Ako prođe novi zakon više nema plaćanja gotovinom iznad 30.000 KM

Prijedlog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nije usvojen na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH. Još uvijek postoji mogućnost da se na vrijeme usvoji, ako Kolegijum Doma naroda odluči da se o njemu odlučuju u hitnoj proceduri.

Bosna i Hercegovina 09.02.2024 | 20:06
Ako prođe novi zakon više nema plaćanja gotovinom iznad 30.000 KM

Savjetnik programa "Borba protiv ilegalnih finansijskih tokova" Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Bakir Haverić kazao nam je da bez usvajanja ovog Zakona BiH gotovo sigurno neće postići dovoljnu usklađenost sa FATF standardima (Financial action task force) te postoji opasnost da će BiH biti stavljena na listu FATF-a.

"Stavljanje na sivu listu FATF-a sa sobom nosi pored reputacijskih posljedica i ekonomske i društvene posljedice u pogledu smanjenja nivoa stranih investicija te otežanog plaćanja dobavljačima u inostranstvu od strane firmi u BiH. Ovo je naročito značajna stavka kada se uzme u obzir da je BiH uvoznik većine dobara koje naši potrošači konzumiraju.

Takođe, i otežano plaćanje prema našim izvoznicima iz BiH od strane kupaca iz inostranstva, obzirom da će BiH postati visokorizična zemlja u pogledu pranja novca i finansiranja terorizma. Samim tim, smanjeni obim ekonomske aktivnosti ima za posljedicu smanjenje prikupljenih poreza što na kraju utiče na sve sfere društvenog života", rekao je Haverić za Klix.ba.

Tijelo koje će ocijeniti BiH u pogledu pridržavanju ovih standarda je Moneyval (tijelo Vijeća Evrope).

"Predstavnici Moneyvala dolaze u posjetu u BiH naredne sedmice kako bi uradili evaluaciju sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Posjeta traje tri sedmice počevši od narednog ponedeljka te u tom periodu trajanja evaluacije ako se usvoji novi Zakon, biće uzet u obzir kada je u pitanju ocjena BiH sa preporukama FATF-a", kazao je Haverić.

Šta donosi novi zakon?

Novim Zakonom vrši se, vrši se usklađivanje sa Uredbama i Direktivama EU o kontrolama gotovine koja se unosi/iznosi u/iz Unije i sprečavanju korištenja finansijskog sistema u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma.

Zakon uspostavlja stalno koordinaciono tijelo od predstavnika nadležnih organa entiteta i Brčko Distrikta koje imenuje Savjet ministara radi unapređenja, koordinacije i saradnje u određenim oblastima koji se odnose na djelokrug zakona, odnosno na izvršavanje međunarodnih obaveza BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u konsultaciji sa vladama FBiH, RS i Brčko Distrikta.

Takođe, Zakon donosi precizniju definiciju "bližih saradnika" politički eksponiranih lica nad kojima se vrši pojačan nadzor od strane obaveznika Zakona te uključuje sva fizička lica za koja je poznato da imaju zajedničko stvarno vlasništvo nad pravnim subjektima, pravnim aranžmanima ili bilo koje druge bliske poslovne odnose s politički eksponiranim licem.

Po prvi put uvodi pojam virtuelnih valuta te reguliše obaveze pružalaca usluga virtuelnih valuta te nadzor nad njihovim radom.

Uvode se mehanizmi koji će osigurati da se sprovodi ograničenje plaćanja gotovinom za obaveznike Zakona (30.000 KM) na način da više niko nije izuzet ove obaveze. U prethodnom Zakonu, obaveznici (tj, finansijske institucije, notari, advokati, priređivači igara na sreću, itd.) nisu imali ovo ograničenje.

(Klix) Foto: Dom naroda/Arhiv

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

kinez

09.02.2024 20:35

ko danas ima 30 000 !? osim nasih dragi politicara i saka naroda koji su uz njih uspjeli se docepati love dok vecina jedva kraj s krajem spaja ! i 3 000 je previse za nas ovdje standard !!!

ODGOVORITE
Name

Re kinez

09.02.2024 22:12

Ajde ne mlati, zasukaj rukave pa ces imati Najlakse je kukati.Nema para ni na zapadu da padaju sa kruske.Danas svaki zantlija moze zaraditi dobre pare ako je vrijedan.Ne moze me niko ubjediti da automehanicar mjesecno ne zaradi 3000-5000 maraka, a to nije malo.A to sto ti ne znas nista tvoj problem

Name

Kinez

10.02.2024 09:02

Eto po tvom tako je lako zarađivati na hiljade ovdje zato eto niko ne razmišlja da ode odavde jeli??? A onda ako imaš mozak vidiš da 99,9% nema ni za hljeb a ti meni mlatiš da je ovdje bolje nego u EU 🤣 smiješan si i eto sigurno ni kroz tvoje zlatne ruke ne prođe ni pola godišnje od te svote,a onda ima nešto što se zove bankarska kartica 🙂 u njoj možeš imati na milione ne zauzme ništa u džepu a da ne nosaš torbu punu "keša" samo zaostali i sumnjivi danas plaćaju kešom skupe stvari !?

Name

Ban Kar

09.02.2024 20:47

Ovde narod voli keš, ne vjeruje bankama, kako bi i vjerovao, kada je od istih tih banaka izvaran stotinu puta ! Desi se da ljudi u banci drže veće , legalne sume novca , posle par mjeseci dođe da digne novac a ono u mjesto banke otvoren butik , pa se desi da banka "propadne", pa tako "propadnu" u sredstva klijenata ! Kada "država" preuzme ulogu na sebe, da klijentima vraća novac propalih banaka, onda, ako ste imali 100 hiljada k.m., ne možete dići sve, već godišnje samo 10 hiljada , i takve slične budalaštinje , pa ko će normalan trpiti takve stvari ? Zanimljivo, da je i u ovome slučaju narod spreman da se naguzi ?

ODGOVORITE
Name

Treba tebe za klevetu

09.02.2024 21:21

Otkud ti sad te "informacije"? Gdje je banka nestala nastao butik? Osim toga poslovnica nije isto što i banka... I na kraju svota do 75.000 KM je osigurana čak i u slučaju bankrota banke, baš baš serendaš, treba te tužiti za klevetu!

Name

Re

09.02.2024 21:58

I mislim da drzava garantyje samo do 30.000 km,ulozenih u banku... a cirkus od drzave,raj za kriminal,nigdje se u svijetu stan nemoze kupiti za kesh,osim ovdje..

Name

Kleveta

09.02.2024 23:29

Pitaj bivše klijente , bivše Bobar banke, kako stvari funkcionišu ? Ti nafali naš bankarski sistem, baš kao da smo Švedska ili Kanada na primjer, a ono "Nagorno Karabah" !

Name

Normalan

09.02.2024 20:48

Zbog tog ase naši vlastodržci i opiru donijeti ovaj zakon jer nece moći da peru milione otete od naroda.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

09.02.2024 21:31

Znači dobijem na Lotu milion i kako će isplatiti 30 godina po 30 000??? Kako će strani investitori uplaćivat novac virtuelno tu.izmišljeno kupovat šume,rijeke,rudnike i prikazivat na laptopu milijarde kojih nema!!! Hahahahaha zato dolaze ti iz Moneyvala da nas dobro naguze i izguze sa nekim Zakonom koji ne postoji u EU!!Toliko!

ODGOVORITE
Name

q

09.02.2024 22:30

Vidi se da si Rudonjin zemljak po izvaljivanju gluposti.

Name

Re Krajišnik

09.02.2024 22:47

Ne mogu prestati sa smijanjem, kako si glup u p.m. 😃😃😃😃😃😃

Name

Hegemonove stanjcare

09.02.2024 23:26

Tacno je da se stanjca tj. "sjedne za kompjuter" ukuca iznos i kupuje realna vrijednost. Stanjcati novcanice je ipak trosak.

Name

Bice

09.02.2024 22:45

Niko ne govori o porijeklu imovine i novca kako ga opravdati pogotovo iz srbije i srbijanski banaka

ODGOVORITE
Name

milan

10.02.2024 16:02

Ako je novac u banci u Srbiji on već ima poreklo i niko ne pravi problem ako se novac uplaćuje sa računa banke jer se podrazumeva da mu je poreklo čisto zašto što u banku ne možeš uplatiti veliku sumu u kešu bez dokaza o poreklu, ne možeš doći na šalter sa 50.000 evra i reći ev ja došao da uplatim pare na devizni račun.

Name

AS

09.02.2024 23:51

Njemci nemogu sve svoje pohatati što nose novac u Švajcarsku, a da nas balkande stave u red

ODGOVORITE
Name

+

10.02.2024 09:07

Istovremeno oduzeti nepošteno stečenu imovinu. ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE.

ODGOVORITE