Позивамо Приштину да одложи одлуку о укидању динара

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд позвала је вечерас Приштину да одлуку о евру као јединој валути на простору Косова и Метохије одмах одложи, док се не нађе задовољавајући начин решавања спора, који би био у складу са европским стандардама.

Србија 08.02.2024 | 23:27
Позивамо Приштину да одложи одлуку о укидању динара
"САД су изразиле забринутост за план Косова да спроведе уредбу Централне банке, та одлука је донета без адекватне припреме и консултације локалног становништва. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен", рекла је Томас Гринфилд на седници Савета безбедности Уједињених нација.
 
Она је истакла да САД остају посвећене миру и стабилности на Западном Балкану и настављају подршку мисији КФОР-а.
 
"Наш је циљ да заједно са европским партнерима очувамо демократију, регионалну економску интеграцију, мултиетничко друштво и владавину права", рекла је Томас Гринфилд.
 
Она је поручила да САД тражи и од Приштине и од Београда да се уздрже од ескалаторних акција и позвала их да се врате дијалогу посредованом ЕУ.
 
Истакла да би дијалог под покриватељством ЕУ, а не Савета безбедности УН, требало да буде канал преко кога би се решавали проблеми у нормализацији односа две стране.
 
Томас Гринфилд је поручила да су САД забринуте акцијама косовске полиције у институцијама српских органа на северу КиМ и навела да те акције нису у складу са обавезивањем Приштине на дијалог и нормализацији односа.
 
(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лопине

09.02.2024 01:13

САД су забринуте, разочаране потезима Приштине, и тако бла бла. За дан могу да смијене и Куртија и муртија и за дан могу да укину одлуке али то су уствари одлуке по њиховом савјету. Србија то неће моћи миром ријесити једино акцијом на миг великих. Тако сви раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛИБАН

09.02.2024 15:58

АКО је Америка толико забринута ста се десава на КОСОВУ и МЕТОХИЈИ нека ударе мало куртија по њусци и прстима па це бити све ОК

Name

Метохија .

09.02.2024 02:23

Никада висе циста дрзава и тоје најмлада дрзава у Еуропа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

09.02.2024 05:54

Чуј,они су забринути због поступака свог ,чеда,.Да су то срби направили,биле би санкције и пријетње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перспектива

09.02.2024 09:15

Нема друге него да Рујо уведе праве али фер демократске односе у Европи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2024 10:27

Слажем се. Само поштовање међународног права и све ће бити ок. Питати ако хоће Албанију нека иду са српске земље. То никад није било њихово нити ће бити. Много је српске крви проливене на Косову.

Name

Ре Перспектива

09.02.2024 11:21

Рујо ни у својој држави поготово на граници са Украјином не може ништа да уреди,а камо ли у Свијету или на Косову!

Name

Лејла Митровиц-Тадиц

09.02.2024 14:49

Без Путина Европа би постала ЕУ-робље.. Хвала му за све сто цини за слободне људе!

Name

Трумп

09.02.2024 16:22

САД сторе иза Куртија засто њих не бомбардујете стоко сатанистичка!?ОНИ албсбци су дестабилизирајући фактор? !

ОДГОВОРИТЕ