ti nama rudnike litijuma, a mi tebi odgađanje uvođenja tehničkih novina u izborni proces i oslobađanje od optužbi pred sudom BiH". Podozrijevam da je takva nagodba napravljena, al saznat ćemo vrlo brzo.

ODGOVORITE
Name

Vozuća

20.02.2024 17:47

Biće kako rudonja hoće

ODGOVORITE
Name

Fuj

20.02.2024 18:09

Nesposobni i svojim interesima okrenuti pojedinci, koji ne prezaju da uniste druge ljude i njihovu djecu da bi oni opstali na vlasti, da bi imali jos koji milion, jel na tu vlast mislite? Da narod nije los i korumpiran, ovi mafijasi nikada ne bi mogli ovoliko dugo ostati na vlasti. A gdje narod, koliko je naroda ostalo u Republici Srpskoj, kako zive penzioneri, kako radnici zive na ovoj skupoci?

ODGOVORITE
Name

"Bravo"

20.02.2024 18:48

Mnogo pametan ovaj Duduk(Dodik) šta on misli da će EU ići od prela do prela da bi došla do državnog riješenje e moj Duduk mazgo tvrdoglavo!!

ODGOVORITE
Name

Jasin

20.02.2024 19:03

Kakvi lideri.Mile pokrao izbore, trojku nametnuo Smith jer nisu dobili ni 20%glasova kao SDA, legitimni isto samo zahvaljujući Smithu je tu gdje jeste. Nisu to nikakvi lideri , to je najveći sajam profitera i lopova.

ODGOVORITE
Name

borac

20.02.2024 19:32

Kakvi lideri nevaspitana stoka.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.02.2024 19:58

Dogovor, iskren, kompromis medju tri naroda, bi bio moguc, bez "ambasadora" i ostalih belosvetskih tutora. A to o EU, je bacanje prasine u oci, nema od toga vajde, to su samo lazna obecanja. Jedina mogucnost da dejtonku prime u EU juce, ili jos danas je, da im kazemo, da ce se dejtonka ukljuciti u Briks, u rusku interesnu zonu. Kad oni nas ucenjuju 30 godina, a sto i mi nebi nih. Mudro sa belosvetskim lopovima, se treba ponasati.

ODGOVORITE
Name

Stane

22.02.2024 00:19

Ma lideri su petljanci,, eu budaletinama samo obećavaju i jebu ih lopovčine ko kauboj konja, jer ovi to vole, dodji uzmu lovu, žderu i mamurni razgule na curik...

ODGOVORITE
Name

Praseci

22.02.2024 12:42

Znaci, njih trojica uspjeli izvrsiti jedan zadatak od tri, nisu znali ni prepisati?! U skoli bi dobio keca za to!!! Sva trojica odmah trebaju podnijeti ostavke i adekvatno ih kazniti za nerad uz vracanje tih plata dok im je trajao zadatak, uz zateznu kamatu i nadoknadu za nase izgubljeno vrijeme.

ODGOVORITE