Integrisanje BiH u EU sistem upravljanja granicom

Zamjenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliver Onidi je rekao da bi ovaj sporazum trebao omogućiti da evropski i bh. graničari rame uz rame štite granice.

Bosna i Hercegovina 12.02.2024 | 17:38
Integrisanje BiH u EU sistem upravljanja granicom

U Sarajevu je danas upriličeno zvanično otvaranje pregovora o Statusnom sporazumu o Frontex-u sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj sporazum će omogućiti Frontex-u (Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu) da rasporedi svoje stalne snage na teritoriji BiH, na zahtjev nadležnih vlasti, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom.

Prije početka pregovora o tekstu sporazuma, medijima su se obratili ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i zamjenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliver Onidi.

Nešić je rekao da će Frontex ojačati naše granice i njihovu nepropustivost za prijetnje i organizovani kriminal u ovo vrijeme nelegalnih migracija.

"Pregovaračkim timovima želim da efikasno privedu ovaj posao kraju. Na čelu našeg tima je gospodin Kuprešaković, direktor Granične policije BiH i zaista vjerujem da će takva osoba velo brzo, na obostrano zadovoljstvo, dovesti do kraja ovaj pregovarački proces i da ćemo potvrditi da nema evropske kolektivne bezbjednosti bez BiH i da nam je mjesto u Evropskoj uniji", kazao je Nešić.

Šef Delegacije EU u BiH je  rekao da je primjetan primjetan napredak u rješavanju bezbjednosnih izazova u posljednjoj godini.

"Ostvareni su koraci naprijed, kao što su otvaranje kancelarije Europol-a, poboljšanje razmjene podataka, završeni su pregovori sa Eurojust-om i sada Frontex. Kada se radi o evropskom putu BiH, mi iz EU djelujemo kao jedinstven tim sa jedinstvenim pristupom. Vrata EU su otvorena i ovu priliku trebate iskoristiti. Ostala su još tri zakona: o sprečavanju pranja novca, sudovima i o sukobu interesa", kazao je Satler.

Zamjenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliver Onidi je rekao da bi ovaj sporazum trebao omogućiti da evropski i bh. graničari rame uz rame štite granice.

"Slično kao i Europol, ovo je veoma važan korak. Ovo je više od saradnje u vidu podrške". kazao je on, dodajući da je najveći pritisak nelegalnih migracija na našim graničnim službenicima, a moramo uložiti i sve napore da obezbjedimo human tretman osoba koje migriraju, te obezbjediti da naša kolektivna bezbjednost nije ugrožen.

"Nadamo se da će ovi pregovori biti brzo završeni kako bi saradnja naših službenika počela, a to podrazumjeva između ostalog zajedničke patrole, obuke, upotrebu savremenih alata u smislu detekcije i nadzora nad granicama itd. Ovo je integrisanje BiH u naš sistem upravljanja granicama.", kazao je Onidi.

Inače, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje ovih pregovora je jedan od prioriteta koje je BiH trebala da ispuni prije sjednice Evropskog savjeta u martu, na kojoj će se raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

(BN) Foto: BN

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Crta

12.02.2024 19:14

Granica postoji,hhaaahaa!

ODGOVORITE
Name

Osim Bjankic

14.02.2024 15:16

Na koju granicu se misli, Federacije ili nase Republike?

Name

Čekajte malo

12.02.2024 19:18

imaju li oni dozvolu od ,,glavnog baje,, da nam se mile ne naljuti, njegova nadležnost je neograničena

ODGOVORITE
Name

Koke

12.02.2024 19:47

Hahahhahaaa, nasao sa kim ces dogovarati borbu protiv kriminala. NESIC JE TU OBLAST DOKTORIRAO, ALI U SUPROTNOM SMJERU.

ODGOVORITE
Name

Ndld

12.02.2024 20:33

E, ovdje granica itekako postoji, a ovi niži nivoi vlasti samo lupetaju.

ODGOVORITE
Name

Da

13.02.2024 12:54

Naravno da postoji ali gdje,sad kome se nesvidja nek mu se pusi iz usiju.

Name

Lana

12.02.2024 20:59

Domaći i evropski lopovi zajedno planiraju.

ODGOVORITE
Name

Ratko

13.02.2024 00:16

Opet jacanje BiH u regiji Dodika i njegovih pudlica. Granica postoji!!!!! Koja priča za neobrazovani opijeni i poslusnu masu!!!

ODGOVORITE
Name

Ranko

13.02.2024 02:57

EU hoce da kontrolise granicu BiH i Srbije i jer se boje brisanja granica izmedju Srpskog naroda sa obe strane Drine. A prica o BiH u EU se nikad nece ostvarit kao sto je slucaj sa Turskom koja od 89te ceka da udje u EU. EU nema nijedan interes u BiH osim geopoliticki.

ODGOVORITE
Name

j@@@@

13.02.2024 07:46

Protektorat,sve na silu će stranci uraditi samo da bi smanjili Ruski uticaj na Balkanu,BiH uvode frontex na granice u Srbiji i KiM ukidaju dinar i dozvoljavaju kurtešiju da radi šta hoće od Srpske zemlje bez ikakvih sankcija šiptarima dok Vučiću ostaje samo da ćuti i sluša...

ODGOVORITE
Name

+

13.02.2024 08:03

EU je uništila B i H. Na sve načine. Ništa vi nas ne štite. OVDJE JE JEDINI INTERES EVROPE, GEOPOLITIČKI. SAMO SE BOJE RUSA. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2024 14:56

Grešiš prijatelju mi smo sve ukinuli i opljačkali samo uz blagoslov EU

Name

jaaa

13.02.2024 11:54

Čuj sistem upravljanja granicom a pedofil sa vještačkim kukom im bez problema prešao granicu sa biciklom iz BiH u EU🤣🤣.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.02.2024 12:39

Upravljanje granicom, po tim lopovima i njihovim pravilima, na granici ce mo cekati u dugim kolonama po 10 sati. A da cekanje bude sigurno dugo, oni bi nam poslali svoje cinovnike da se izivljavaju nad nama. Evropa je i nas kontinent, lopovi sa zapada su ga uzurpirali samo za sebe, i silom nas sprecavaju da se slobodno setamo po nasem kontinentu. E da je pravde, i da je jaca od sile, pa da lopove strpa u zatvor?

ODGOVORITE