Након 65 година обавиће се попис пољопривреде у БиХ

У овој години у БиХ, након шест деценија, требало би  да се обави детаљан, цјеловит попис пољопривреде. Средства је одобрила Делегација Европске уније у БиХ. Шта ће то значити за пољопривреднике, а шта за државу?

Босна и Херцеговина 19.02.2024 | 08:23
Након 65 година обавиће се попис пољопривреде у БиХ

Након 63 године у БиХ у овој години би требало да се обави попис пољопривреде. Предвиђено је да се  прикупе подаци о кориштеном пољопривредном земљишту за све врсте усјева, подаци о бројном стању стоке по врстама, подаци о радној снази, начини пољопривредне производње итд.

Попис пољопривреде провешће три статистичке институције, Агенција за статистику Босне и Херцеговине, Федерални завод за статистику и Завод за статистику РС. Ако струка свој посао одради квалитетно, то ће бити велика ствар за будућност пољопривреде, сматрају пољопривредни произвођачи.

“Ја имам озбиљну производњу негдје до 40 хектара, углавном је моја земља или приватни закуп, од државе не радим ништа, концесије и слично. Све што будем питан рећићу да дам свој допринос да се то направи најквалитетније могуће, јер то у коначници, требало би да донесе нешто боље”, сматра Раде Јовичевић, пољопривредник из Трњака код Бијељине.

“Са тим пописом ће се вршити усмјеравање подстицаја на праведнији начин. Значи, неће бити потребе подстицати оно што је превише подстакнуто, а има нешто што је занемарено”, каже Бошко Радић, пољопривредник из Бијељине.

“Самим тим могу да планирају буџет. Лијепо је то кад је сад буџет за повртаре четири милиона марака, али ако се не распореди правилно у оквиру та четири милиона, а дешава се то, то је озбиљан проблем за неко будуће вријеме”, истиче Јовичевић. 

Проблем пољопривредницима представља и радна снага.

“Радника нема, једноставно не постоје људи. Ако су то радници то су преко 60 година старости, то су моји главни радници”, каже Јовичевић.

“Која год машина изађе гледам максимално да то обновим и ако треба кредитно задужим, да у оквиру свог породичног газдинства можемо да функционишемо, да не плаћамо другог, јер под један немамо кога наћи, под два трошкови су велики”, објашњава Радић.

Сектор пољопривреде у БиХ карактерише велики број малих пољопривредних газдинстава, који и такав значајно доприноси БДП-у земље. Недостатак поузданих пољопривредних, али и катастарских података чини израду било какве развојне политике и стратегије пољопривреде изузетно тешком, кажу у министарству пољопривреде Републике Српске.

“Изузезтно је значајно статистички, значајна мјера за планирање, али оног момента док ми не будемо имали систем као у Србији, да имамо гугл мапе, да имамо шест боја, шест пољопривредних култура, седму боју која означава пожар или паљевину, величину парцеле, самим тим начин обрачуна подстицаја, све ово пописивање је добро ради неке статистике. Међутим, морамо се окренути да премјерамо производњу и производ, а не произвођаче и не субјект”, каже министар пољопривреде Републике Српске Саво Минић.

Проведбом Пописа пољопривреде у складу с међународним статистичким стандардима, Босна и Херцеговина ће испунити једну од приоритетних обвеза у оквиру Процеса стабилизације и придруживања и тиме олакшати свој пут у Европску унију.

(БН) Фото: Илустрација/БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Скептик

19.02.2024 08:45

Да се сазна шта још треба уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

19.02.2024 10:34

Да виде гдје се може још који порез набацити....

Name

Срамота

19.02.2024 12:24

Не ради се попис да би се поправило стање него да би се свјетским сотонама дао податак колико јос треба у пољопривреди да нас унисте да без хране останемо. Издајници наси властодрсци.

Name

Опа

19.02.2024 09:42

А кад це попис становниства???? Да се вуди колико је народа исталоо !??? А колико је у Европииии???? А да неце усур узимати и од мслих газдинстава! 1 себи крме 1 власти по полаа ојјј хааа па да ричууу бучууууу!! Под саторима и бјелисвјетским путовањимаа безвезним о троску бздзетааа дрзаве имааа ли Ревизијее потрисње лудјацкееее на путовања гистовања прослабљањаа свегаа и свацега бахацење за Гинисааа! Кслигуле 21 вијекаа будтет иглодале! Народ опљацкаки раселилииии!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице бицеее

19.02.2024 09:47

Али само за партијасеее корумоиране родбинууу кумовеее пспкеее и такооо то пијацарски курсисти Кумровацкиииии без знања без морала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земо

19.02.2024 10:31

Имасе шта и пописати све пусто која дивља свијња још остала и лисица и празне Куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.02.2024 10:31

Само пописати и забранити продају земље банди која влада,не битно која опција.Сви су исти кад додају на власт.Продају сто је други градио и одвајао од плата и купују авионе и виле и узимају подстицаје Све укинути и полако кренути из почетка ал прије тога излицитирајте земљу реално,са правом закупа а не давати дзабе и Јос подстицаје велепосједницима и лоповима.На земљи се најлакше порез опере господо.Мозда диспечер то не зна али је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоца

19.02.2024 10:43

Нема пара буџет празан двије трецине влади а прозивођачу доста једна трецина треба преседник да се вози авионом а ви на њиву можете и пјешке

ОДГОВОРИТЕ
Name

63 године

19.02.2024 13:29

Сад се сјетили. Моје село некада је било општина а сада броји мање од 20 "ђутурума". Мука вас пописала ко што и јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА БАНДА

19.02.2024 13:46

ДОБИЈЕ УВИД,ГДЕ ДА СЕ 'УГРАДИ' У ПОТИЦАЈЕ И ГЛАСОВЕ ...ПРИДЕ!Општина Станари,Стевандић дели и шаком и капом ,шесторици-седморици(пола/пола)! Један постао ПИЛОТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

19.02.2024 15:04

Сви мало већи пољопривредници су регистровани у АПИФ-у и то се ажурира сваке године. Овдје хоће да попишу и оне мале који нису пријављени да се тачно све зна и онда ће се вјероватно уводити разни порези па и на земљиште али то тек кад прво распродају државно земљиште Арапима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

19.02.2024 16:14

Изгледа опет рат на видику због будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

19.02.2024 18:08

Толика домацинства могу пописати да сенеки котао ракије незаконито испетао а истинске борце пописују вец 30 годинаи још немају списак јер међу правим борцима има ионих који нису омирисали барут

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.02.2024 10:03

РС нема прави списак БОРАЦА. А ДА ДЕТАЉНО П0ПИШЕ ИМАЊА. НА ТЕРЕНУ ИХ НЕМА КО НИ ДОЧЕКАТИ. СВЕ ПУСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

20.02.2024 10:07

Хоће да сазнају шта гдје има. СЛИЈЕДИ ПОРЕЗ. А СТОПА ВЕЋА ДИЈАСПОРИ. УСТВАРИ ЗА ОНО ,ШТО СЕ НЕ ОБРАЂУЈЕ. ЗНА ВЛАСТ, ОВА БАГРА,ГДЈЕ ЈОШ МОГУ ПРИТИСКАТИ И ОТИМАТИ. ЗАПОСЛИЋЕ НЕЗНАЛИЦЕ, ДА ЗАРАДЕ НА ПОПИСУ. ИМАЈУ ОНИ У КАТАСТРУ И ПОРЕСКОЈ СВЕ ПОДАТКЕ. САМО ДА УЗМУ МИЛИОНЕ ЗА ТАЈ ПОПИС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

20.02.2024 10:07

Истина. Само да опорезују још и сцену милионе себи. ИМАЈУ СВЕ У КАТАСТРУ И У ПОРЕСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ