Pozivamo Prištinu da odloži odluku o ukidanju dinara

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild pozvala je večeras Prištinu da odluku o evru kao jedinoj valuti na prostoru Kosova i Metohije odmah odloži, dok se ne nađe zadovoljavajući način rešavanja spora, koji bi bio u skladu sa evropskim standardama.

Srbija 08.02.2024 | 23:27
Pozivamo Prištinu da odloži odluku o ukidanju dinara
"SAD su izrazile zabrinutost za plan Kosova da sprovede uredbu Centralne banke, ta odluka je doneta bez adekvatne pripreme i konsultacije lokalnog stanovništva. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen", rekla je Tomas Grinfild na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Ona je istakla da SAD ostaju posvećene miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nastavljaju podršku misiji KFOR-a.
 
"Naš je cilj da zajedno sa evropskim partnerima očuvamo demokratiju, regionalnu ekonomsku integraciju, multietničko društvo i vladavinu prava", rekla je Tomas Grinfild.
 
Ona je poručila da SAD traži i od Prištine i od Beograda da se uzdrže od eskalatornih akcija i pozvala ih da se vrate dijalogu posredovanom EU.
 
Istakla da bi dijalog pod pokrivateljstvom EU, a ne Saveta bezbednosti UN, trebalo da bude kanal preko koga bi se rešavali problemi u normalizaciji odnosa dve strane.
 
Tomas Grinfild je poručila da su SAD zabrinute akcijama kosovske policije u institucijama srpskih organa na severu KiM i navela da te akcije nisu u skladu sa obavezivanjem Prištine na dijalog i normalizaciji odnosa.
 
(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Lopine

09.02.2024 01:13

SAD su zabrinute, razočarane potezima Prištine, i tako bla bla. Za dan mogu da smijene i Kurtija i murtija i za dan mogu da ukinu odluke ali to su ustvari odluke po njihovom savjetu. Srbija to neće moći mirom rijesiti jedino akcijom na mig velikih. Tako svi rade.

ODGOVORITE
Name

TALIBAN

09.02.2024 15:58

AKO je Amerika toliko zabrinuta sta se desava na KOSOVU i METOHIJI neka udare malo kurtija po njusci i prstima pa ce biti sve OK

Name

Metohija .

09.02.2024 02:23

Nikada vise cista drzava i toje najmlada drzava u Europa

ODGOVORITE
Name

Rašo

09.02.2024 05:54

Čuj,oni su zabrinuti zbog postupaka svog ,čeda,.Da su to srbi napravili,bile bi sankcije i prijetnje.

ODGOVORITE
Name

Perspektiva

09.02.2024 09:15

Nema druge nego da Rujo uvede prave ali fer demokratske odnose u Evropi!

ODGOVORITE
Name

Re

09.02.2024 10:27

Slažem se. Samo poštovanje međunarodnog prava i sve će biti ok. Pitati ako hoće Albaniju neka idu sa srpske zemlje. To nikad nije bilo njihovo niti će biti. Mnogo je srpske krvi prolivene na Kosovu.

Name

Re Perspektiva

09.02.2024 11:21

Rujo ni u svojoj državi pogotovo na granici sa Ukrajinom ne može ništa da uredi,a kamo li u Svijetu ili na Kosovu!

Name

Lejla Mitrovic-Tadic

09.02.2024 14:49

Bez Putina Evropa bi postala EU-roblje.. Hvala mu za sve sto cini za slobodne ljude!

Name

Trump

09.02.2024 16:22

SAD store iza Kurtija zasto njih ne bombardujete stoko satanistička!?ONI albsbci su destabilizirajući faktor? !

ODGOVORITE