Од Дрине остала само шикара

Багерима, виљушкарима, камионима преко пољопривредних земљишта, шума, приватних парцела.

Република Српска 17.02.2024 | 08:28
Од Дрине остала само шикара

Скоро свакодневно се тако већ 20 година из ушћа ријеке Дрине, на граници између Босне и Херцеговине и Србије, врши нелегално ископавање шљунка.

Ова врста пијеска ископава се на подручју Сребренице, Братунца, Бијељине и Зворника, градова на истоку Босне и Херцеговине дуж којих протиче Дрина, која је и граница са Србијом.

Миодраг, који је пристао говорити за Радио Слободна Европа под условом да му се наведе само име, живи и ради у Србији, а у селу Попови код Бијељине, које се налази уз ријеку, има приватну парцелу.

У том селу, каже, годинама се ископава шљунак.

На том мјесту, додаје он, прије десет година је било викенд насеље, а сада је од Дрине остала само "шикара".

"Заградили су ми мој плац, преко мог дијела су ушли једно 30 метара и ту су кроз Дрину насули пут, ти камиони су даноноћно вукли шљунак", наводи Миодраг.

Због нелегалног ископавања на Дрини досад је подигнуто и потврђено осам оптужница. Само у прошлој години, Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло је и потврдило шест оптужница, због нелегалне експлоатације шљунка.

У Окружном јавном тужилаштву у Бијељини тренутно се ради на пет предмета који се односе на нелегално ископавање шљунка на Дрини, од којих су, како је за РСЕ навео портпарол овог тужилаштва, три у фази истраге, а за два су потврђене оптужнице.

Иначе, слив и водоток ријеке Дрине одликује богат и разноврстан биодиверзитет и представља станиште појединих строго заштићених дивљих врста.

Илегални копови се налазе у доњем току и ушћу Дрине за које је Удружење "Еко пут" из Бијељине још 2016. године покренуло активности за заштиту тог подручја као прекогранични резерват природе. Та процедура је у току у Министарству пољопривреде, шумарства и водпривреде РС.

Ко 'копа' шљунак на Дрини?

Јавно предузеће "Воде Српске", које је надлежно за додјелу локација и дозвола, склопило је са осам компанија у прошлој години уговоре за ископавање шљунка на Дрини.

Ти уговори се односе на ископавање на подручју Бијељине, Братунца и Зворника.

За РСЕ из Јавног предузећа "Воде Српске" нису одговорили на упит о нелегалном ископавању шљунка на Дрини.

Према уговору, у који је РСЕ имала увид, дозволу за ископавање на три локације у Бијељини добила је компанија "ДМС", у власништву директора путева РС Милана Дакића.

Дакић није био доступан РСЕ за коментар.

У Центрима цивилних иницијатива (ЦЦИ), невладиној организацији која прати дешавања у вези нелегалног ископавања, кажу како процјењују да је око 20 илегалних шљункара на овом подручју.

"Шљункари, углавном, ваде материјал и више од оних колико је прописано уговором и те послове проширују на приобаље и пољопривредна земљишта", каже за РСЕ Љубинко Ђурић из Центара цивилних иницијатива у Бијељини.

У 2021. години на захтјев ЦЦИ-а, како је Ђурић рекао за РСЕ, инспекција је провела укупно 108 контрола, а изречене су 104 новчане казне због нелегалних ископавања шљунка.

Казна је тада, између осталог, изречена и компанији "Интеграл инжењеринг" из Лакташа, која се, због корупције, налази од октобра 2022. године на листи санкционисаних у Сједињеним Америчким Државама.

На ову листу је стављен и власник те компаније Слободан Станковић, који је почетком фебруара прошле године преминуо.

"Интеграл Инжењеринг" тренутно гради дионицу аутопута од граничног прелаза Рача до Бијељине. Иначе, ова дионица је дио будућег аутопута Београд- Сарајево.

Шта кажу други мјештани Бијељине и Зворника?

Лов у мутном на "ничијој земљи", овако остали мјештани околних села у Бијељини и Зворнику објашњавају за РСЕ стање са нелегалном експлоатацијом шљунка на ријеци Дрини.

Додаје и како су се путеви намјенски правили да пролазе кроз приватне парцеле, а да о томе нико од мјештана није упознат.

Услијед нелегалне експлоатације шљунка, мјештани Зворника наводе како су девастиране и огромне површине пољопривредног земљишта.

Душан (пуно име и презиме познати редакцији РСЕ-а) из села Тршић код Зворника каже да је имао проблем са приватном имовином због нелегалне експлоатације шљунка.

Дрина и као 'дивље одлагалиште отпада'

Обала Дрине, од села Амајлије у Бијељини, па према ушћу до Павловића моста у Бијељини, потпуно је уништена и не поштује се правило да се материјал вади искључиво из корита Дрине, упозоравају еклошки активисти из Бијељине.

"Тај шљунак се вади и са обале што је забрањено," каже Сњежана Јовић Јагодић из "Еко пута" Бијељина.

Те шљункаре које се налазе на сваких 100 метара на Дрини, служе и као дивље одлагалиште отпада што је додатни проблем, кажу еколошки активисти.

"Обала Дрине није уређена. Одвози се са тих бара и језера сав отпад што представља велики додатни проблем по околиш и ријеку", каже Јовић - Јагодић.

И други еколошки активисти упозоравају да нелегална ископавања на Дрини доводе и до честих поплава и код најмањих киша.

"Велике су те јаме које повлаче велике количине вода, и онда вода продире у насеље Јања, неколико хиљада дунума пољопривредних земљишта је уништено", каже Елвир Ибришимовић из "Еко зелени" Бијељина.

Шта је урађено да се спријечи 'лов у мутном'?

Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић каже за РСЕ да су "већ покренуте одређене активности на спречавању злоупотреба на Дрини". Обавијештен је, каже, да се нелегално извађени шљунак на Дрини мјери 'десетинама хиљада кубика'.

Проблем је, додаје он, линија разграничења и надлежности, јер дио села која се налазе у РС катастарски припадају Србији.

"Спријечиће се све то. Ми смо организовали састанак са ресором вода Републике Србије и министрицом. Договорили смо што прије да се утврде количине и начин експлоатисања, а онда водне накнаде и све оно што је битно да се усклади", каже за РСЕ Минић.

Истовремено, републички инспекторат је у протеклој години контролисао 13 компанија које ископавају шљунак на Дрини и у два случаја су издати прекршајни налози и поднесена једна кривична пријава, поручено је из Инспектората за РСЕ.

И у 2022. години инспекторат је на лијевој обали Дрине, низводно од Павловића моста, такођер, контролисао ископавање шљунка. Тада су санкционисане и пријављене МУП -у двије компаније.

Из инспектората за РСЕ кажу како би повећање казни за нелегално ископавање шљунка на Дрини допринијело сузбијању ових активности.

Ревизори уочили низ пропуста надлежних институција

У извјештају Главног ревизора Републике Српске о експлоатацији ријечног материјала из ријеке Дрине, који је посљедњи пут објављен прије двије године, наводи се да се надлежне институције нису организовано бавиле експлоатацијом шљунка и пијеска из водотока и приобалног земљишта ријеке Дрине, на начин да нису осигурали потребну заштиту водотока и водног земљишта од недозвољених активности.

Нису осигурани ни докази да су стварно извађене количина шљунка пријављене надлежним институцијама, нити се располаже стварним количинама ископаног шљунка.

У извјештају је наведено и како се додјела локација на којима се ископавао шљунак, а што је у надлежности предузећа "Воде Српске" није заснивала на планским документима, те анализама стања водотока.

У извјештају се истиче да се надзор над реализацијом уговора сводио без јасног приступа шта се, када и како контролише.

"Контрола је вршена једном у 72 дана реализације уговора. Извођење радова није контролисано, нити су контролисане количине стварно извађеног ријечног материјала. Нису контролисана ни мјеста на коме извођачи радова депонују шљунак и пијесак, као и количине тог депонованог материјала", навели су ревизори.

Од 2017. до 2020. године, "Воде Српске" закључиле су 35 уговора о вађењу материјала из водотока Дрине са 14 компанија на 12 локација.

Уговорена количина је била 1,7 милиона метара кубних, а извођачи радова су пријавили да су експлоатисали 1,1 милион метара кубних, за шта је обрачуната накнада у вриједности 1,7 милиона марака (око 900.000 еура).

(РСЕ)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Правник

17.02.2024 08:42

Србима је увјек у крви да нешто пљачкају. Ако неимају да пљачкају друге онда ољачкају сами себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4$

17.02.2024 09:17

Разлог је неукост и гордост као и слаба вјера (било изразено у доба комуниста). Србин је Србину највеци непријатељ.

Name

туга

17.02.2024 10:24

Назалост, у праву сте.

Name

Борац

17.02.2024 11:58

Зали те се миску,он је то све наплатио.

Name

Ре Правник

17.02.2024 15:40

Респект за одговора.

Name

Перо Ђурић

17.02.2024 08:42

Народни посланик, СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

17.02.2024 09:07

Гледам Дрину а дуса ме боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам знао

17.02.2024 09:10

Да је шљунак врста пијеска?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања

17.02.2024 12:01

Као да је то сад битно, зависи од гранулације шта се назива шљунком, а шта пијеском, дрински пијесак у суштини више подсјећа на шљунак, није пудераст као Дунавски пијесак на примјер.

Name

Добро јутро министре

17.02.2024 09:27

Спријечиће се! Вјетоватно, кад заврше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.02.2024 09:30

Ма то зло ће Милорад узети себи у плус. ОН ЋЕ БИТИ ТАЈ, КОЈИ ЈЕ СРУШИО ГРАНИЦИ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И РС. ОН ЋЕ ЈОШ ЛОПОВ ИСПОСЛОВАТИ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ. ТАЈ ЂАВО У СВЕ ИКРЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.02.2024 09:42

Само Сипа мозе ухапсити обог кабадахију директора путева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

17.02.2024 09:55

Вози Мишко Вепар је главни бос мафије за пљачку шљунка и узима милионе на том криминалу заједно са Миланом Дакићем и Недељком Ћорићем, а под покровитељством Војина Папка који има хациенду на Дрини. Вози Мишко Вепар годишње опљачка око 15 милиона КМ, Дакић и Ћорић сваки по 5. Полиција и тужилаштво су у дилу са њима, тако да сваки тужилац из Бијељине има по 3-4 стана у Новом Саду и Београду. Да нико од конкуренције не би смио да се јави, ангажовали су опасне криминалце, са дугогодишњим затворским стажом, да осигуравају криминал. И птице на грани знају сваки детаљ о томе, а цијела Семберија ћути у страху и гледа стотине камиона дневно како пљачкају шљунак у интересу ове групе. Наравно, дио иде Бурли и црвеној секти који им је дао ове позиције јер су лопови и његове вјерне слуге. Жалосно је да Република Српска постаје позната само по криминалу власти, црвене секте, и одласу младих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан форд

17.02.2024 10:09

Људи па ста ово радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озбиљна анализа

17.02.2024 11:32

Имамо један пробем - пљачка и један начин да се проблем ријеши - врљика

Name

Младен Делиц

17.02.2024 17:51

Људи моји, да ли је ово мооогггууцццццееее!

Name

ГарсоњерА

17.02.2024 10:20

Подстанари стетоцине

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

17.02.2024 10:41

Прије мјесец дана поставили су таблу са натписом воде српске У јањи на скоро изградјеном насипу Када су упитани од локалног становниства ста им то знаци одговор је да це тобозе да одрзавају тај насип И врсе копање сљунка Ископају 100-камиона проспу један на тај насип И тако сваки дан А И оно сто тобозе наспу развале до те мјере да се немозе нормално возити колима обалом дрине Јаваслук безвласце лоповлук невидјени

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

17.02.2024 12:03

То се зове легализована пљачка под покровитељством Вода Српске и Мишка Миловановића.

Name

АР-е

17.02.2024 16:42

Ти си тотална непимена будала! Ста си написао, бог те јебо!? Ни тацке, ни зареза... Издајнице!

Name

Реално

17.02.2024 10:51

Да Бог да нас Дрина све потопила и подавила. Боље нисмо ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално

17.02.2024 17:54

Оставите то Додику, кад је вец поцео.

Name

Која немоћ дрзаве

17.02.2024 11:15

Милан Дакић директор Путева Српске, власник фирме која копа и вади сљунак деценијама, успут пијандура, успут Додин играч, и држава кобајаги ето не може да стане у крај уништавању Дрине. Смијурија од ентитета и власти у њему, Смијурија од инспектората, Смијурија од тузиластва и судова. Живио Дакић будуци предсједник РС а можда и БиХ и не може ми нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсноооо

17.02.2024 11:21

Ови паразити све опљацкасеее! Сумее ријекее земљистее јис Ваздух остаоо??!!!! Или су и њега загадилии?! То је Геноцид!! Пољопривредно земљисте Дрзавно од Пољопривредне сколе у Бањалуци хијене раскомадалеееее!!! Трговином је Теб Ти Мен! Милионеееееее зградееее геноцид над пољопривредним земљистем !!! Зградољубиии направили !! Дрзавно земљисте по катастру леглу криминалаа са судијамаа кофумпираним приватницимаа лоповима партијасима похаралии присвојили отелиии и тако пљацка траје од 1990 године поцетком рата у рату и постратнооо до данас!!!! За Гиниса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.02.2024 11:43

Бог вам недао среце!!!!покрадосте и унистисте сами себе.проклето вам све било! Кад радите тако свом народу и својој земљи ни замислити није шта би другима радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

666

17.02.2024 12:37

Који проклет народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта хоћете?

17.02.2024 12:41

Уклања се граница измедју Србије и РС по плану Нестировића, Вучића, Шешеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.02.2024 12:53

Одлицно формирајте рибњак пецање сарана је бизнис у еу мало то искористите ста кукате само , ма љубоморни сто ви не радите лузери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

17.02.2024 13:30

А јест је Дакић искасапио и унаказио. У затвор са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВИЋИ

17.02.2024 14:16

Не смијете да помете НИКОС Братунац, власништво Бојана Трнинића, невиног млађег сина. Тата министар, бураз директор и одборник, днс у коалицији са сектом, Мишко гледа кроз прсте, И гле чуда Микан Трнинић, финансијски директор у Водама Крађа шљунка цвета, бетонска ради, ито само са два запослена. Биће опет ватромет у Братунцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаXXим

17.02.2024 14:41

Кад се хоће све се може, пример за то је Дарко комерц из Лакташа. Џаба шупља и празна прича. И коме је до екологије, кад Дрином милиони протичу. Зна се у чијим џеповима ти милиони требају бити, скупа је кампања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

17.02.2024 15:33

Не дамо никоме наше пољопривредно земљиште, шуме, ријеке, Јахорину... Њима најбоље управљају СНСД -еови кадрови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боћа

17.02.2024 16:27

Питајте Зорана Митровића шта је остало. Од фукаре увијек остане само шикара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.02.2024 16:31

Проклет им окот, од најмањег, до највећег! Да Бог да им се све вратило, истом том Дрином!

ОДГОВОРИТЕ