Стоп копању литијума на Мајевици, али и БиХ

“Став који покушавам наметнути као став Зеленог клуба из Босне и Херцеговине је строга забрана експлоатације литијума, не само на Мајевици већ и у цијелој Босни и Херцеговини као и спречавање експлоатације руда свих тешких метала у цијелој земљи”, поручио је Нешковић, који је и потпредсједник Српске демократске странке (СДС).

Босна и Херцеговина 20.02.2024 | 08:15
Стоп копању литијума на Мајевици, али и БиХ

Желимир Нешковић, српски делегат у Дому народа Парламента БиХ, учествује на заједничком форуму у организацији Црне Горе и БиХ у Будви под називом ’’Како процес декарбонизације обликује нашу будућност’’.

Поред тога, догађај је окупио посланике и посланице парламената Црне Горе и Босне и Херцеговине, који ће потписати Споразум о сарадњи Зелене посланичке групе Црне Горе и Зеленог клуба Босне и Херцеговине. 

Овим документом, посланици и посланице ће се обавезати на сарадњу по различитим питањима везаним за активности које се тичу Зелене агенде за Западни Балкан, климатских промјена и заштите животне средине, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и урбане мобилности, као и многим другим видовима заједничког дјеловања. 

“Став који покушавам наметнути као став Зеленог клуба из Босне и Херцеговине је строга забрана експлоатације литијума, не само на Мајевици већ и у цијелој Босни и Херцеговини као и спречавање експлоатације руда свих тешких метала у цијелој земљи”, поручио је Нешковић, који је и потпредсједник Српске демократске странке (СДС).

Он је нагласио да у политикама Зеленог клуба ставља акценат на политике заштите животне средине а прије свега заштити од експлоатације руда тешких метала у Републици Српској али и у цијелој Босни и Херцеговини”.

Форум је значајан како због окупљања посланика и потписивања наведених докумената, тако и због предавања и панел дискусија које су укључене у догађај, а тичу се теме, саопштено је из СДС-а. 

(БН) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Лондонски ђак

20.02.2024 08:33

Џаба вам све - "поткивање" је неповратно, не могу сада одустати... 🙃

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Лондонски дјак

20.02.2024 10:56

Свако ало се МОЗЕ,И МОРА ЗАУСТАВИТИ,снагом народа,и цеститих представника тог народа,а,они,који тврде супротно,су кукавице који би издали И своје породице за саку долара!!!Сато понудите своја имања,али претходно пронадјите рецепт како да заститите околна земљиста,ИМБЕЦИЛУ ПОКВАРЕНИ!

Name

Ре,ре,ре....

20.02.2024 14:32

Могу , итекако одустати . Јесте да се увелико закаснило са свим , али никада није касно , само треба добра воља . Са отпором се требало кренути још давне 2014 године , ако не и прије , када су намјештени резултати за избор предсједника РС , односно када је онај љигавац Тадић препустио ту функцију највећем издајнику , највећем дезертеру , највећем уништитељу , највећем пљачкашу , па се наставило 2018 године , када је функција предсједника РС отета Вукоти Говедарици и уручена пејиној унуци , да би кулминација била 2022 , када су такозвани избори драстично покрадени и наштимани , овог пута уз издашну подршку такозване међународне заједнице , а понајвише Кристијана Шмита , те такозване ЦИК и других , али не и амнестију народа у мањем броју , тако да сада РС има лажног предсједника , који се енормно осилио и као резултат свега имамо и овај фамозни литијум . Највећи проблем је што је дотични уцијењен , али се и дочепао народног буџета и свега осталог , тако да је сада спреман не само предати природна богатства , узгред речено са којима он нема ништа , јер није учествовао у стварању РС , напротив , спреман је предати и РС и комплет народ који у њој живи , али народ треба да све то спријечи и ако богда и успјеће .

Name

Ратко

20.02.2024 09:04

Е ако то ускратите Додику онда стварно заслузујете велики прилив овог изнемоглог народа који се послије рата бори са тајкунима ј мафијасима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2024 09:06

Додику нико немозе да стане на пут он се не пласи никога јер дрзава је његова,а он власник биједе и сиротиње зато се изивљава над народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

20.02.2024 10:32

За Ре.погреŝно тумачиŝ,кад устане кука и мотика неком ће мама најебати а и вријеме је,кад болесници у глави умисле да су неŝто а то народ схвати,онда мора доћи до судара па гдје пукне,бранити државу и себе од пљачкаŝа је неŝто нај.светије.

Name

Ре,Ре

20.02.2024 11:01

Додик је силедзија,тамо гдје нема отпора,а прес народним Масама је препласени зециц,сто цете се увјерити убрзо.Неве та сподоба јос дубо бити на слободи,са сигурносцу то тврдим.

Name

Тузлак

20.02.2024 09:09

Е кад овако неко наступи, подржаће га сва Босна и Херцеговина, ради будућности наше дјеце. Браво! Подржавам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само тако

20.02.2024 11:42

Сто је добро увијек прихватити а сто је лосе увијек одбацити из прослости у садасњости за љепсу будуцност....

Name

Xx

20.02.2024 09:27

Само се борите за нашу земљу. Ми смо је посудили од наших праунука. Мафија нас хоће да уништава, расељава и пљачка. Стоп мафији!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберијаман

20.02.2024 09:31

То стоп литијуму је могло проћи у Србији. Овдј је ствар јасна. "ДАЈ ЛИТИЈУМ И НЕЋЕМО ТЕ ПРОГАЊАТИ " ЕУ+М.Д.=💘💞

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозицијо

20.02.2024 09:49

Ово је сада ваш дипломски рад ако сда пропустите прилику каните се политике до краја истрајати у захтјевима а неодлучне истјерати из странке и опозиција сва баш сва под један кишобран

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.02.2024 09:53

Послао сам линк јучер о "сасвим случајном" пожару на планини Мајевици, "пожар" у вељачи/фебруару,, није објављен и то на два правца од Косаца и тетиме ка Јабланици и од Горње Тузле ка Лопарама и да се са стране "федералне" Мајевице стално врше пробне бушотине, све је то координирано на државном "врху"! Упитајте се одакле имена ријекама Јадар, Зелени Јадар и Студени Јадар? Од минерала јадарита који је био познат и Римљанима од којег се прави литиј! резиме цијела сјеверо-источна БиХ, у границама из С.Р. БиХ је у опасности јер нас све "наше власти" на "пладњу продају" странцима, који не копају кући, него копају и трују нас све у БиХ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

20.02.2024 11:40

После овог за СДС нема назад. Поклекну ли под било чијим притиском остала би им само могућност да активирају ону статутарну одлуку да сву своју покретну и непокретну имовину завјеŝтавају Србској Православној цркви.

Name

Ма

20.02.2024 10:07

није ни то тачно, само политика, само критика, нема реално тржишно и научног приступа. Народ је глуп, само то је највећи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На ма

20.02.2024 10:33

Свака ти цаст на овом одговору

Name

Има

20.02.2024 11:50

Нека експлоатису код себе коме треба, имају тога у изобиљу а нису глупи да развијају конкуренцију, због цега су унистили уредјену дрзаву до да унисте оопасну конкуренцију у сваком смислу на свим пољима (нароцито друственог напретка).

Name

Душан

20.02.2024 11:52

Желимире тај закон може проћи Представнички дом парламента БИХ и без СНСД И ХДЗ-еа ал пада у Дому народа на ентитетској вечини јер вољом Бакира и шуровања са Додиком СНСД има ентитетску вечину тј 4 посланика који че то оборитиТако да од тога нема ништа,Него нек се народ поћне оаковати и селити у кругу 50 километара од рудника....То нам је Додо дао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица у срцу

20.02.2024 11:59

Па пријатељу ти си до прије мјесец дана био за копање литијума,шта ти се десило одједном 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

А&Б

20.02.2024 12:59

Јос ми незнамо ста је све продано или под хипотеком али Полако све долази на наплату ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мна

20.02.2024 15:01

Засто нисмо протествовали прије него су донели одлуку да градјани не могу утицати ни на ста и мјесне заједнице,увек каснимо .Идемо тразити измену закона ,не треба нам литијум ако не буде градјана.Ми цемо се тровати а неко це се богатити.Нек ови странци копају у својим земљама ако им дају,а не дају.Да ли неки мисле да земљу која је пропала финансијски спасу тровањем народа .Хоцемо референдум поводом литијума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2024 18:29

Хицемо референдум у вези копања Литијум у РС!

Name

Ре МНА

20.02.2024 17:04

Извини. Грађани су БИРАЛИ ВЛАСТ. И ЊУ И ЊЕНЕ ОДЛУКЕ МОГУ УКИНУТИ. ЈАЧИ СМО. МИ СМО ЗАКОН ВЕЋИ. А ОНИ СУ ПРИВРЕМЕНИ. САМО НАПРИЈЕД НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеник

20.02.2024 19:10

Па јел' овај мисли да смо ми будале? Годинама је био ЗА рудник, а сад к'о фол ПРОТИВ! Па јел', па јес', па ја.

ОДГОВОРИТЕ