Nakon 65 godina obaviće se popis poljoprivrede u BiH

U ovoj godini u BiH, nakon šest decenija, trebalo bi  da se obavi detaljan, cjelovit popis poljoprivrede. Sredstva je odobrila Delegacija Evropske unije u BiH. Šta će to značiti za poljoprivrednike, a šta za državu?

Bosna i Hercegovina 19.02.2024 | 08:23
Nakon 65 godina obaviće se popis poljoprivrede u BiH

Nakon 63 godine u BiH u ovoj godini bi trebalo da se obavi popis poljoprivrede. Predviđeno je da se  prikupe podaci o korištenom poljoprivrednom zemljištu za sve vrste usjeva, podaci o brojnom stanju stoke po vrstama, podaci o radnoj snazi, načini poljoprivredne proizvodnje itd.

Popis poljoprivrede provešće tri statističke institucije, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku i Zavod za statistiku RS. Ako struka svoj posao odradi kvalitetno, to će biti velika stvar za budućnost poljoprivrede, smatraju poljoprivredni proizvođači.

“Ja imam ozbiljnu proizvodnju negdje do 40 hektara, uglavnom je moja zemlja ili privatni zakup, od države ne radim ništa, koncesije i slično. Sve što budem pitan rećiću da dam svoj doprinos da se to napravi najkvalitetnije moguće, jer to u konačnici, trebalo bi da donese nešto bolje”, smatra Rade Jovičević, poljoprivrednik iz Trnjaka kod Bijeljine.

“Sa tim popisom će se vršiti usmjeravanje podsticaja na pravedniji način. Znači, neće biti potrebe podsticati ono što je previše podstaknuto, a ima nešto što je zanemareno”, kaže Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine.

“Samim tim mogu da planiraju budžet. Lijepo je to kad je sad budžet za povrtare četiri miliona maraka, ali ako se ne rasporedi pravilno u okviru ta četiri miliona, a dešava se to, to je ozbiljan problem za neko buduće vrijeme”, ističe Jovičević. 

Problem poljoprivrednicima predstavlja i radna snaga.

“Radnika nema, jednostavno ne postoje ljudi. Ako su to radnici to su preko 60 godina starosti, to su moji glavni radnici”, kaže Jovičević.

“Koja god mašina izađe gledam maksimalno da to obnovim i ako treba kreditno zadužim, da u okviru svog porodičnog gazdinstva možemo da funkcionišemo, da ne plaćamo drugog, jer pod jedan nemamo koga naći, pod dva troškovi su veliki”, objašnjava Radić.

Sektor poljoprivrede u BiH karakteriše veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava, koji i takav značajno doprinosi BDP-u zemlje. Nedostatak pouzdanih poljoprivrednih, ali i katastarskih podataka čini izradu bilo kakve razvojne politike i strategije poljoprivrede izuzetno teškom, kažu u ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

“Izuzeztno je značajno statistički, značajna mjera za planiranje, ali onog momenta dok mi ne budemo imali sistem kao u Srbiji, da imamo gugl mape, da imamo šest boja, šest poljoprivrednih kultura, sedmu boju koja označava požar ili paljevinu, veličinu parcele, samim tim način obračuna podsticaja, sve ovo popisivanje je dobro radi neke statistike. Međutim, moramo se okrenuti da premjeramo proizvodnju i proizvod, a ne proizvođače i ne subjekt”, kaže ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Provedbom Popisa poljoprivrede u skladu s međunarodnim statističkim standardima, Bosna i Hercegovina će ispuniti jednu od prioritetnih obveza u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja i time olakšati svoj put u Evropsku uniju.

(BN) Foto: Ilustracija/BN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Skeptik

19.02.2024 08:45

Da se sazna šta još treba uništiti.

ODGOVORITE
Name

Real

19.02.2024 10:34

Da vide gdje se može još koji porez nabaciti....

Name

Sramota

19.02.2024 12:24

Ne radi se popis da bi se popravilo stanje nego da bi se svjetskim sotonama dao podatak koliko jos treba u poljoprivredi da nas uniste da bez hrane ostanemo. Izdajnici nasi vlastodrsci.

Name

Opa

19.02.2024 09:42

A kad ce popis stanovnistva???? Da se vudi koliko je naroda istaloo !??? A koliko je u Evropiiii???? A da nece usur uzimati i od mslih gazdinstava! 1 sebi krme 1 vlasti po polaa ojjj haaa pa da ričuuu bučuuuuu!! Pod satorima i bjelisvjetskim putovanjimaa bezveznim o trosku bzdzetaaa drzave imaaa li Revizijee potrisnje ludjackeeee na putovanja gistovanja proslabljanjaa svegaa i svacega bahacenje za Ginisaaa! Ksligule 21 vijekaa budtet iglodale! Narod opljackaki raseliliiii!

ODGOVORITE
Name

Bice biceee

19.02.2024 09:47

Ali samo za partijaseee korumoirane rodbinuuu kumoveee pspkeee i takooo to pijacarski kursisti Kumrovackiiiii bez znanja bez morala

ODGOVORITE
Name

Zemo

19.02.2024 10:31

Imase šta i popisati sve pusto koja divlja svijnja još ostala i lisica i prazne Kuće.

ODGOVORITE
Name

Ja

19.02.2024 10:31

Samo popisati i zabraniti prodaju zemlje bandi koja vlada,ne bitno koja opcija.Svi su isti kad dodaju na vlast.Prodaju sto je drugi gradio i odvajao od plata i kupuju avione i vile i uzimaju podsticaje Sve ukinuti i polako krenuti iz početka al prije toga izlicitirajte zemlju realno,sa pravom zakupa a ne davati dzabe i Jos podsticaje veleposjednicima i lopovima.Na zemlji se najlakše porez opere gospodo.Mozda dispečer to ne zna ali je tako.

ODGOVORITE
Name

Joca

19.02.2024 10:43

Nema para budžet prazan dvije trecine vladi a prozivođaču dosta jedna trecina treba presednik da se vozi avionom a vi na njivu možete i pješke

ODGOVORITE
Name

63 године

19.02.2024 13:29

Сад се сјетили. Моје село некада је било општина а сада броји мање од 20 "ђутурума". Мука вас пописала ко што и јесте

ODGOVORITE
Name

DA BANDA

19.02.2024 13:46

DOBIJE UVID,GDE DA SE 'UGRADI' U POTICAJE I GLASOVE ...PRIDE!Opština Stanari,Stevandić deli i šakom i kapom ,šestorici-sedmorici(pola/pola)! Jedan postao PILOT!

ODGOVORITE
Name

Realista

19.02.2024 15:04

Svi malo veći poljoprivrednici su registrovani u APIF-u i to se ažurira svake godine. Ovdje hoće da popišu i one male koji nisu prijavljeni da se tačno sve zna i onda će se vjerovatno uvoditi razni porezi pa i na zemljište ali to tek kad prvo rasprodaju državno zemljište Arapima.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

19.02.2024 16:14

Izgleda opet rat na vidiku zbog budala.

ODGOVORITE
Name

Mrak

19.02.2024 18:08

Tolika domacinstva mogu popisati da seneki kotao rakije nezakonito ispetao a istinske borce popisuju vec 30 godinai još nemaju spisak jer među pravim borcima ima ionih koji nisu omirisali barut

ODGOVORITE
Name

+

20.02.2024 10:03

RS nema pravi spisak BORACA. A DA DETALJNO P0PIŠE IMANJA. NA TERENU IH NEMA KO NI DOČEKATI. SVE PUSTO.

ODGOVORITE
Name

//

20.02.2024 10:07

Hoće da saznaju šta gdje ima. SLIJEDI POREZ. A STOPA VEĆA DIJASPORI. USTVARI ZA ONO ,ŠTO SE NE OBRAĐUJE. ZNA VLAST, OVA BAGRA,GDJE JOŠ MOGU PRITISKATI I OTIMATI. ZAPOSLIĆE NEZNALICE, DA ZARADE NA POPISU. IMAJU ONI U KATASTRU I PORESKOJ SVE PODATKE. SAMO DA UZMU MILIONE ZA TAJ POPIS.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

20.02.2024 10:07

Istina. Samo da oporezuju još i scenu milione sebi. IMAJU SVE U KATASTRU I U PORESKOJ.

ODGOVORITE