Ако прође нови закон више нема плаћања готовином изнад 30.000 КМ

Приједлог Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности није усвојен на посљедњој сједници Дома народа Парламента БиХ. Још увијек постоји могућност да се на вријеме усвоји, ако Колегијум Дома народа одлучи да се о њему одлучују у хитној процедури.

Босна и Херцеговина 09.02.2024 | 20:06
Ако прође нови закон више нема плаћања готовином изнад 30.000 КМ

Савјетник програма "Борба против илегалних финансијских токова" Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) Бакир Хаверић казао нам је да без усвајања овог Закона БиХ готово сигурно неће постићи довољну усклађеност са ФАТФ стандардима (Финанциал ацтион таск форце) те постоји опасност да ће БиХ бити стављена на листу ФАТФ-а.

"Стављање на сиву листу ФАТФ-а са собом носи поред репутацијских посљедица и економске и друштвене посљедице у погледу смањења нивоа страних инвестиција те отежаног плаћања добављачима у иностранству од стране фирми у БиХ. Ово је нарочито значајна ставка када се узме у обзир да је БиХ увозник већине добара које наши потрошачи конзумирају.

Такође, и отежано плаћање према нашим извозницима из БиХ од стране купаца из иностранства, обзиром да ће БиХ постати високоризична земља у погледу прања новца и финансирања тероризма. Самим тим, смањени обим економске активности има за посљедицу смањење прикупљених пореза што на крају утиче на све сфере друштвеног живота", рекао је Хаверић за Клиx.ба.

Тијело које ће оцијенити БиХ у погледу придржавању ових стандарда је Монеyвал (тијело Вијећа Европе).

"Представници Монеyвала долазе у посјету у БиХ наредне седмице како би урадили евалуацију система борбе против прања новца и финансирања тероризма. Посјета траје три седмице почевши од наредног понедељка те у том периоду трајања евалуације ако се усвоји нови Закон, биће узет у обзир када је у питању оцјена БиХ са препорукама ФАТФ-а", казао је Хаверић.

Шта доноси нови закон?

Новим Законом врши се, врши се усклађивање са Уредбама и Директивама ЕУ о контролама готовине која се уноси/износи у/из Уније и спречавању кориштења финансијског система у сврху прања новца или финансирања тероризма.

Закон успоставља стално координационо тијело од представника надлежних органа ентитета и Брчко Дистрикта које именује Савјет министара ради унапређења, координације и сарадње у одређеним областима који се односе на дјелокруг закона, односно на извршавање међународних обавеза БиХ у области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, у консултацији са владама ФБиХ, РС и Брчко Дистрикта.

Такође, Закон доноси прецизнију дефиницију "ближих сарадника" политички експонираних лица над којима се врши појачан надзор од стране обавезника Закона те укључује сва физичка лица за која је познато да имају заједничко стварно власништво над правним субјектима, правним аранжманима или било које друге блиске пословне односе с политички експонираним лицем.

По први пут уводи појам виртуелних валута те регулише обавезе пружалаца услуга виртуелних валута те надзор над њиховим радом.

Уводе се механизми који ће осигурати да се спроводи ограничење плаћања готовином за обавезнике Закона (30.000 КМ) на начин да више нико није изузет ове обавезе. У претходном Закону, обавезници (тј, финансијске институције, нотари, адвокати, приређивачи игара на срећу, итд.) нису имали ово ограничење.

(Клиx) Фото: Дом народа/Архив

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

кинез

09.02.2024 20:35

ко данас има 30 000 !? осим насих драги политицара и сака народа који су уз њих успјели се доцепати лове док вецина једва крај с крајем спаја ! и 3 000 је превисе за нас овдје стандард !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кинез

09.02.2024 22:12

Ајде не млати, засукај рукаве па цес имати Најлаксе је кукати.Нема пара ни на западу да падају са круске.Данас сваки зантлија мозе зарадити добре паре ако је вриједан.Не мозе ме нико убједити да аутомеханицар мјесецно не заради 3000-5000 марака, а то није мало.А то сто ти не знас ниста твој проблем

Name

Кинез

10.02.2024 09:02

Ето по твом тако је лако зарађивати на хиљаде овдје зато ето нико не размишља да оде одавде јели??? А онда ако имаш мозак видиш да 99,9% нема ни за хљеб а ти мени млатиш да је овдје боље него у ЕУ 🤣 смијешан си и ето сигурно ни кроз твоје златне руке не прође ни пола годишње од те своте,а онда има нешто што се зове банкарска картица 🙂 у њој можеш имати на милионе не заузме ништа у џепу а да не носаш торбу пуну "кеша" само заостали и сумњиви данас плаћају кешом скупе ствари !?

Name

Бан Кар

09.02.2024 20:47

Овде народ воли кеш, не вјерује банкама, како би и вјеровао, када је од истих тих банака изваран стотину пута ! Деси се да људи у банци држе веће , легалне суме новца , после пар мјесеци дође да дигне новац а оно у мјесто банке отворен бутик , па се деси да банка "пропадне", па тако "пропадну" у средства клијената ! Када "држава" преузме улогу на себе, да клијентима враћа новац пропалих банака, онда, ако сте имали 100 хиљада к.м., не можете дићи све, већ годишње само 10 хиљада , и такве сличне будалаштиње , па ко ће нормалан трпити такве ствари ? Занимљиво, да је и у овоме случају народ спреман да се нагузи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба тебе за клевету

09.02.2024 21:21

Откуд ти сад те "информације"? Гдје је банка нестала настао бутик? Осим тога пословница није исто што и банка... И на крају свота до 75.000 КМ је осигурана чак и у случају банкрота банке, баш баш серендаш, треба те тужити за клевету!

Name

Ре

09.02.2024 21:58

И мислим да дрзава гарантyје само до 30.000 км,улозених у банку... а циркус од дрзаве,рај за криминал,нигдје се у свијету стан немозе купити за кесх,осим овдје..

Name

Клевета

09.02.2024 23:29

Питај бивше клијенте , бивше Бобар банке, како ствари функционишу ? Ти нафали наш банкарски систем, баш као да смо Шведска или Канада на примјер, а оно "Нагорно Карабах" !

Name

Нормалан

09.02.2024 20:48

Због тог асе наши властодржци и опиру донијети овај закон јер неце моћи да перу милионе отете од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

09.02.2024 21:31

Значи добијем на Лоту милион и како ће исплатити 30 година по 30 000??? Како ће страни инвеститори уплаћиват новац виртуелно ту.измишљено куповат шуме,ријеке,руднике и приказиват на лаптопу милијарде којих нема!!! Хахахахаха зато долазе ти из Монеyвала да нас добро нагузе и изгузе са неким Законом који не постоји у ЕУ!!Толико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

q

09.02.2024 22:30

Види се да си Рудоњин земљак по изваљивању глупости.

Name

Ре Крајишник

09.02.2024 22:47

Не могу престати са смијањем, како си глуп у п.м. 😃😃😃😃😃😃

Name

Хегемонове стањцаре

09.02.2024 23:26

Тацно је да се стањца тј. "сједне за компјутер" укуца износ и купује реална вриједност. Стањцати новцанице је ипак тросак.

Name

Бице

09.02.2024 22:45

Нико не говори о поријеклу имовине и новца како га оправдати поготово из србије и србијански банака

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

10.02.2024 16:02

Ако је новац у банци у Србији он већ има порекло и нико не прави проблем ако се новац уплаћује са рачуна банке јер се подразумева да му је порекло чисто зашто што у банку не можеш уплатити велику суму у кешу без доказа о пореклу, не можеш доћи на шалтер са 50.000 евра и рећи ев ја дошао да уплатим паре на девизни рачун.

Name

АС

09.02.2024 23:51

Њемци немогу све своје похатати што носе новац у Швајцарску, а да нас балканде ставе у ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.02.2024 09:07

Истовремено одузети непоштено стечену имовину. ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ