Ђачке екскурзије за родитеље постале луксуз

Високе цијене екскурзија за основну и средњу школу – проблеми су који погађају бројне родитеље у Републици Српској. Сва дјеца треба да буду једнака и да имају бар сличне могућности када су ексурзије и излети у питању, а да ли је то, уз високе цијене, могуће?

Република Српска 11.02.2024 | 20:44
Ђачке екскурзије за родитеље постале луксуз

Најљепши период школовања за сваког ђака је ексурзија. Путовање и упознавање нових култура. Нажалост, чини се да данас то постаје луксуз.

Грађани Бијељине кажу да је скупо: „Могло би бити мало јефтиније за дјецу, јер кажемо све омладина, треба дати омладини, а ипак је скупо. Вјероватно да има родитеља да за њих то не представља никакав проблем, а опет 90% нема такве могућности. Према томе треба водити рачуна, али сад се ту појављују многи менаџери, који нуде разне услове, али те услуге које се пружају морају бити сигурност.“

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа из Бијељине, каже да жели да сви оду на путовање:

„Интенција школа је да сви ученици имају једнака права и да сви родитељи могу једнако да учествују у свим процесима, па и у извођењу матурских ексурзија и излета које организује школа. Постоји процедура за избор дестинације, те се тако одређује и цијена за реализацију и та процедура претпоставља да сами бирају на основу понуда које имају и опет сами могу профилисати, сами бирају дестинацију, када изаберу дестинацију, та дестинација има одређену цијену.“

Родитељи коментаришу, народски речено, да се можда неко „угради“ у тај новац од ексурзија, коме иде који проценат?

„На дјеци се и те како зарађује, у свакој ситуацији, тако да се и овај аспект свео на то материјално. Имамо туристичке организације које раде свој посао, њима то јесте посао, то је све уреду и треба да зараде, али би, ипак, требало да се направи неки дијалог у друштву о томе шта је нека оправдана цијена, а шта није“, каже Јелена Сарафијан, Удружење грађана „Родитеље за права дјеце“, Бијељина.

Анкетирани грађани сагласни: „Сигурно да се зарађује, све је данас комерцијала, тако да вјерујем да се зарађује. Треба да се одради добра анализа да би се добро знало да крајна понуда буде добра за крајњег потрошача.“

„Поготово је питање зашто иста дестинација различито кошта у школама, значи да постоје и ту одређене врсте злоупотребе, али генерално цијене јесу високе у друштву“, каже Сарафијан.

Јефтиније бити не може бити, јер туристичке агенцију имају посебне трошкове за организацију.

„Доста родитеља када дође не види неке ствари, на примјер, водичи који су јако скупи, њихове дневнице су јако високе, али су лиценцирани. Затим доктори, лијекови који иду успут. Цијене јесу веће, ексурзија, на примјер, за прошлу годину од септембра за ову годину је поскупјела за 10%. Прошле године ексурзија за 4 пуна пансиона коштала је 429 КМ, док је ове године 485 КМ. Ако говоримо о иностранству типа Италија, Шпанија, Грчка, ту су поскупјеле за 12%, то су већ веће суме новца“, каже Јелена Јосиповић из туристичке агенције „Хепи тревел“.

„Школа не може утицати ни на процесе ни на цијену, може савјетодавно да препоручи нешто како би што већи број дјеце отпутовао, али ипак дјеца и родитеље доносе кључну одлуку“, каже предсједник Актива директора средњих школа, Бијељина.

„Цијена ексурзија дефинитивно расте, због нових повећања, због трошкова, због смјештаја, колико они објективно расту, спрам пораста цијена у реалном тржишту ја просто немам перпепцију, али ми имамо јавни позив, просто такмичење тих агенција са цијеном и бирамо ону која има најнижу цијену“, каже Ђурић.

„Да ли се то квалитетно реализује такође се не постављају питања, имали смо и тровања дјеце, масовних, гдје нико нити је сносио одговорност нити се питао зашто је до тога дошло нити се покушало спријечити нешто тако идући пут“, каже Јелена Сарафијан из Удружења грађана „Родитеље за права дјеце“, Бијељина.

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Мицко

11.02.2024 20:58

Није проблем цијена екскурзије, 80 посто родитеља то мозе некако платити у висе рата, него је проблем у какве рупе од хотела их воде. Дајте бар да дјецу одведу у пристојан хотел,па кад вец иду, да се лијепо и угодно осјећају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

11.02.2024 23:26

Засто дјеца морају у хотел? Нас су 90 и неке одвели на ексурзију на планину у сетњу, и разгледање знаменитости на један дан!

Name

ЖИКАЖ

12.02.2024 07:14

Директори ће остати без великог прихода-рекета од истих??????????????? Поздрав дјеци и родитељима.

Name

ре

12.02.2024 10:09

Директрои са аутобуским превозницима су договорили да пљачкају родитеље па у сваком разреду основне школе на почетку и крају школске године организују по једну екскурзију, 90их година ми једва да смо имали на крају средње школе неку екскурзију овде до Црне Горе а данас се возикају по Италији, Шпанији и ко зна куда. Има се може се.

Name

Сана

11.02.2024 21:08

490 марака , Јахорина , 4 ноци 5 дана , деца 5 разред , а храна катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Сана

11.02.2024 23:50

ШТА ће дјеца пети разред ПЕТ ДАНА НА ЈАХОРИНИ? Ми кад смо ишли био је дневни излет до неког оближњег манастира, уврх главе на Балкану... Јел нам нешто фалило? Што неби онда на малдиве у петом разреду, за 5000 марака, два дана плус авионска карта

Name

Профа

11.02.2024 21:50

Надам се да це неко конацно процесљати те агенције, не због цијене него због комплет стања. Наси медији су имали покусаје ( у промилима) да о том пису. Али све по старом. Никад висе на екскурзију, по цијену да добијем отказ на послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

11.02.2024 23:00

Не агенције, него овакве директоре као што је Ђурић. Колики је проценат узео себи.

Name

Панцир с1

11.02.2024 22:30

Стара отрцана флоскула:На младима Свијет остаје,да би нас родитеље опељешили а себе уградили не малом свотом новца.БОЈКОТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

12.02.2024 09:24

Све то треба укинут каква искурзија само пљацкају родитеље наставници се готиве наплацују дневнице дјецу стрпају у неке супе ма какво то моја дјеца никад нису исла на искурзије заврсили сколе сад су домацини.

Name

Ввпд

11.02.2024 23:10

Па и ми смо плацали око 300-400 КМ 2012. године Грцка… само се не сјецам колико дана. 5 минимум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

12.02.2024 08:01

Наставник поведе своје дјете или брачног друга,погледајте њихов лумперај кад се смјесте,софра пуна ића и пића,наравно и то је урачунато,све лоповија.

Name

Д

12.02.2024 06:20

Сада радити у просвјети је страшно Родитељи постају толико бахати и безобразни. А тек дјеца, нити им шта могу нити смију рећи. Ко мора да учи учи, ко је нечији мора добити 5 и да не учи. А екскурзије ионако плаћају деде и бабе. Школа је чиста 0.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

12.02.2024 06:36

То се зове узимање хљеба преко погаце! И докле год луди родитељи буду давали паре ,цијена це само расти.а они тј директор це бити богатији. Позивам родитеље да сами поведи своју дјецу на екскурзију.за 500км мозе цијела породице да иде на одмор И то да бирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риба смрди од главе

12.02.2024 07:45

Министарсво просвјете и културе све ово посматра са сигурне удаљености. Омогућили су системско "тезгарење" и када је у питању куповина уџбеника и лектира, односно разноразних школа језика "одобрених од стране министарства", а све преко леђа родитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ученик

12.02.2024 08:03

Док се сви уграде ето ебормне цијене.Новац има посебан мирис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

12.02.2024 08:24

Никад ово овако било није дасе оволико излетује дјеца су.и вриједила док су несто радила били паметнији сада се ниста неради само добро троси један њихов излт коста него мјесецно зивјети ако нема зло све родитељи криви да дјеца која.незнају зарадити толико тросе нема кризе зиви се ко никада једном или два пута су биле ескурзије и то само дан сад сваки мјесец неке ескурзије узас зато је овако злотелефони ноцења дјеце свагдје паре ниста добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

12.02.2024 08:29

На младима свијет остајо некада доксе радило а не само ходало и тросило а сада на младима свијет пропада остаце кафици али празни

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Нн

12.02.2024 10:11

Руку на срце, та "боља генерација" која је "радила" се презадужила у доларима и онда кад је требало враћати паре направили су геноцидан рат и уништили једину државу на овим просторима која је била свјетског ранга... Тако да, све је то упитно колико су те генерације биле боље, чим је комшија убијао комшију било је ту мноооого накупљених фрустрација!

Name

Стање нације

12.02.2024 09:03

Одлично, земља опљачкана, неколико најгорих међу нама живе наше животе, а ми распредамо о свему, као некада када се испред сеоске кафане окупи друштво и оплети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.02.2024 09:27

Све је ово нула нестало постовања све сто неваља сад је добро наставника је мало који вријефе дјеца код куце немају ста да виде мајке по кафицима цаст добрим али је мало куце пуне смеца и зивотиње зиве у њима увијек се знало гдје мјесто за зивотиње а гдје за људе сад су помијесани људи и зивотиње узас1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.02.2024 09:38

Нетребају дјева ходати по ескурзији нека њих наставници и родитељи уце да несто знају сто вриједи а не да излазе са заврсене сколе без икаквог основног знања добар дан незнају да казу то је основно ст треба знати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

12.02.2024 15:56

80-тих кад сам ја одрастао,а вјерујем и старије генерације 60-тих и 70-тих,на екскурзију се ишло на један дан, обилазиле су се знаменитости широм СФРЈ и то све за један дан и коштало је родитеље пар сендвича,сокићи и превоз који кад претвориш у данашњи новац није било све укупно 30-ак марака по ученику!Данас дјеца 5 разред иду на Јахорину 4 дана за 500 КМ,па то је лудило и од стране школе и агенција и уопште шта ће ђаци основне школе 4 дана???? Осим да се угради директор,учитељице иду гратис,хотели које држе СНСД-овци преко директора такође из странке деру кожу родитељима који све то плаћају је ван здраве памети!!Преко мог дјетета неће профитирати,за 5 стоја одосмо на љето на море 5 дана комплет породица и то пуни пансион тако да талџије и страначки мафијаши мр'ш!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суx

12.02.2024 16:30

А сто дјеца уопсте иду на ескурзије у З.Европу?Има и код нас добрих мјеста.Када казем ,,нас" мислим и на Србију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Дучић

13.02.2024 20:09

Пљачка родитеља од стране Хаппy травел. За Требиње узимају 499 км,4 ноћења. Навели су да дјеца иду у Аqуа парк,иду у мају мјесецу,али смо контактирали Аqуа парк,отворени су тек од јуна. Тако да дјеца неће видјети главни садржај Аqуа парка,који агенција нуди. Навели су то као садржај,а заправо је затворен. До сада када смо дјецу слали на екскурзију преко Хаппy травела,доста тога нису испоштовали што су навели. Чак су једном ишли на једнодневни излет у Тршић,али на пола пута су се предомислили и одвели нам дјецу у Нови Сад. Изашли из аутобуса,кратко били и назад. Чија грешка? Родитељска није. Једне године су нам послали неисправан аутобус. Зар не постоји ни једна друга агенција,са неком бољом понудом? Зар само госпођа Маја из Хаппy травела има агенцију? Зар једино школе са њима сарађују? Како томе стати у крај? Коме се обратити? Знате ли да су родитељи који 2 дјеце шаљу на екскурзију имали попуст 50% на млађе дијете? Знате ли да су нам укинули попуст? Родитељима са двоје или више дјеце је потребно више од 1000 КМ да пошаље двоје дјеце. Безобразлук. Скупо,прескупо. БОЈКОТ!

ОДГОВОРИТЕ