Institutu prijavljena epidemija morbila u Semberiji

U Bijeljini je prijavljena epidemija morbila saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republika Srpska 07.02.2024 | 18:14
Institutu prijavljena epidemija morbila u Semberiji

Еpidemiju je Institutu prijavio bijeljinski Dom zdravlja.

Povodom epidemije sutra će se vanredno ispred Instituta obratiti doc. dr Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu, piše Glas Srpske.

Podsjećamo, iz Instituta su prvog dana februara saopštili da nije isključena mogućnost pojave morbila u epidemijskoj formi i u Srpskoj, s obzirom da je u Srbiji registrovano više desetina slučajeva, a proglašena je i epidemija u Smederevu, te imajući u vidu da je obuhvat MRP vakcinom u 2021. godini u nekim regijama čak ispod 60 odsto.

Tada su podsjetili da je obavezna vakcinacija protiv zaraznih bolesti, među kojima malih boginja, zaušnjaka i rubeole, te da je to najefikasniji, najbezbjedniji i najjeftiniji način za sprečavanje obolijevanja.

Morbile su, inače, jedno od najzaraznijih oboljenja za koje ne postoji lijek. Male boginje karakteriše osip koji prati izrazito visoka temperatura, kašalj, konjuktivitis, uvećanje jetre, slezine, limfnih čvorova, upala pluća i bronhija. Komplikacije koje mogu nastati su brojne, od lakših do težih, a uključuju teške upale pluća sa neizvjesnim tokom, meningoencefalitis (upala moždanih opni i mozga), konvulzije, edem mozga i kasne manifestacije sklerozantnog oštećenja svih moždanih struktura.

Iz Instituta navode da u sredinama sa niskim socio-ekonomskim standardom, gdje nije uvedena vakcinacija protiv ove zarazne bolesti, godišnje umire više stotina hiljada djece od malih boginja i njenih komplikacija. Više od 14 odsto svjetskog mortaliteta djece čine bolesti koje su se mogle spriječiti vakcinacijom.

Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope, dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Prema podacima ECDC, od početka ove godine registruju se oboljeli u Njemačkoj i Italiji.

(Glas Srpske)  Foto: InfoBijeljina

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cica

07.02.2024 19:39

ajd kada se nepismeni i nedokazani odrasli ljudi igraju sa svojim život, to se još može i podnijeti, ali kada se igraju sa životima svoje i tuđe djece to je zločin.

ODGOVORITE
Name

Micko

07.02.2024 22:40

Tako je. Svi se prave pametni, i traze izgovore,a eno ih sad uprpali se zivi zbog djece. Ja ih znam desetine, eno gace im se tresu zbog djece, sto je i normalno. Tako je to kad glumis nesto.....