Институту пријављена епидемија морбила у Семберији

У Бијељини је пријављена епидемија морбила саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Република Српска 07.02.2024 | 18:14
Институту пријављена епидемија морбила у Семберији

Епидемију је Институту пријавио бијељински Дом здравља.

Поводом епидемије сутра ће се ванредно испред Института обратити доц. др Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у Институту, пише Глас Српске.

Подсјећамо, из Института су првог дана фебруара саопштили да није искључена могућност појаве морбила у епидемијској форми и у Српској, с обзиром да је у Србији регистровано више десетина случајева, а проглашена је и епидемија у Смедереву, те имајући у виду да је обухват МРП вакцином у 2021. години у неким регијама чак испод 60 одсто.

Тада су подсјетили да је обавезна вакцинација против заразних болести, међу којима малих богиња, заушњака и рубеоле, те да је то најефикаснији, најбезбједнији и најјефтинији начин за спречавање оболијевања.

Морбиле су, иначе, једно од најзаразнијих обољења за које не постоји лијек. Мале богиње карактерише осип који прати изразито висока температура, кашаљ, коњуктивитис, увећање јетре, слезине, лимфних чворова, упала плућа и бронхија. Компликације које могу настати су бројне, од лакших до тежих, а укључују тешке упале плућа са неизвјесним током, менингоенцефалитис (упала можданих опни и мозга), конвулзије, едем мозга и касне манифестације склерозантног оштећења свих можданих структура.

Из Института наводе да у срединама са ниским социо-економским стандардом, гдје није уведена вакцинација против ове заразне болести, годишње умире више стотина хиљада дјеце од малих богиња и њених компликација. Више од 14 одсто свјетског морталитета дјеце чине болести које су се могле спријечити вакцинацијом.

Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе, док је 2021. године регистровано 160 случајева. Према подацима ЕЦДЦ, од почетка ове године региструју се обољели у Њемачкој и Италији.

(Глас Српске)  Фото: ИнфоБијељина

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цица

07.02.2024 19:39

ајд када се неписмени и недоказани одрасли људи играју са својим живот, то се још може и поднијети, али када се играју са животима своје и туђе дјеце то је злочин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

07.02.2024 22:40

Тако је. Сви се праве паметни, и тразе изговоре,а ено их сад упрпали се зиви због дјеце. Ја их знам десетине, ено гаце им се тресу због дјеце, сто је и нормално. Тако је то кад глумис несто.....