Ptičiji grip u Srpcu i Gradišci: Farme uvele mjere

U Gradišci i Srpcu registrovani su slučajevi ptičijeg gripa. U mjestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, lovci su pronašli 25 uginulih labudova.

Vijesti 10.02.2024 | 10:19
Ptičiji grip u Srpcu i Gradišci: Farme uvele mjere

S obzirom na to da je riječ o bolesti divljih ptica, izvoz mesa živine u Evropsku Uniju nije ugrožen, kao ni unutrašnji promet.

"Preventiva je najbolji lijek. Treba sprovoditi sve veterinarsko-sanitarne mjere propisane pravilnicima i onda je mogućnost pojave bilo koje zarazne bolesti svedena na minimum", rekao je Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske.

Bošković je naveo da su skoro sve farme uvele visoke standarde u vezi s pitanjem bezbjednosti.

"To je opasna bolest za živinu, pa je svaku sumnjivu pojavu potrebno prijaviti vetrinarskim radnicima", naveo je Bošković i dodao da u Srpskoj nema mjesta za paniku jer se donose mjere za sprečavanje bolesti.

Naglasio je da su rijetki slučajevi da se bolest prenese na čovjeka.

U proteklih šest mjeseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen je u većini država Evrope i u zemljama okruženja - Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

(RTRS/MONDO) Foto: Milan Pilipović/RAS SRBIJA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ko zna

10.02.2024 11:46

Prvo utvrdite da li se radi o ptičijem gripu, valjda bi trebali prvo da se nadležni inspekcijski organi na osnovu valjanih nalaza odrede. Ko zna od čega su labudovi uginuli, možda su jeli otrovanu hranu ili je nešto drugo u pitanju. Labudovi na Vrbasu su prelijep prizor, nemojmo se rješavati našeg blaga bez razloga

ODGOVORITE
Name

Ruzmarinka

10.02.2024 13:15

Potrovani,kakva picija gripa.

ODGOVORITE
Name

Lazar

10.02.2024 13:52

Ako je ptičija gripa u pitanju, obavezno treba provjeriti objekte Cvijića i Perutnine

ODGOVORITE
Name

Boris

11.02.2024 06:43

Ha, ha, ha... Poslije agende "pokolja svinja" na red dosle i kokoske... Ma sve je otrovano! Sad su na redu ljudi! Neka vlast, vlada, nadlezna ministarstva objave sta su to sve potpisali i prihvatili da eksperiment isu na ovim nesretnim i razorenim prostorima i za koje pare i od koga! Mora da bude sve transparentno a ne da vlada usvaja "PO HITNOM POSTUPKU" jer narod ne cita zakone, nema mogućnosti da blagovremeno i adekvatno reaguje! Moramo se sami zastititi, krajnje je vrijeme....

ODGOVORITE
Name

Branislav

11.02.2024 15:20

Svinjska kuga cijene svinjetine povećaju trostruko!Ptičji grip biće zlatne koke koje nose zlatna jaja...Da jedemo miševe bio bi misiji bronhitis ili šta već?!Postaćemo svi vegani,a vala koliko smo naivni i treba da pasemo travu!!!

ODGOVORITE