Птичији грип у Српцу и Градишци: Фарме увеле мјере

У Градишци и Српцу регистровани су случајеви птичијег грипа. У мјесту Доња Долина, на граници са општином Србац, ловци су пронашли 25 угинулих лабудова.

Вијести 10.02.2024 | 10:19
Птичији грип у Српцу и Градишци: Фарме увеле мјере

С обзиром на то да је ријеч о болести дивљих птица, извоз меса живине у Европску Унију није угрожен, као ни унутрашњи промет.

"Превентива је најбољи лијек. Треба спроводити све ветеринарско-санитарне мјере прописане правилницима и онда је могућност појаве било које заразне болести сведена на минимум", рекао је Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске.

Бошковић је навео да су скоро све фарме увеле високе стандарде у вези с питањем безбједности.

"То је опасна болест за живину, па је сваку сумњиву појаву потребно пријавити ветринарским радницима", навео је Бошковић и додао да у Српској нема мјеста за панику јер се доносе мјере за спречавање болести.

Нагласио је да су ријетки случајеви да се болест пренесе на човјека.

У протеклих шест мјесеци птичији грип код дивљих птица пријављен је у већини држава Европе и у земљама окружења - Србији, Хрватској, Словенији и Мађарској.

(РТРС/МОНДО) Фото: Милан Пилиповић/РАС СРБИЈА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ко зна

10.02.2024 11:46

Прво утврдите да ли се ради о птичијем грипу, ваљда би требали прво да се надлежни инспекцијски органи на основу ваљаних налаза одреде. Ко зна од чега су лабудови угинули, можда су јели отровану храну или је нешто друго у питању. Лабудови на Врбасу су прелијеп призор, немојмо се рјешавати нашег блага без разлога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рузмаринка

10.02.2024 13:15

Потровани,каква пиција грипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

10.02.2024 13:52

Ако је птичија грипа у питању, обавезно треба провјерити објекте Цвијића и Перутнине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

11.02.2024 06:43

Ха, ха, ха... Послије агенде "покоља свиња" на ред досле и кокоске... Ма све је отровано! Сад су на реду људи! Нека власт, влада, надлезна министарства објаве ста су то све потписали и прихватили да експеримент ису на овим несретним и разореним просторима и за које паре и од кога! Мора да буде све транспарентно а не да влада усваја "ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ" јер народ не цита законе, нема могућности да благовремено и адекватно реагује! Морамо се сами заститити, крајње је вријеме....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

11.02.2024 15:20

Свињска куга цијене свињетине повећају троструко!Птичји грип биће златне коке које носе златна јаја...Да једемо мишеве био би мисији бронхитис или шта већ?!Постаћемо сви вегани,а вала колико смо наивни и треба да пасемо траву!!!

ОДГОВОРИТЕ