Фризер и свјетски путник: Бициклом и на врхове планина

Приликом одабира средњег образовања све је мање омладине која се одлучује за неки од заната, али у овом неизвесном времену управо он вам може донети зараду и обезбедити финансијку стабилност. 

Србија 17.02.2024 | 17:57
Фризер и свјетски путник: Бициклом и на врхове планина

Да је занат, у овом случају фризерски, заиста злата вредан показује и млади Стефан Раичевић из Чачка. Он са својих десет прстију вешто барата маказама и успе да од својих примања уштеди новац за путовања на далеке дестинације. Овај авантуриста управо на тај начин улаже у себе, јер искуства која стекне на тим путовањима од непроцењивог су значаја. 

"Месечно ошишам на стотине муштерија, мушки сам фризер и ту вам је глава много мирнија, а зарада сигурнија. Нисам од оних који су улагали огромне новце у салон, у опрему, све је једноставно.. тако да моји трошкови нису велики, али ни цена шишања није висока. Како сам велики заљубљеник у путовања, део зарађеног новца неколико пута годишње одвојим за путовање на далеке дестинације", каже за РИНУ Стефан. 

Био на Куби, Шри Ланки, Тајланду.. али најјачи утисак на њега је оставио Бразил.

 До сада је обишао многе земље а најживље успомене носи из Шри Ланкуе, са Кубе, Тајланда, Дубаиа и Бразила у ком је овог фебруара провео двадесет дана. Свако путовање сам организује, без подршке туристичких агенција. То га је, како каже, научило многим животним лекцијама. Јер, осим бројних феноменланих, дешавале су се и неке непредвидиве ситуације. На далеке дестинација стиже сам, јер како каже, није лако наћи неког ко у фебруару може да узме 20 нерадних дана и финансира пут у Бразил.

"Путовање у Бразил ме је коштало око 1400 еура. Тамо су смештај и храна дзабе, много јефтинији него кад нас. Оброци су врхунски, обилни и укусни са пуно меса, а цене изузетно повољне. За пет евра наједете се врхунски. Исто је и са пићима, кока-кола у кафићу кошта око један еуро. Бразил је на мене дефинитивно оставио најјачи утисак, то је земља изузетних лепота. Много зелених и водених површина, једноставно речено - рај. Људи су посебна прича, насмејани и разиграни од раног јутра. О лепоти Бразилки не треба ни да причам. Путовање у Бразил било је моје велико искуство, јер сам тамо схватио колико је људима заиста мало потребно за чисту срећу", каже овај способни фризер.

У паузи обиласка далеких, егзотичних дестинација Стефан не заборавља ни своју Србију, али ни Црну Гору. Током пандемије корона вируса и забране путовања нема тачке до које није стигао, а оно што му је ужа специјалност јесте стизање на планинске врхове са бициклом, а осмелио се и на мало даљи пут са својим двоточкашем.

"Ишао сам бициклом до Црне Горе, то је такође био феноменалан догађај. Тек за то путовање ми није требало много новца. Нисам куповао гориво, спавао сам у шатору, обишао Дурмитор и манастир Острог. Све је ствар воље, кад вам ње не мањка само је небо граница и из мог искуства као да се саме коцкице поклапају и универзум стаје на вашу страну како би остварили оно што сте наумили", истиче Стефан.

Овај младић само је још један од светлих примера како се сваки поштен рад исплати, али и да млади људи не би требало бежати од заната, јер и он може бити користан и исплатив и притом пружити могућност да путујете широм света.

(Б92) Фото: РИНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Свака цаст

17.02.2024 20:05

Умјетницки и авантуристицки дух. Лијепо и корисно.

ОДГОВОРИТЕ