Stop kopanju litijuma na Majevici, ali i BiH

“Stav koji pokušavam nametnuti kao stav Zelenog kluba iz Bosne i Hercegovine je stroga zabrana eksploatacije litijuma, ne samo na Majevici već i u cijeloj Bosni i Hercegovini kao i sprečavanje eksploatacije ruda svih teških metala u cijeloj zemlji”, poručio je Nešković, koji je i potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Bosna i Hercegovina 20.02.2024 | 08:15
Stop kopanju litijuma na Majevici, ali i BiH

Želimir Nešković, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, učestvuje na zajedničkom forumu u organizaciji Crne Gore i BiH u Budvi pod nazivom ’’Кako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost’’.

Pored toga, događaj je okupio poslanike i poslanice parlamenata Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji će potpisati Sporazum o saradnji Zelene poslaničke grupe Crne Gore i Zelenog kluba Bosne i Hercegovine. 

Ovim dokumentom, poslanici i poslanice će se obavezati na saradnju po različitim pitanjima vezanim za aktivnosti koje se tiču Zelene agende za Zapadni Balkan, klimatskih promjena i zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i urbane mobilnosti, kao i mnogim drugim vidovima zajedničkog djelovanja. 

“Stav koji pokušavam nametnuti kao stav Zelenog kluba iz Bosne i Hercegovine je stroga zabrana eksploatacije litijuma, ne samo na Majevici već i u cijeloj Bosni i Hercegovini kao i sprečavanje eksploatacije ruda svih teških metala u cijeloj zemlji”, poručio je Nešković, koji je i potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

On je naglasio da u politikama Zelenog kluba stavlja akcenat na politike zaštite životne sredine a prije svega zaštiti od eksploatacije ruda teških metala u Republici Srpskoj ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini”.

Forum je značajan kako zbog okupljanja poslanika i potpisivanja navedenih dokumenata, tako i zbog predavanja i panel diskusija koje su uključene u događaj, a tiču se teme, saopšteno je iz SDS-a. 

(BN) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Londonski đak

20.02.2024 08:33

Džaba vam sve - "potkivanje" je nepovratno, ne mogu sada odustati... 🙃

ODGOVORITE
Name

Re,Londonski djak

20.02.2024 10:56

Svako alo se MOZE,I MORA ZAUSTAVITI,snagom naroda,i cestitih predstavnika tog naroda,a,oni,koji tvrde suprotno,su kukavice koji bi izdali I svoje porodice za saku dolara!!!Sato ponudite svoja imanja,ali prethodno pronadjite recept kako da zastitite okolna zemljista,IMBECILU POKVARENI!

Name

Re,re,re....

20.02.2024 14:32

Mogu , itekako odustati . Jeste da se uveliko zakasnilo sa svim , ali nikada nije kasno , samo treba dobra volja . Sa otporom se trebalo krenuti još davne 2014 godine , ako ne i prije , kada su namješteni rezultati za izbor predsjednika RS , odnosno kada je onaj ljigavac Tadić prepustio tu funkciju najvećem izdajniku , najvećem dezerteru , najvećem uništitelju , najvećem pljačkašu , pa se nastavilo 2018 godine , kada je funkcija predsjednika RS oteta Vukoti Govedarici i uručena pejinoj unuci , da bi kulminacija bila 2022 , kada su takozvani izbori drastično pokradeni i naštimani , ovog puta uz izdašnu podršku takozvane međunarodne zajednice , a ponajviše Kristijana Šmita , te takozvane CIK i drugih , ali ne i amnestiju naroda u manjem broju , tako da sada RS ima lažnog predsjednika , koji se enormno osilio i kao rezultat svega imamo i ovaj famozni litijum . Najveći problem je što je dotični ucijenjen , ali se i dočepao narodnog budžeta i svega ostalog , tako da je sada spreman ne samo predati prirodna bogatstva , uzgred rečeno sa kojima on nema ništa , jer nije učestvovao u stvaranju RS , naprotiv , spreman je predati i RS i komplet narod koji u njoj živi , ali narod treba da sve to spriječi i ako bogda i uspjeće .

Name

Ratko

20.02.2024 09:04

E ako to uskratite Dodiku onda stvarno zasluzujete veliki priliv ovog iznemoglog naroda koji se poslije rata bori sa tajkunima j mafijasima

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2024 09:06

Dodiku niko nemoze da stane na put on se ne plasi nikoga jer drzava je njegova,a on vlasnik bijede i sirotinje zato se izivljava nad narodom.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

20.02.2024 10:32

Za Re.pogreŝno tumačiŝ,kad ustane kuka i motika nekom će mama najebati a i vrijeme je,kad bolesnici u glavi umisle da su neŝto a to narod shvati,onda mora doći do sudara pa gdje pukne,braniti državu i sebe od pljačkaŝa je neŝto naj.svetije.

Name

Re,Re

20.02.2024 11:01

Dodik je siledzija,tamo gdje nema otpora,a pres narodnim Masama je preplaseni zecic,sto cete se uvjeriti ubrzo.Neve ta spodoba jos dubo biti na slobodi,sa sigurnoscu to tvrdim.

Name

Tuzlak

20.02.2024 09:09

E kad ovako neko nastupi, podržaće ga sva Bosna i Hercegovina, radi budućnosti naše djece. Bravo! Podržavam!

ODGOVORITE
Name

Samo tako

20.02.2024 11:42

Sto je dobro uvijek prihvatiti a sto je lose uvijek odbaciti iz proslosti u sadasnjosti za ljepsu buducnost....

Name

Xx

20.02.2024 09:27

Samo se borite za našu zemlju. Mi smo je posudili od naših praunuka. Mafija nas hoće da uništava, raseljava i pljačka. Stop mafiji!!!!!

ODGOVORITE
Name

Semberijaman

20.02.2024 09:31

To stop litijumu je moglo proći u Srbiji. Ovdj je stvar jasna. "DAJ LITIJUM I NEĆEMO TE PROGANJATI " EU+M.D.=💘💞

ODGOVORITE
Name

Opozicijo

20.02.2024 09:49

Ovo je sada vaš diplomski rad ako sda propustite priliku kanite se politike do kraja istrajati u zahtjevima a neodlučne istjerati iz stranke i opozicija sva baš sva pod jedan kišobran

ODGOVORITE
Name

075

20.02.2024 09:53

Poslao sam link jučer o "sasvim slučajnom" požaru na planini Majevici, "požar" u veljači/februaru,, nije objavljen i to na dva pravca od Kosaca i tetime ka Jablanici i od Gornje Tuzle ka Loparama i da se sa strane "federalne" Majevice stalno vrše probne bušotine, sve je to koordinirano na državnom "vrhu"! Upitajte se odakle imena rijekama Jadar, Zeleni Jadar i Studeni Jadar? Od minerala jadarita koji je bio poznat i Rimljanima od kojeg se pravi litij! rezime cijela sjevero-istočna BiH, u granicama iz S.R. BiH je u opasnosti jer nas sve "naše vlasti" na "pladnju prodaju" strancima, koji ne kopaju kući, nego kopaju i truju nas sve u BiH!!

ODGOVORITE
Name

11903

20.02.2024 11:40

Posle ovog za SDS nema nazad. Pokleknu li pod bilo čijim pritiskom ostala bi im samo mogućnost da aktiviraju onu statutarnu odluku da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu zavjeŝtavaju Srbskoj Pravoslavnoj crkvi.

Name

Ma

20.02.2024 10:07

nije ni to tačno, samo politika, samo kritika, nema realno tržišno i naučnog pristupa. Narod je glup, samo to je najveći problem.

ODGOVORITE
Name

Na ma

20.02.2024 10:33

Svaka ti cast na ovom odgovoru

Name

Ima

20.02.2024 11:50

Neka eksploatisu kod sebe kome treba, imaju toga u izobilju a nisu glupi da razvijaju konkurenciju, zbog cega su unistili uredjenu drzavu do da uniste oopasnu konkurenciju u svakom smislu na svim poljima (narocito drustvenog napretka).

Name

Dušan

20.02.2024 11:52

Želimire taj zakon može proći Predstavnički dom parlamenta BIH i bez SNSD I HDZ-ea al pada u Domu naroda na entitetskoj večini jer voljom Bakira i šurovanja sa Dodikom SNSD ima entitetsku večinu tj 4 poslanika koji če to oboritiTako da od toga nema ništa,Nego nek se narod poćne oakovati i seliti u krugu 50 kilometara od rudnika....To nam je Dodo dao

ODGOVORITE
Name

Majevica u srcu

20.02.2024 11:59

Pa prijatelju ti si do prije mjesec dana bio za kopanje litijuma,šta ti se desilo odjednom 😂

ODGOVORITE
Name

A&B

20.02.2024 12:59

Jos mi neznamo sta je sve prodano ili pod hipotekom ali Polako sve dolazi na naplatu ,

ODGOVORITE
Name

Mna

20.02.2024 15:01

Zasto nismo protestvovali prije nego su doneli odluku da gradjani ne mogu uticati ni na sta i mjesne zajednice,uvek kasnimo .Idemo traziti izmenu zakona ,ne treba nam litijum ako ne bude gradjana.Mi cemo se trovati a neko ce se bogatiti.Nek ovi stranci kopaju u svojim zemljama ako im daju,a ne daju.Da li neki misle da zemlju koja je propala finansijski spasu trovanjem naroda .Hocemo referendum povodom litijuma

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2024 18:29

Hicemo referendum u vezi kopanja Litijum u RS!

Name

Re MNA

20.02.2024 17:04

Izvini. Građani su BIRALI VLAST. I NJU I NJENE ODLUKE MOGU UKINUTI. JAČI SMO. MI SMO ZAKON VEĆI. A ONI SU PRIVREMENI. SAMO NAPRIJED NARODE.

ODGOVORITE
Name

Ugljenik

20.02.2024 19:10

Pa jel' ovaj misli da smo mi budale? Godinama je bio ZA rudnik, a sad k'o fol PROTIV! Pa jel', pa jes', pa ja.

ODGOVORITE