Đačke ekskurzije za roditelje postale luksuz

Visoke cijene ekskurzija za osnovnu i srednju školu – problemi su koji pogađaju brojne roditelje u Republici Srpskoj. Sva djeca treba da budu jednaka i da imaju bar slične mogućnosti kada su eksurzije i izleti u pitanju, a da li je to, uz visoke cijene, moguće?

Republika Srpska 11.02.2024 | 20:44
Đačke ekskurzije za roditelje postale luksuz

Najljepši period školovanja za svakog đaka je eksurzija. Putovanje i upoznavanje novih kultura. Nažalost, čini se da danas to postaje luksuz.

Građani Bijeljine kažu da je skupo: „Moglo bi biti malo jeftinije za djecu, jer kažemo sve omladina, treba dati omladini, a ipak je skupo. Vjerovatno da ima roditelja da za njih to ne predstavlja nikakav problem, a opet 90% nema takve mogućnosti. Prema tome treba voditi računa, ali sad se tu pojavljuju mnogi menadžeri, koji nude razne uslove, ali te usluge koje se pružaju moraju biti sigurnost.“

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola iz Bijeljine, kaže da želi da svi odu na putovanje:

„Intencija škola je da svi učenici imaju jednaka prava i da svi roditelji mogu jednako da učestvuju u svim procesima, pa i u izvođenju maturskih eksurzija i izleta koje organizuje škola. Postoji procedura za izbor destinacije, te se tako određuje i cijena za realizaciju i ta procedura pretpostavlja da sami biraju na osnovu ponuda koje imaju i opet sami mogu profilisati, sami biraju destinaciju, kada izaberu destinaciju, ta destinacija ima određenu cijenu.“

Roditelji komentarišu, narodski rečeno, da se možda neko „ugradi“ u taj novac od eksurzija, kome ide koji procenat?

„Na djeci se i te kako zarađuje, u svakoj situaciji, tako da se i ovaj aspekt sveo na to materijalno. Imamo turističke organizacije koje rade svoj posao, njima to jeste posao, to je sve uredu i treba da zarade, ali bi, ipak, trebalo da se napravi neki dijalog u društvu o tome šta je neka opravdana cijena, a šta nije“, kaže Jelena Sarafijan, Udruženje građana „Roditelje za prava djece“, Bijeljina.

Anketirani građani saglasni: „Sigurno da se zarađuje, sve je danas komercijala, tako da vjerujem da se zarađuje. Treba da se odradi dobra analiza da bi se dobro znalo da krajna ponuda bude dobra za krajnjeg potrošača.“

„Pogotovo je pitanje zašto ista destinacija različito košta u školama, znači da postoje i tu određene vrste zloupotrebe, ali generalno cijene jesu visoke u društvu“, kaže Sarafijan.

Jeftinije biti ne može biti, jer turističke agenciju imaju posebne troškove za organizaciju.

„Dosta roditelja kada dođe ne vidi neke stvari, na primjer, vodiči koji su jako skupi, njihove dnevnice su jako visoke, ali su licencirani. Zatim doktori, lijekovi koji idu usput. Cijene jesu veće, eksurzija, na primjer, za prošlu godinu od septembra za ovu godinu je poskupjela za 10%. Prošle godine eksurzija za 4 puna pansiona koštala je 429 KM, dok je ove godine 485 KM. Ako govorimo o inostranstvu tipa Italija, Španija, Grčka, tu su poskupjele za 12%, to su već veće sume novca“, kaže Jelena Josipović iz turističke agencije „Hepi trevel“.

„Škola ne može uticati ni na procese ni na cijenu, može savjetodavno da preporuči nešto kako bi što veći broj djece otputovao, ali ipak djeca i roditelje donose ključnu odluku“, kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, Bijeljina.

„Cijena eksurzija definitivno raste, zbog novih povećanja, zbog troškova, zbog smještaja, koliko oni objektivno rastu, spram porasta cijena u realnom tržištu ja prosto nemam perpepciju, ali mi imamo javni poziv, prosto takmičenje tih agencija sa cijenom i biramo onu koja ima najnižu cijenu“, kaže Đurić.

„Da li se to kvalitetno realizuje takođe se ne postavljaju pitanja, imali smo i trovanja djece, masovnih, gdje niko niti je snosio odgovornost niti se pitao zašto je do toga došlo niti se pokušalo spriječiti nešto tako idući put“, kaže Jelena Sarafijan iz Udruženja građana „Roditelje za prava djece“, Bijeljina.

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Micko

11.02.2024 20:58

Nije problem cijena ekskurzije, 80 posto roditelja to moze nekako platiti u vise rata, nego je problem u kakve rupe od hotela ih vode. Dajte bar da djecu odvedu u pristojan hotel,pa kad vec idu, da se lijepo i ugodno osjećaju.....

ODGOVORITE
Name

Decko

11.02.2024 23:26

Zasto djeca moraju u hotel? Nas su 90 i neke odveli na eksurziju na planinu u setnju, i razgledanje znamenitosti na jedan dan!

Name

ŽIKAŽ

12.02.2024 07:14

Direktori će ostati bez velikog prihoda-reketa od istih??????????????? Pozdrav djeci i roditeljima.

Name

re

12.02.2024 10:09

Direktroi sa autobuskim prevoznicima su dogovorili da pljačkaju roditelje pa u svakom razredu osnovne škole na početku i kraju školske godine organizuju po jednu ekskurziju, 90ih godina mi jedva da smo imali na kraju srednje škole neku ekskurziju ovde do Crne Gore a danas se vozikaju po Italiji, Španiji i ko zna kuda. Ima se može se.

Name

Sana

11.02.2024 21:08

490 maraka , Jahorina , 4 noci 5 dana , deca 5 razred , a hrana katastrofa

ODGOVORITE
Name

RE Sana

11.02.2024 23:50

ŠTA će djeca peti razred PET DANA NA JAHORINI? Mi kad smo išli bio je dnevni izlet do nekog obližnjeg manastira, uvrh glave na Balkanu... Jel nam nešto falilo? Što nebi onda na maldive u petom razredu, za 5000 maraka, dva dana plus avionska karta

Name

Profa

11.02.2024 21:50

Nadam se da ce neko konacno procesljati te agencije, ne zbog cijene nego zbog komplet stanja. Nasi mediji su imali pokusaje ( u promilima) da o tom pisu. Ali sve po starom. Nikad vise na ekskurziju, po cijenu da dobijem otkaz na poslu.

ODGOVORITE
Name

Milovan

11.02.2024 23:00

Ne agencije, nego ovakve direktore kao što je Đurić. Koliki je procenat uzeo sebi.

Name

Pancir s1

11.02.2024 22:30

Stara otrcana floskula:Na mladima Svijet ostaje,da bi nas roditelje opelješili a sebe ugradili ne malom svotom novca.BOJKOT!!!

ODGOVORITE
Name

Mimi

12.02.2024 09:24

Sve to treba ukinut kakva iskurzija samo pljackaju roditelje nastavnici se gotive naplacuju dnevnice djecu strpaju u neke supe ma kakvo to moja djeca nikad nisu isla na iskurzije zavrsili skole sad su domacini.

Name

Vvpd

11.02.2024 23:10

Pa i mi smo placali oko 300-400 KM 2012. godine Grcka… samo se ne sjecam koliko dana. 5 minimum

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

12.02.2024 08:01

Nastavnik povede svoje djete ili bračnog druga,pogledajte njihov lumperaj kad se smjeste,sofra puna ića i pića,naravno i to je uračunato,sve lopovija.

Name

D

12.02.2024 06:20

Sada raditi u prosvjeti je strašno Roditelji postaju toliko bahati i bezobrazni. A tek djeca, niti im šta mogu niti smiju reći. Ko mora da uči uči, ko je nečiji mora dobiti 5 i da ne uči. A ekskurzije ionako plaćaju dede i babe. Škola je čista 0.

ODGOVORITE
Name

Roki

12.02.2024 06:36

To se zove uzimanje hljeba preko pogace! I dokle god ludi roditelji budu davali pare ,cijena ce samo rasti.a oni tj direktor ce biti bogatiji. Pozivam roditelje da sami povedi svoju djecu na ekskurziju.za 500km moze cijela porodice da ide na odmor I to da biraju!

ODGOVORITE
Name

Riba smrdi od glave

12.02.2024 07:45

Ministarsvo prosvjete i kulture sve ovo posmatra sa sigurne udaljenosti. Omogućili su sistemsko "tezgarenje" i kada je u pitanju kupovina udžbenika i lektira, odnosno raznoraznih škola jezika "odobrenih od strane ministarstva", a sve preko leđa roditelja.

ODGOVORITE
Name

Učenik

12.02.2024 08:03

Dok se svi ugrade eto ebormne cijene.Novac ima poseban miris

ODGOVORITE
Name

Neda

12.02.2024 08:24

Nikad ovo ovako bilo nije dase ovoliko izletuje djeca su.i vrijedila dok su nesto radila bili pametniji sada se nista neradi samo dobro trosi jedan njihov izlt kosta nego mjesecno zivjeti ako nema zlo sve roditelji krivi da djeca koja.neznaju zaraditi toliko trose nema krize zivi se ko nikada jednom ili dva puta su bile eskurzije i to samo dan sad svaki mjesec neke eskurzije uzas zato je ovako zlotelefoni nocenja djece svagdje pare nista dobro

ODGOVORITE
Name

Nn

12.02.2024 08:29

Na mladima svijet ostajo nekada dokse radilo a ne samo hodalo i trosilo a sada na mladima svijet propada ostace kafici ali prazni

ODGOVORITE
Name

RE Nn

12.02.2024 10:11

Ruku na srce, ta "bolja generacija" koja je "radila" se prezadužila u dolarima i onda kad je trebalo vraćati pare napravili su genocidan rat i uništili jedinu državu na ovim prostorima koja je bila svjetskog ranga... Tako da, sve je to upitno koliko su te generacije bile bolje, čim je komšija ubijao komšiju bilo je tu mnoooogo nakupljenih frustracija!

Name

Stanje nacije

12.02.2024 09:03

Odlično, zemlja opljačkana, nekoliko najgorih među nama žive naše živote, a mi raspredamo o svemu, kao nekada kada se ispred seoske kafane okupi društvo i opleti

ODGOVORITE
Name

Mile

12.02.2024 09:27

Sve je ovo nula nestalo postovanja sve sto nevalja sad je dobro nastavnika je malo koji vrijefe djeca kod kuce nemaju sta da vide majke po kaficima cast dobrim ali je malo kuce pune smeca i zivotinje zive u njima uvijek se znalo gdje mjesto za zivotinje a gdje za ljude sad su pomijesani ljudi i zivotinje uzas1

ODGOVORITE
Name

Mile

12.02.2024 09:38

Netrebaju djeva hodati po eskurziji neka njih nastavnici i roditelji uce da nesto znaju sto vrijedi a ne da izlaze sa zavrsene skole bez ikakvog osnovnog znanja dobar dan neznaju da kazu to je osnovno st treba znati

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

12.02.2024 15:56

80-tih kad sam ja odrastao,a vjerujem i starije generacije 60-tih i 70-tih,na ekskurziju se išlo na jedan dan, obilazile su se znamenitosti širom SFRJ i to sve za jedan dan i koštalo je roditelje par sendviča,sokići i prevoz koji kad pretvoriš u današnji novac nije bilo sve ukupno 30-ak maraka po učeniku!Danas djeca 5 razred idu na Jahorinu 4 dana za 500 KM,pa to je ludilo i od strane škole i agencija i uopšte šta će đaci osnovne škole 4 dana???? Osim da se ugradi direktor,učiteljice idu gratis,hoteli koje drže SNSD-ovci preko direktora takođe iz stranke deru kožu roditeljima koji sve to plaćaju je van zdrave pameti!!Preko mog djeteta neće profitirati,za 5 stoja odosmo na ljeto na more 5 dana komplet porodica i to puni pansion tako da taldžije i stranački mafijaši mr'š!!

ODGOVORITE
Name

Sux

12.02.2024 16:30

A sto djeca uopste idu na eskurzije u Z.Evropu?Ima i kod nas dobrih mjesta.Kada kazem ,,nas" mislim i na Srbiju ...

ODGOVORITE
Name

Jovan Dučić

13.02.2024 20:09

Pljačka roditelja od strane Happy travel. Za Trebinje uzimaju 499 km,4 noćenja. Naveli su da djeca idu u Aqua park,idu u maju mjesecu,ali smo kontaktirali Aqua park,otvoreni su tek od juna. Tako da djeca neće vidjeti glavni sadržaj Aqua parka,koji agencija nudi. Naveli su to kao sadržaj,a zapravo je zatvoren. Do sada kada smo djecu slali na ekskurziju preko Happy travela,dosta toga nisu ispoštovali što su naveli. Čak su jednom išli na jednodnevni izlet u Tršić,ali na pola puta su se predomislili i odveli nam djecu u Novi Sad. Izašli iz autobusa,kratko bili i nazad. Čija greška? Roditeljska nije. Jedne godine su nam poslali neispravan autobus. Zar ne postoji ni jedna druga agencija,sa nekom boljom ponudom? Zar samo gospođa Maja iz Happy travela ima agenciju? Zar jedino škole sa njima sarađuju? Kako tome stati u kraj? Kome se obratiti? Znate li da su roditelji koji 2 djece šalju na ekskurziju imali popust 50% na mlađe dijete? Znate li da su nam ukinuli popust? Roditeljima sa dvoje ili više djece je potrebno više od 1000 KM da pošalje dvoje djece. Bezobrazluk. Skupo,preskupo. BOJKOT!

ODGOVORITE