Инфлација повећала приходе од ПДВ-а за 15 одсто

– Управа за индиректно опорезивање БиХ у јануару ове године је према ПДВ-а пријавама прикупила 332,1 милион марака или 15,5 одсто више него у истом мјесецу прошле године када је по том основу прикупљено 287,4 милиона КМ, открива ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 15.02.2024 | 15:58
Инфлација повећала приходе од ПДВ-а за 15 одсто

Поред тога за скоро шест одсто повећан је и приход од ПДВ-а на увоз, јер је прикупљено 306,7 милиона КМ у односу на 289,8 милиона КМ у јануару 2023. године, а за 24 одсто више новца је прикупљено од акциза на нафту и нафтне деривате, јер је по том основу наплаћено 42,1 милион, а у јануару прошле године 33,9 милиона КМ.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић каже да је прикупљање за 15,5 одсто више прихода од ПДВ-а резултат раста малопродајних цијена и инфлације, али и појачане привредне активности.

„Привредна активност у БиХ из године у годину расте. Истина, није то никакав превелики бум и енорман раст, али ипак биљежи стални раст, тако да је повећање прихода од ПДВ-а свакако и резултат тога. Ипак, раст је највећим дијелом резултат инфлаторних кретања и укупног повећања цијена роба и услуга“, каже Ковачевић.

Његово мишљење дијели и извршни директор Удружења економиста „СWОТ“ Саша Грабовац, али каже да је расту прихода, ипак, више допринијело повећање цијена, него привредна активности.

„Требало би анализирати структуру укупних прихода. Вјерујем да је већи дио резултат повећања цијена, али то ће се много боље моћи изанализирати на кварталном нивоу“, каже Грабовац за наш портал.

Декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого каже да је раније нерадо прогнозирао кретање инфлације у БиХ наводећи да би она могла бити између три и 4,5 одсто.

„Подаци о прикупљеним приходима од ПДВ-а су прилично збуњујући. Било би добро да је то резултат појачаних привредних активности, али ја не знам за неку тако велику привредну активност, тако да су све прилике да је то резултат раста цијена. Ипак и ово говорим са резервом, јер се тек по структури прихода може цијенити откуд толико повећање прихода од ПДВ-а“, каже Ђого за ЦАПИТАЛ.

Из Централне банке БиХ почетком јануара су прогнозирали позитивна инфлаторна очекивања у овој години.

„Очекивана агрегатна инфлација за годину која је почела износи 5,8 одсто, што имплицира благи пад у односу на 2023. годину, када су учесници анкете предвиђали просјечну инфлацију 7,9 посто“, пренијели су медији почетком ове године.

(Цапитал) Фото: Пиxабаy

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

15.02.2024 17:10

Додик је наредио мимималац!Скциле су цијене и повецао се ПДВ а радници вецине фирми морају вратити послодавцу повисицу.која превара и пљацка народа.Некад мислим марва је то и заслузила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

15.02.2024 21:22

Ма ко то мора вратити повисицу, ста лупас...

Name

Недај народе

16.02.2024 10:00

Пљацкаа невидјенаа!! Визе руду у Србију и перуу паре по Косовуууу! Еуропол самоо без домаце полиције партијско подобнееее! Трагови прљавог новцаааааа!!!пљацка стољеца! На ЕX Југославије! Територији! Са пипцима до Русијеееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахахахаха

16.02.2024 10:04

Ја лоповлукааааа! Ооо народееее!!!! Има ли те! Или је све отисло паметно из ове вукојебинебопраних окупаних обуцених у свилу и кадифу без знања без морала киза нистра 21 вијека има ли Евтопске полиције али без партијскоподобне кирумоиране!?????? Тузиоци сздије из Европее за спас народа! Остаје пустосвизанове власти пибогуу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

16.02.2024 18:40

није то ниста ста нас цека

ОДГОВОРИТЕ