Интегрисање БиХ у ЕУ систем управљања границом

Замјеник генералног директора Дирекције Европске комисије за унутрашње послове Оливер Ониди је рекао да би овај споразум требао омогућити да европски и бх. граничари раме уз раме штите границе.

Босна и Херцеговина 12.02.2024 | 17:38
Интегрисање БиХ у ЕУ систем управљања границом

У Сарајеву је данас уприличено званично отварање преговора о Статусном споразуму о Фронтеx-у са Босном и Херцеговином. Овај споразум ће омогућити Фронтеx-у (Европској агенцији за граничну и обалску стражу) да распореди своје сталне снаге на територији БиХ, на захтјев надлежних власти, ради подршке активностима управљања границом.

Прије почетка преговора о тексту споразума, медијима су се обратили министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и замјеник генералног директора Дирекције Европске комисије за унутрашње послове Оливер Ониди.

Нешић је рекао да ће Фронтеx ојачати наше границе и њихову непропустивост за пријетње и организовани криминал у ово вријеме нелегалних миграција.

"Преговарачким тимовима желим да ефикасно приведу овај посао крају. На челу нашег тима је господин Купрешаковић, директор Граничне полиције БиХ и заиста вјерујем да ће таква особа вело брзо, на обострано задовољство, довести до краја овај преговарачки процес и да ћемо потврдити да нема европске колективне безбједности без БиХ и да нам је мјесто у Европској унији", казао је Нешић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ је  рекао да је примјетан примјетан напредак у рјешавању безбједносних изазова у посљедњој години.

"Остварени су кораци напријед, као што су отварање канцеларије Еуропол-а, побољшање размјене података, завршени су преговори са Еуројуст-ом и сада Фронтеx. Када се ради о европском путу БиХ, ми из ЕУ дјелујемо као јединствен тим са јединственим приступом. Врата ЕУ су отворена и ову прилику требате искористити. Остала су још три закона: о спречавању прања новца, судовима и о сукобу интереса", казао је Сатлер.

Замјеник генералног директора Дирекције Европске комисије за унутрашње послове Оливер Ониди је рекао да би овај споразум требао омогућити да европски и бх. граничари раме уз раме штите границе.

"Слично као и Еуропол, ово је веома важан корак. Ово је више од сарадње у виду подршке". казао је он, додајући да је највећи притисак нелегалних миграција на нашим граничним службеницима, а морамо уложити и све напоре да обезбједимо хуман третман особа које мигрирају, те обезбједити да наша колективна безбједност није угрожен.

"Надамо се да ће ови преговори бити брзо завршени како би сарадња наших службеника почела, а то подразумјева између осталог заједничке патроле, обуке, употребу савремених алата у смислу детекције и надзора над границама итд. Ово је интегрисање БиХ у наш систем управљања границама.", казао је Ониди.

Иначе, Босна и Херцеговина је једина земља на Западном Балкану која нема Статусни споразум о Фронтеxу, а отварање ових преговора је један од приоритета које је БиХ требала да испуни прије сједнице Европског савјета у марту, на којој ће се расправљати о отварању приступних преговора са БиХ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Црта

12.02.2024 19:14

Граница постоји,ххааахаа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осим Бјанкиц

14.02.2024 15:16

На коју границу се мисли, Федерације или насе Републике?

Name

Чекајте мало

12.02.2024 19:18

имају ли они дозволу од ,,главног баје,, да нам се миле не наљути, његова надлежност је неограничена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коке

12.02.2024 19:47

Хахаххахааа, насао са ким цес договарати борбу против криминала. НЕСИЦ ЈЕ ТУ ОБЛАСТ ДОКТОРИРАО, АЛИ У СУПРОТНОМ СМЈЕРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндлд

12.02.2024 20:33

Е, овдје граница итекако постоји, а ови нижи нивои власти само лупетају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

13.02.2024 12:54

Наравно да постоји али гдје,сад коме се несвидја нек му се пуси из усију.

Name

Лана

12.02.2024 20:59

Домаћи и европски лопови заједно планирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

13.02.2024 00:16

Опет јацање БиХ у регији Додика и његових пудлица. Граница постоји!!!!! Која прича за необразовани опијени и послусну масу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

13.02.2024 02:57

ЕУ хоце да контролисе границу БиХ и Србије и јер се боје брисања граница измедју Српског народа са обе стране Дрине. А прица о БиХ у ЕУ се никад неце остварит као сто је слуцај са Турском која од 89те цека да удје у ЕУ. ЕУ нема ниједан интерес у БиХ осим геополитицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј@@@@

13.02.2024 07:46

Протекторат,све на силу ће странци урадити само да би смањили Руски утицај на Балкану,БиХ уводе фронтеx на границе у Србији и КиМ укидају динар и дозвољавају куртешију да ради шта хоће од Српске земље без икаквих санкција шиптарима док Вучићу остаје само да ћути и слуша...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.02.2024 08:03

ЕУ је уништила Б и Х. На све начине. Ништа ви нас не штите. ОВДЈЕ ЈЕ ЈЕДИНИ ИНТЕРЕС ЕВРОПЕ, ГЕОПОЛИТИЧКИ. САМО СЕ БОЈЕ РУСА. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2024 14:56

Грешиш пријатељу ми смо све укинули и опљачкали само уз благослов ЕУ

Name

јааа

13.02.2024 11:54

Чуј систем управљања границом а педофил са вјештачким куком им без проблема прешао границу са бициклом из БиХ у ЕУ🤣🤣.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.02.2024 12:39

Управљање границом, по тим лоповима и њиховим правилима, на граници це мо цекати у дугим колонама по 10 сати. А да цекање буде сигурно дуго, они би нам послали своје циновнике да се изивљавају над нама. Европа је и нас континент, лопови са запада су га узурпирали само за себе, и силом нас спрецавају да се слободно сетамо по насем континенту. Е да је правде, и да је јаца од силе, па да лопове стрпа у затвор?

ОДГОВОРИТЕ